Tanker, der begrænser dit sind

At undgå alle tanker, der forvolder skade på dig, vil hjælpe dig med at vokse. Accepter, at du ikke er perfekt og tillad dig selv at fejle, så du kan lære af dine fejl.
Tanker, der begrænser dit sind

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er forskellige måder at tænke på, som begrænser dit sind og din kreativitet. De nedsænker os i smerte og får os lejlighedsvis til at spille rollen som offer.

Dette er dog bare en måde at anskue livet på og dermed kan det ændres.

Men hvordan? Ved at være opmærksom på disse måder at tænke på, der er skadelige for os, og som anledningsvist får os til at bygge vægge, der adskiller os fra vores omgivelser.

Måder at tænke på, der begrænser dit sind

“Jeg udskyder det til i morgen”

Lyder ordet “udsætte” bekendt for dig? Det er en vane, som du sandsynligvis har, der får dig til altid at udskyde noget, du vil gøre, til den næste dag.

Hvad der sker i de fleste tilfælde er, at du fortsætter med at udsætte det, indtil du glemmer det.

Du finder på undskyldninger, som at du skal spare op og derfor ikke bør bruge penge på den tur, som du virkelig gerne vil på. Eller du undlader at forkæle dig selv, selvom du kunne, fordi du tror det ikke ville være rigtigt. Det er alt sammen tanker, der begrænser dit sind.

En måde at undgå at gøre dette på, er at leve hver dag som om det var din sidste. Men ikke på en måde, hvor du ødsler alt du ejer væk. Men snarere hvor du nyder livet og tillader dig selv at gøre de ting, du har lyst til.

Vi har kun ét liv. Hvem ved, hvor vi befinder os i morgen? Hvorfor begynder vi ikke at nyde det her og nu?

“Jeg kan ikke holde op med at tænke på …”

Tvangstanker er tanker der bliver ved med at køre rundt i dit hoved

Sommetider plages vi af noget, der minder om “tvangstanker“. De har en snebold-effekt, hvor de bliver større og større, indtil de overvinder dig og manifesterer sig gennem angst eller fysisk smerte.

Noget, der har fået dig til at skamme dig eller en situation, hvor du overvældes af skyld, kan få disse tvangstanker til at bombardere dig med, hvordan du kunne have undgået situationen.

Pludselig kan du ikke sove om natten, du kan ikke nyde livet, og dit sind bliver til en tornado af tanker, der ikke vil holde op med at snurre.

At lære at give slip er afgørende for ikke at klamre sig til disse skadelige ideer, der ikke fører noget med sig. For hvis du tænker over det, løser du så overhovedet noget ved konstant at tænke på noget, der allerede hører fortiden til?

Læs også:

“Jeg skal gøre det perfekt”

Perfektionister har svært ved at give slip på en opgave

Har du nogensinde været perfektionist? Hvis du har, så ved du, at det til tider blokerer dig og forhindrer dig i at acceptere noget, der allerede er færdigt.

Med undskyldningen om, at du har en opgave der skal udføres, vil du bruge timer og timer på at forsøge at gøre det helt perfekt.

Ikke desto mindre er du sikkert bevidst om, at dette er noget helt subjektivt. I virkeligheden eksisterer perfektion ikke rigtig.

Du er sandsynligvis bange for at begå fejl, eller for at tabe eller at blive afvist for at have gjort et dårligt stykke arbejde. Men har du nogensinde tænkt over, at dette er en god mulighed for at lære og vokse?

Når man er perfektionist er der aldrig mulighed for forbedring. Men ved at forsøge, og fejle, vil du lære af dine fejl og forbedre dig. Accepter at du ikke er perfekt, gør dit bedste, og fortsæt med at vokse.

Læs også:

“Jeg bebrejder mig selv”, eller “Jeg bebrejder dig”

Nogle mennesker bebrejder sig selv for alting, mens andre har travlt med at skyde skylden på andre

Vi har tidligere talt om skyld og bebrejdelser, men da det er så vigtigt et emne, er det afgørende, at vi adresserer det fuldt.
Bebrejdelse antager to former, at bebrejde andre eller føle sig skyldig, og begge er meget skadelige. Det forhindrer dig i at leve et normalt liv, og det begrænser dit sind.

  • Når du bebrejder dig selv, er du ikke i stand til at komme ud af din nuværende tilstand. Du lammer dig selv, og du begynder at svælge i de tvangstanker, der kommer til dig.
  • Når du bebrejder andre, undgår du det ansvar, du burde tage for en situation. Dette resulterer i umodenhed og mangel på perspektiv.

Det er vigtigt, at du finder den rette balance mellem at bebrejde dig selv og bebrejde andre. Det vil gøre dig i stand til at give slip på denne form for tænkning, der begrænser dit sind.

Mange af os har oplevet disse måder at tænke på, som får os til at føle os dårligt til mode. Det lammer os og forhindrer os i at leve glade, fulde liv.

Nu da vi er opmærksomme på hver enkelt af dem, bør vi gøre vores bedste for ikke at falde i deres fælder.

Vi behøver ikke at lide under disse selvpåførte tankemønstre, da det er os selv, der har sat os i disse situationer.

Husk, de værste storme er dem, vi danner i vores hoveder, ikke dem der rent faktisk forekommer.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.