7 giftige ord du skal undgå at bruge

Selvom du måske ikke tror det, så påvirker giftige ord ikke kun dem, vi siger dem til, men de undergraver også vores indre selv og får os til at føle os mindre kvalificerede.
7 giftige ord du skal undgå at bruge

Sidste ændring: 09 august, 2022

Dit sprog har stor indflydelse på den adfærd og hvordan du ser verden. Måske bruger du en række giftige ord i din dagligdag, som bringer negativitet med sig.

Derfor vil vi gerne kigge på nogle giftige ord, som vi skal stoppe med at bruge. De påvirker det vi gør, hvordan vi forholder os til dem omkring os, og også hvordan vi forholder os til os selv.

Giftige ord du skal undgå at bruge

1. “Underlig” er faktisk et giftigt ord, du helst ikke skal bruge

Når du definerer noget som underligt, definerer du samtidig også noget som normalt

“Hvor underligt er det” og “Det er så underligt …” er nogle sætninger, som jeg er sikker på, at du hører mere, end du burde. Dette ord manifesterer noget, som vi normalt ikke er opmærksomme på: vores fordomme.

Hver gang vi siger, at nogen er underlige, antager vi, at vi er “normale”. Når vi siger, at noget, som nogen gør, er underligt, siger vi faktisk, at det vi gør er, hvad der anses for normalt.

Men hvem har lov at bestemme det? Vi er alle forskellige, men vi bliver selv mere påvirket af samfundet, end vi tror.

Stop med at bruge dette ord og åbn dit sind. Alt er acceptabelt!

2. “Jeg har brug for dig” er en sætning, der kan gøre skade

Hvad? Disse ord bruges mere end de burde blandt par, der forsøger at vise deres partner, hvor specielle de er.

Men under dette ord er der mange bekræftelser, der kan afdækkes: “Uden dig er jeg ingenting” “Du er alt for mig”. “Hvad skulle jeg stille op uden dig?” “Jeg elsker dig mere end livet selv …”

At have brug for en anden person for at være glad er afhængighed, ikke kærlighed. Men vi fortsætter med at blande nødvendighed sammen med denne rene følelse.

3. “Det er din skyld” lyder negativt og ufølsomt

Skyld kan være en meget giftig følelse

“Det er din skyld” er en sætning, som vi bruger meget. Det afspejler den frygt, vi har for at tage ansvar for vores handlinger.

Dette er et af de mest indviklede giftige ord, men også et, vi bruger mindst opmærksomhed på. Dette skyldes, at vi har tendens til at undgå at kritisere os selv. Vi vil trods alt være perfekte!

Hvis du begår en fejl, skal du acceptere den. Det er ikke dårligt; alle begår fejl. Skyd ikke skylden på en anden, der ikke har gjorde noget forkert.

Læs også:

4. “Grim” er et giftigt ord, der ikke hjælper nogen

Ligesom med ordet “underlig”, hvem har så lov til at bestemme, hvad der er grimt eller ej? Skønhedskampagner og vildledende reklame er fulde af digitale retoucheringer, der viser perfekte kroppe og ansigter.

Hvis vi åbner vores sind og frigør os fra disse tanker, vil vi indse, at intet er grimt. Alt har skønhed, alt har træk, som vi kan forelske os i eller være ligeglade med.

Så bare fordi noget ikke er attraktivt for os, betyder ikke, at det er grimt. På et tidspunkt har du erkendt, at alle har forskellige smag, ikke sandt?

5. “Jeg kan ikke” er en selvopfyldende profesi og nogle af de mest giftige ord

Vi bruger ofte giftige ord, som kan virke begrænsende

Er du sikker på, at du ikke kan? Dette er et af de mest begrænsende giftige ord, som folk desværre siger og tror på.

Alt er muligt indenfor dine evner. Det er bare det, at sommetider finder du dig selv med ryggen mod muren og tænker, at du ikke kan opnå, gøre eller overvinde noget.

Du er stærkere end du tror. “Jeg kan ikke” er en negation der begrænser dig. Skift det til et “jeg kan”, selvom det er svært at gøre. Du vil se, hvordan tingene ændres, og dit syn på verden vil også ændre sig.

Læs også:

6. “Hader” er et utroligt negativt og giftigt ord

Had er en følelse, der forårsager en masse ondt, ikke kun for dem omkring os, men også for dem der føler det. Det er som et sår, der fortsætter med at vokse og såre indeni.

Men denne følelse er til stede i sætninger som “jeg hader mit job”, “jeg hader min familie” eller “jeg hader min situation …”

Vi kan hade alle disse ting, men gør vi noget for at ændre situationen? Nej. Derfor ophober vi simpelthen vrede.

Had undergraver dig og fylder dig med dårlige følelser. Du kan dog befri dig fra det lige nu. Det er ikke værd at fortsætte med at føle det.

7. “Fiasko” er et af de mest giftige ord

Det er først en fiasko, når du holder op med at prøve

Fiaskoer har altid hjemsøgt os, og bare at høre dette ord skræmmer os. Men til tider siger vi stadig “Jeg er en fiasko”.

Vi har den falske tro på, at fiasko er en forfærdelig ting. I stedet er det en mulighed for at forbedre sig, at træffe bedre beslutninger og vigtigst af alt at lære af, hvad vi gjorde.

Der er ikke noget galt med at fejle. Faktisk forholder det sig helt modsat! Udskift “Jeg er en fiasko” med “Jeg er en person, der lærer fra enhver fejl, jeg begår.”

Bruger du disse giftige ord i dit daglige liv? At være opmærksom på dette vil hjælpe dig med at stoppe med at bruge dem. Du kan ændre dette ved at erstatte dem med mere positive ord. Du vil helt sikkert mærke forandringen i dit liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Diego Figueroa, Regina; López Castro, Rolando; Plaza Miranda, Aitana; Torres Torres, Samantha. (2018). La palabra: el arma más poderosa. Centro Universitario Anglo Mexicano. México. Congreso de Investigación CUAM-ACMor.
  • Juan Pablo Palacios Ríos. (2019). Una belleza no tan estética. VII intercolegiado de filosofía SAPERE AUDE. https://www2.javerianacali.edu.co/sites/ujc/files/ponencias_2019_consolidadas.pdf#page=206
  • Verónica Marcos, Yurena Gancedo, Bárbara Castro, Adriana Selaya. (2020). Victimización de violencia entre novios, gravedad percibida en las conductas de violencia entre novios, mitos del amor romántico, y dependencia emocional entre chicos y chicas adolescentes. Revista iberoamericana de psicología y salud, ISSN 2171-2069, Vol. 11, Nº. 2, 2020, págs. 132-145.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.