Lider du af gigt? Undgå disse 7 fødevarer

Hvis du lider af gigt, er det vigtigt at være særlig opmærksom på, hvad du spiser. Undgå disse 7 fødevarer for at forhindre, at dine symptomer forværres.
Lider du af gigt? Undgå disse 7 fødevarer
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Lider du af gigt? Gigt er en af ​​de mest smertefulde sygdomme, hvor mikroskopiske krystaller af urinsyre ophobes i kroppen.

Det har også en tendens til at påvirke knæ, ankler og andre dele af kroppen, der er modtagelige for ophobning af stoffet. Det påvirker ofte leddene, men har også negative virkninger på det bløde væv i kroppen og på nyrerne.

Denne tilstand rammer normalt om natten, når patienten oplever stor smerte, og deres store tå bliver rød.

Det anslås endog, at 20% af patienterne med dette problem udvikler nyreproblemer og nyresten.

Da dette problem frembringer en inflammatorisk reaktion, ledsages det normalt af en kontinuerlig følelse af smerte, bevægelsesvanskeligheder og forringelse af ​​de berørte områder.

Specialister har ikke fastslået dets nøjagtige årsag, men denne lidelse er forbundet med:

  • Arvelige faktorer
  • Alkoholforbrug
  • De ændringer, som post-overgangsalder kvinder oplever

Desuden virker dårlige spisevaner og overvægt også som udløsere for gigtkriser.

På grund af dette er det vigtigt at være opmærksom på nogle af de fødevarer, der kan gøre symptomerne værre og undgå dem så meget som muligt.

Opdag dem nedenfor!

1. Lider du af gigt? Undgå rødt kød

Roedt koed

At spise for meget rødt kød øger ikke kun risikoen for ægte gigt, men forårsager også mange komplikationer for patienter, der allerede har fået diagnosticeret denne tilstand.

Dette skyldes, at det indeholder en høj mængde af puriner, ud over komponenter, som øger kolesterolniveauet og risikoen for at blive overvægtig.

Forbrug af denne type kød kan forårsage problemer i kroppens inflammatoriske processer, hvilket øger tilbageholdelsen af urinsyre og smerte.

Anbefalet læsning efter “Lider du af gigt? Undgå disse 7 fødevarer”:

Er der en forbindelse mellem fisk med kviksølv og autisme?

2. Undgå fisk og skaldyr, hvis du har gigt

Fisk og skaldyr bør udelukkes fra gigt patienters kostvaner.

Desværre, selvom mange af dets forbindelser er sunde, indeholder fisk og skaldyr også høje niveauer af puriner. Dette er en type stof, der nedbrydes til urinsyre i kroppen.

Dette betyder, at fisk og skaldyr kan øge indholdet af dette stof ved indtagelse og dermed forværre betændelsen og smerten.

3. Øl bør du heller ikke drikke

Et glas oel

Selvom det ikke kan nægtes, at mange af øllens ingredienser er sunde for kroppen, forårsager de problemer for patienter med denne type gigt.

Denne drik øger indholdet af urinsyre i kroppen og for at gøre sagen værre, så forstyrrer den de processer, der eliminerer urinsyre.

Derudover påvirker dets forbindelser direkte de inflammatoriske processer i leddene, samtidig med at de øger stivhed og bevægelsesproblemer.

4. Lider du af gigt, så sig nej til sukkerholdige drikkevarer

Sodavand og sukkerholdige drikkevarer indeholder majssirup og fruktose samt kunstige sødestoffer, der øger produktionen af urinsyre.

Indtagelse af dem dagligt øger risikoen for udvikling af metaboliske lidelser såvel som inflammatoriske sygdomme som gigt og ægte gigt.

Faktisk er indtagelse af kulsyreholdige drikkevarer forbundet med den øgede tendens til at lide af knogleproblemer i voksenalderen.

5. Hvid fisk er heller ikke godt

Hvid fisk og lidt salat

Mens visse former for fisk hjælper med at kontrollere betændelse og smerte, er hvidfisk skadelig for patienter med urinsyreopbygning.

Denne fødevarer indeholder mellem 50 og 150 mg puriner, hvilket forårsager vanskeligheder ved behandling af ægte gigt.

Disse fisk omfatter:

  • Torsk
  • Bars
  • Blåhvilling
  • Guldhovedbrasme
  • Kulmule

6. Champignoner bør kun spises i små mængder, hvis du har gigt

Champignoner skaaret ud - lider du af gigt

Lækre, eksotiske og lave på kalorier! Champignoner er en kilde til næringsstoffer, som mange mennesker kan lide at tilføje i forskellige opskrifter.

Men dem, der lider af denne gigt, bør begrænse deres indtagelse af denne mad. Dette skyldes, at champignoner øger koncentrationen af urinsyre krystaller i leddene.

7. Lad være med at spise lever

Lever er godt for patienter med anæmi, som skyldes mangel på jern. Det er dog ikke den bedste mad for patienter, der lider af gigt.

Som med andre fødekilder af animalsk oprindelse indeholder lever en høj koncentration af puriner, hvilket er skadeligt.

Undgåelse af de ovennævnte fødevarer, når du behandler gigt, er nøglen til at minimere og overvinde dine symptomer. I stedet for anbefaler vi at spise mad med anti-inflammatoriske, analgetiske og afgiftende egenskaber, der i høj grad bidrager til at eliminere dette stof.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.