Udbrændthed i parforholdet: Kend tegnene og hvordan man behandler det

Er dit forhold drænende for dig? Find ud af, hvad udbrændthed i parforholdet er, hvad tegnene er, og hvad du kan gøre for at overvinde det.
Udbrændthed i parforholdet: Kend tegnene og hvordan man behandler det

Sidste ændring: 30 april, 2023

Udbrændthed i parforholdet kan opstå hos par, der er udsat for meget stress. Det bliver ofte forvekslet med manglende kærlighed eller et ønske om at afslutte forholdet, men sådan behøver det ikke altid at være. I denne artikel fortæller vi dig om advarselstegnene på udbrændthed i parforholdet, og hvad du kan gøre ved det.

Mennesker er udsat for forskellige kilder til stress, afhængigt af deres alder og ansvarsområder. Når man har et kærlighedsforhold, sker det ofte, at denne følelse af mental og fysisk overbelastning gennemsyrer denne intime relation. Det vigtige er imidlertid at vide, hvordan man genkender disse ikke så gode stadier, og hvordan man overvinder dem.

Hvad er udbrændthed i parforholdet?

Udbrændthed er et begreb, der oprindeligt blev opfundet til arbejdsscenariet for at henvise til at “løbe tør for energi” eller “være udmattet”. Det er et syndrom, der er forbundet med stress, som akkumuleret skaber demotivation til at fortsætte med de tildelte opgaver.

Udbrændthed i parforholdet forstås således som et latent problem hos par, der udsættes for meget stressende situationer, både fra eksterne kilder og uden for forholdet. Vi taler om alt fra meget store arbejdsbyrder til overdreven engagement i huslige pligter eller familiepleje.

Ifølge sexolog og parterapeut Eva Moreno beskrives udbrændthed i parforholdet som “en negativ følelsesmæssig tilstand, der kombineret med manglende energi skaber de perfekte betingelser for konflikter, som vokser meget let og bliver vanskeligere at reparere”.

Selv om det ser ret dårligt ud for par, der oplever dette syndrom, skal det siges, at alt ikke er tabt. Hvis man forstår, at den vigtigste udløsende faktor for dette problem er stress, er det muligt at redde forholdet, hvis man identificerer de kilder, der påvirker det.

I henhold til American Psychological Association påvirker stress ens helbred og velvære på flere måder, hvilket er grunden til, at dette udbrændthedssyndrom opstår.

Hvad er nogle af årsagerne til dette problem?

Som nævnt er årsagerne til udbrændthed mangfoldige. Faktisk afhænger de i høj grad af hver af partnerne og deres individuelle miljøer. Vi vil dog pege på nogle, som kan hjælpe dig med at identificere, om du gennemgår denne situation.

Overmod

I begyndelsen er det normalt, at kærlighed, lidenskab og samvær er dominerende. I gør begge jeres bedste for at behage hinanden og for at give det bedste. Men med tiden opstår der en overmodig selvtillid, som gør, at du føler dig sikker på din partner, selv uden at du gør noget for ham eller hende .

Hos par, der har været sammen i lang tid, kan dette scenarie opstå, og det er en sandsynlig årsag til udbrændthed eller amoralsk udmattelse. At glemme en særlig date for en gangs skyld kan være normalt, men lidt efter lidt vil denne type begivenheder hobe sig op og skabe stress og manglende interesse samt frustration og manglende anerkendelse.

Overdreven arbejdsbyrde

En af de mest almindelige årsager til udbrændthed er overarbejde hos den ene eller begge partnere. Dette viser sig i endeløse arbejdsdage, dvs. mindre tid til at dele øjeblikke, der styrker ægteskabet eller forholdet, idet det henlægges til den tid, der er tilbage.

Denne situation med manglende interesse påvirker mennesker, får dem til at føle sig uværdsat og ubetydelig, hvilket så giver plads til udbrændthed i parforholdet. Samtidig påvirker det at være utilfreds med sin partner arbejdspræstationen negativt, hvilket nogle undersøgelser viser.

Det er tilrådeligt at finde en balance mellem partner og arbejde, så man ikke er nødt til at ofre en af de to.

Infertilitet

En undersøgelse af 98 infertile par viste, at denne tilstand skaber pres i forholdet. Denne stress kan forårsage psykologiske kriser, der påvirker båndet, hvorfor det er en faktor, der kan udløse udbrændthed.

Ifølge det, der er beskrevet i dokumentet, er det kvinder, der oplever denne udmattelse mere end mænd.

Tegn, der advarer om udbrændthed i parforholdet

Ifølge det, vi har sagt indtil nu, opstår udbrændthed i parforholdet ikke fra den ene dag til den anden. Der er en række ting, der kan udløse det lidt efter lidt. Den er dog mere latent, når parret er på randen af sammenbrud.

Nedenstående vil vi fortælle dig om de tegn, der kan advare om, at noget er galt.

