Er det godt eller dårligt at have bh på?

Nogle siger at du altid skal have bh på. Andre mener, at du kun må have den på bestemte tidspunkter af dagen. Og andre igen siger, at den slet ikke er nødvendig. Hvem har ret? Find ud af det i denne artikel.
Er det godt eller dårligt at have bh på?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Er det godt eller dårligt at have bh på? Det er det store spørgsmål, vi i dag stiller os selv. Mange forsvarer bh’en. Andre mener, at du kun skal bruge den på bestemte tidspunkter af dagen. Og andre igen synes, den er helt ubrugelig… Så hvem har ret? I dagens artikel skal vi se nærmere på, om det er godt eller dårligt at have bh på.

Sådan påvirker det dig at have bh på

Fordele og ulemper bh: Sådan påvirker bh-en dig.

Jean Denis Rouillon, en læge fra University of Franche-Comte, har brugt mange år på at undersøge, hvordan bh-en påvirker kvinder.

Hans forskning er baseret på at analysere, observere og måle brystet hos frivillige deltagere, samtidig med at hver enkelt kan beskrive deres erfaring, når de har bh på eller ej.

Nogle mennesker har en kun bh på i bestemte situationer (f.eks. når de dyrker motion), mens andre aldrig går med bh.

Kvinder, der ikke bruger bh, har brystvorter, der i gennemsnit er 7 mm højere. Det er fordi, brystmusklerne styrkes.

For nogle af undersøgelsens frivillige var det ikke et problem at dyrke sport uden bh. Det var heller ikke et problem at arbejde, være der hjemme eller deltage i en fest uden en. Deres bryster gjorde ikke ondt i slutningen af ​​dagen, og de følte ikke noget tryk eller ubehag.

 

Den eneste “ulempe”, som de beskrev, var reaktioner fra folk omkring dem, der så underligt på dem eller direkte fortalte dem at tage en bh på.

Mange vælger derfor alligevel at tage bh på for at undgå ubehagelige blikke eller kommentarer.

Denne undersøgelse kan ikke fortælle alle kvinder, om de har brug for bh eller ej. Mange med store bryster oplever for eksempel, at de er nødt  til at have bh på for at undgå smerter.

Under graviditeten vokser brysterne og brystkirtlerne bevæger sig nedad. Her kan det også hjælpe at have bh på.

 

Falske myter omkring bh’en

Mens du måske tror at kvinder altid har brugt bh’er, er det ikke tilfældet. Det er en meget moderne opfindelse, der primært er baseret på mode.

Lad os tage et kig på 6 af de mest almindelige myter omkring bh’en:

 

1. “Kvinder er nødt til at have bh på”

Igen skal vi henvise til professor Rouillon for at besvare denne påstand. Ifølge lægen kan en bh forårsage strækmærker, slaphed og tab af fasthed i brystvævet.

Derfor er de for de fleste kvinder slet ikke nødvendige.

 

2. “Du får slatne bryster af ikke at have bh på”

Mange kvinder tror, ​​at bh-en kan hjælpe med at forhindre eller bremse brysterne i at hænge.

Det er dog ikke nødvendigvis sandt. Bh-en kan faktisk begrænse væksten af ​​væv, der understøtter brysterne.

Det giver derfor ikke mening at have bh på for at undgå hængebryster.

 

3. “Bh-er med metalbøjle støtter bedre”

Fordele og ulemper bh: Du bør ikke have en bh på, der giver smerter.

Det er rigtigt, at metalbøjler kan føles strammere og dermed give større støtte. De kan løfte brysterne op, så de ser flotte ud. Men det er ikke korrekt at sige at bh-er med metalbøjler er “bedre” eller at de nødvendigvis giver bedre støtte.

Hvis du har en stor barm, kan en sportsbh eller en bh med silikonebøjler give ligeså støtte.

Bh’er med metalbølje kan desuden forårsage skader – både internt og eksternt. De har endda været forbundet med en øget risiko for brystkræft.

Mange kvinder synes metalbøjlen gør ondt. Det er selvsagt en dårlig ide at have noget på, der giver dig smerter!

 

4. “Du skal også bruge bh om natten”

Nogle kvinder sover med på bh på, fordi de er bange for at få hængebryster. Den første er en myte, og den anden har at gøre med personlige vaner eller overbevisninger.

Ifølge the American Society of Plastic and Reconstructive Surgeons holder mikroskopiske ledbånd brystene på plads.

Når de bliver vant til at have noget andet til at udføre arbejdet for dem (dvs. bh’en), svækkes de og bliver mindre faste.

 

5. “Jo større brysterne er, desto strammere bør stropperne være”

Før du overvejer, hvilken slags justering du har brug for, er det bedre at købe en bh-type, der har stropper i forhold til størrelsen og vægten af ​​din barm.

Hvis du har store bryster, skal stropperne være bredere. Det modsatte gælder for kvinder med mindre bryster.

Men det er forkert at tro, at større bryster har brug for strammere stropper. Jo mere du strammer skulderstropperne, desto mere løftes dine bryster, og desto svagere bliver muskler og ledbånd, der løfter dine bryster naturligt.

Når du tager din stramme bh af, vil dine bryster hænge mere end normalt. Det er som om de var et elastikbånd, der blev frigivet efter at være udstrakt i timevis.

 

Vi anbefaler at du læser:

5 årsager til smerter i brysterne

 

6. “Du har brug for ekstra støtte under motion og graviditet”

Fordele og ulemper bh: Det kan gøre ondt at dyrke motion uden bh.

Det er rigtigt, at det kan gøre ondt at dyrke motion uden bh.

Og når du er gravid, er dine bryster også større end normalt, så der kan være et større behov for at have bh på.

Du kan også have brug for mere støtte hvis du:

  • ammer
  • er overvægtig.
  • har store bryster i forhold til din kropsstørrelse.

Dog er der ikke nogen “regel”, der siger hvornår du skal og ikke skal have bh på. Så hvis du ikke føler, at en bh gør nogen forskel, når du fx træner, så er der ikke nogen grund til at have den på.

Endelig bør du ikke have den på i mere end syv eller otte sammenhængende timer. Du kan roligt tage den af, når du for eksempel kommer hjem, hvis du har lyst.

På denne måde slapper dine bryster af og du undgår nogle af ulemperne ved bh-en.

Og selvfølgelig skal du tage den af inden du går i seng!

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.