Opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet

Opmærsomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet eller ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er mere almindelig hos drenge end hos piger. Læs alt om det i denne interessante artikel.
Opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Som navnet antyder, er opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet eller ADHD en neurobiologisk lidelse, der manifesterer sig i løbet af barndommen. Generelt påvirker det mere end 5% af børn over hele verden. Derudover er det mere almindeligt hos drenge end hos piger.

Heldigvis har undersøgelser vist, at forstyrrelsen kan reagere godt på en tidlig diagnose og korrekt behandling. Lad os nu lære mere om denne lidelse!

Opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet

Årsager

På grund af denne forstyrrelses kompleksitet er der ikke identificeret nogen enkelt årsag. I det væsentlige er det en heterogen forstyrrelse med flere undertyper, der er resultatet af forskellige risikofaktorer.

Fagfolk ved ikke nøjagtigt, hvad der forårsager det. De har dog opdaget, at genetiske og miljømæssige faktorer har stor indflydelse på dens udvikling. I dette tilfælde taler vi om prænatale, perinatale og postnatale faktorer.

Desuden har ADHD en arvelighed på 76%. Dette betyder, at gennemsnitligt er 76% af de faktorer, der er forbundet med lidelsen, relateret til gener og resten til ikke-genetiske faktorer.

Som det sidste vides det, at slægtninge til mennesker med denne neurologiske lidelse har en fem gange større risiko for at udvikle den end dem, der ikke har en familiehistorie med denne tilstand.

Symptomer på opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet

Ufokuseret barn med opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet

Børn, der lider af ADHD, kan typisk klare sig dårligt i skolen og sociale sammenhænge.

Denne lidelse har tre kernesymptomer: Uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Disse symptomer manifesterer sig i større eller mindre grad afhængig af undertypen.

 • I den overvejende uopmærksomme undertype falder de fleste af symptomerne under uopmærksomhed. Det er typisk den mest almindelige type blandt kvinder og påvirker en person i vid udstrækning akademisk.
 • På den anden side kan børn med den overvejende hyperaktive-impulsive undertype være mere hyperaktive og aggressive.
 • Den sidste undertype, kendt som kombineret, er den mest almindelige. Den har indflydelse på den samlede ydeevne.

Dernæst skal visse betingelser være opfyldt for at symptomerne på uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet kan forbindes med opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet

 • Først skal symptomerne manifestere sig inden syv år.
 • Derudover skal barnet vise dem kontinuerligt i mindst seks måneder.
 • Desuden skal symptomerne påvirke dit barn i mindst to forskellige miljøer.
 • Som det sidste skal disse symptomer gøre dit barns liv markant vanskeligere. Derfor påvirker det deres præstationer.

Hvordan kan opmærksomhedsforstyrrelse behandles?

Først og fremmest hjælper psykoterapi med at kontrollere symptomerne på denne lidelse og forbedre barnets præstation.

Dog bør opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet hos børn og unge behandles efter hver patients behov. Der er stadig ingen kur mod ADHD. Derfor sigter behandlingen på at forbedre symptomer og reducere risikoen for andre tilknyttede lidelser.

Typisk anbefaler fagpersoner kombinationsbehandling til børn og unge, hvis ADHD er moderat eller alvorlig og påvirker deres daglige liv. Dette inkluderer adfærdsmæssig, farmakologisk og psykologisk behandling og psykopædagogisk intervention.

1. Psykologisk behandling

Et barn i terapi

Samlet set er de psykologiske interventioner, der har givet gode resultater, baseret på principperne for kognitiv adfærdsterapi.

Disse inkluderer:

 • Adfærdsterapi.
 • Forældretræning.
 • Kognitiv terapi.
 • Træning i sociale færdigheder.

2. Psykopædagogisk behandling

Dernæst er psykopædagogisk intervention en grundlæggende søjle i kombineret behandling.

Grundlæggende involverer dette en række indgreb. Disse spænder fra at forbedre barnets akademiske præstationer til at forbedre skolemiljøet.

3. Farmakologisk behandling

Dernæst hjælper farmakologisk behandling med at reducere kernesymptomerne på opmærksomhedforstyrrelse med hyperaktivitet. Alt i alt kan dette føre til forbedret akademisk præstation og adfærd.

Samtidig forbedrer det effekten af ​​psykologiske og psykopædagogiske interventioner. Methylphenidat, som er et stimulerende middel, er et populært lægemiddel, som læger ordinerer til behandling af denne lidelse.

Virkeligheden af ​​ opmærksomhedsforstyrrelse med hyperaktivitet

Et barn, der bliver skældt ud

Denne lidelse kan påvirke et barns selvværd. Denne tilstand er almindelig. Realiteten er dog, at der er bred uvidenhed om den.

Desværre er meget få mennesker godt informeret om denne lidelse. Derudover tror mange andre fejlagtigt, at ADHD er forårsaget af et uorganiseret familie- eller skolemiljø.

Ikke at have nok information om denne lidelse har direkte konsekvenser for patienter og deres familier, venner og de andre mennesker omkring dem. Forkert information eller mangel på information fører til stigma, ufølsomhed og manglende hensyntagen til forstyrrelsen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asociación Americana de Psiquiatría (APA) (2013). Manual Estadístico y Diagnóstico de los Trastornos Mentales, quinta edición (DSM-5). Washington, DC: APA.
 • Faraone, S. V., & Larsson, H. (2019). Genetics of attention deficit hyperactivity disorder. Molecular Psychiatry24(4), 562–575. https://doi.org/10.1038/s41380-018-0070-0
 • Lopez, P. L., Torrente, F. M., Ciapponi, A., Lischinsky, A. G., Cetkovich-Bakmas, M., Rojas, J. I., Romano, M., & Manes, F. F. (2018). Cognitive-behavioural interventions for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in adults. TheCochrane Database of Systematic Reviews3(3), CD010840. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010840.pub2
 • Osland, S. T., Steeves, T. D., & Pringsheim, T. (2018). Pharmacological treatment for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in children with comorbid tic disorders. The Cochrane Database of Systematic Reviews6(6), CD007990. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007990.pub3

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.