1. Hyppige skænderier

Par skændes grundet udbrændthed i parforholdet

Skænderier findes i alle parforhold, men når de bliver meget hyppige, kan de være tegn på udbrændthed. De skaber en giftig og negativ atmosfære i forholdet, især hvis man ikke afslutter skænderiet tilfredsstillende, eller hvis det ikke sætter en stopper for konflikten.

2. Mangel på seksuel interesse

Mangel på seksuel lyst opstår hos par af flere årsager. Hvis der derfor er en følelse af udmattelse, manglende forbindelse og stress, kan frekvensen af seksuelle møder falde eller være nul. Alt dette forværrer scenariet yderligere og skaber en større kløft mellem de to personer.

3. Negative følelser

Som sagt kan der opstå skænderier i ethvert par. I et normalt scenarie kan man løse dem uden større problemer og altid under forudsætning af, at ingen af parterne har noget imod den anden og har de bedste intentioner.

Men når der er udbrændthed, hersker de negative tanker og får en til at se den anden som en skurk.

4. Forholdet bliver en byrde

Når der opstår udbrændthed, bliver forholdet en byrde for den, der er mest udmattet. Tegn på hengivenhed mindskes, og der er en frygt for at tilbringe tid sammen med den anden person på grund af den negative tanke om, at der vil opstå skænderier eller dårlige tider.

5. Et ønske om at afslutte forholdet

På toppen af udbrændthed drømmer den, der føler sig mest udmattet, om at løbe væk fra forholdet. Den nemme udvej er at afslutte forholdet for ikke at skulle forholde sig til en løsning, som kræver viljestyrke at opnå.

Det samme ønske får også par til at føle sig tiltrukket af andre mennesker, som præsenterer dem for et helt andet scenarie, der er meget roligere og mere sikkert.

Ændringer for at overvinde udbrændthed i parforholdet

Hvis vi opsummerer det, vi har afsløret indtil nu, må vi forstå, at udbrændthed i parforholdet ikke er ensbetydende med manglende kærlighed. Det er et syndrom, der skyldes flere variabler. Det er noget, I kan behandle og overvinde, hvis det er det, I ønsker som par. Disse er nogle ændringer, der kan hjælpe dig med at overvinde dette øjeblik.

Puslespilsbrikker danner et hjerte

1. Vær ærlig om udbrændthed i parforholdet

Det første skridt til at overvinde udbrændthed er at være ærlig om de følelser, du oplever. Vov derfor at turde kommunikere i et roligt øjeblik, hvad der går igennem dit hoved.

Dette omfatter et strejf af ærlighed og assertivitet for at afsløre de følelsesmæssige og fysiske behov samt de mangler, du måtte opleve. For at øjeblikket kan blive vellykket, skal du undgå sårende og forvirrende ord. Idéen er at være så klar som muligt.

2. Forstå hinanden

Hver person har sit eget kærlighedssprog. Derfor er det nødvendigt, når man er i et parforhold, at identificere den bedste måde at balancere og vedligeholde dem på. På den måde vil hver part føle sig værdsat, ønsket og elsket af den anden.

Ligeledes er det nødvendigt at forstå, at selv om I er et par, har hver person smag og præferencer, som kan være forskellige, men at de ved at tale sammen og indgå aftaler kan blive lettere at komme overens med. Man kan endda nyde hinanden mere.

3. Giv hinanden separate rum

Gå ikke i panik! Vi taler ikke om et brud, men om muligheden for at nyde separate rum, der giver forholdet en pause. Dette råd gælder for par, der tilbringer meget tid sammen, arbejder sammen eller har de samme hobbyer.

Følelsen af tab af uafhængighed kan føre til udbrændthed og en negativ følelse af ikke at kunne gøre noget uden hinanden. Derfor er det vigtigt at give plads til fritid og selvomsorg for at holde den individuelle energi i live.

Hvis jeres udbrændthed i parforholdet er overdreven, så søg parterapi

Hvis I har gjort alt for at få udbrændtheden til at forsvinde, og det ikke virker, så søg parterapi. En professionel kan også hjælpe dig med at kanalisere dine følelser og lære dig, hvordan du kan udtrykke dem bedre. De kan også hjælpe jer med at overholde de aftaler, der er indgået for at redde forholdet.

Faktisk er dette en god måde til at identificere, om I gennemgår en hård periode, eller om forholdet er blevet en uendelig cyklus, der faktisk burde slutte. Afslutningsvis vil terapi ikke altid give dig den løsning, du forventer. Det vil kun hjælpe dig med at forstå dit scenarie bedre og træffe den sundeste beslutning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Psychological Association. (2013, April 15). Comprendiendo el estrés crónico. https://www.apa.org/topics/stress/estres-cronico
  • Guio, N; Restrepo, P. (2018). El impacto de los conflictos de pareja en el desempeño laboral. Universidad de San Buenaventura, Colombia.
  • Ghavi, F., Jamale, S., Mosalanejad, L., & Mosallanezhad, Z. (2015). A Study of Couple Burnout in Infertile Couples. Global journal of health science, 8(4), 158–165. https://doi.org/10.5539/gjhs.v8n4p158

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.