Grunde til, at vores hænder sover, mens vi sover?

Føles dine hænder følelsesløse, når du sover, og føler du nogensinde en prikkende fornemmelse? Find ud af, hvorfor dine hænder sover om natten, og hvad du kan gøre ved det i denne artikel.
Grunde til, at vores hænder sover, mens vi sover?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Vil du vide, hvorfor dine hænder sover om natten? Få mere at vide i denne artikel!

Du sover. Pludselig midt om natten vågner du op af en slags “elektrisk stød” i dine hænder eller fingre. Andre gange kan det virke, som om nogen er kommet og har skåret vores lemmer af i mørket.

Disse situationer kan ofte skabe en vis følelse af panik hos de mennesker, der lider af det. Det kan dog skyldes harmløse årsager, f.eks. forkert stilling.

Hvorfor dine hænder sover: Følelsesløshed i hænderne

Mand på sofa sover i stilling, der kan forårsage, at hans hænder sover

Både kramper og følelsesløshed er ubehageligt, uanset om vi sover eller ej. Hvis det sker en gang imellem, er det ikke noget problem. Men hvis det er mere reglen end undtagelsen, bør vi være mere opmærksomme på disse tegn.

Begge fornemmelser kan opstå overalt i kroppen, selv om de mest almindelige områder er ekstremiteterne, dvs. arme, ben, hænder og fødder. Symptomerne er prikkende fornemmelser, som om snesevis af små nåle bliver stukket ind i os. Nogle mennesker oplever endda en brændende følelse.

De vigtigste årsager til følelsesløshed i hænderne, mens man sover eller ligger ned, er ifølge Mayo Clinic:

 • Mangel på B12-vitamin.
 • Brug af visse lægemidler.
 • Skader eller tryk på en nerve i hånden og håndleddet.
 • At være i samme stilling i lang tid.
 • Let skade på hænderne (som f.eks. et slag, vi har fået i løbet af dagen).
 • Skade på nakken kan forårsage følelsesløshed i fingre, hænder eller arme.
 • Væskeophobning, der hovedsageligt skyldes overgangsalderen, graviditet eller overvægt.
 • Hverdagsopgaver, der involverer bøjning og strækning af håndleddet og udøvelse af stor kraft eller håndtering af værktøj, der vibrerer eller udøver tryk.

Nogle gange er følelsesløshed i hænderne på grund af B12-vitaminmangel relateret til indtagelse af medicin som f.eks. metformin. Disse anvendes til at kontrollere diabetes og metabolisk syndrom. Eller et lignende tilfælde kan forekomme med bl.a. orale præventionsmidler, antihypertensiva, antikonvulsiva, behandlinger for Parkinsons sygdom og kræft.

Håndledsskader og hænder falder i søvn

Kvinde oplever, at hendes hænder sover

Nogle mennesker oplever, at den ene eller begge hænder sover om natten mindst en gang om ugen. Der er folk, der går til lægen for at få en diagnose, og der er folk, der betragter det som “normalt”, indtil det generer dem for meget, og de beslutter sig for at gå til en specialist.

Når der er en håndledsskade, kan vi ikke kun lide af følelsesløshed og kramper om natten, men også af manglende styrke til at holde visse genstande eller store smerter, når vi laver visse bevægelser.

For eksempel kan ting falde ud af hænderne eller manglende fleksibilitet, når vi vil udføre hverdagsopgaver. Hvis dette ikke behandles i tide, kan det føre til manglende følsomhed i årenes løb.

For at finde ud af, om problemet med, at dine hænder sover om natten, skyldes en nervesygdom, skal du besøge en læge. Det er også vigtigt at kende det nøjagtige område, hvor smerten eller ubehaget opstår.

I den forstand er de fingre, der er mest ramt af kramper eller følelsesløshed om natten, normalt tommelfingeren, pegefingeren og langfingeren. Hvis dette sker, har problemet et navn, og der er mange fakta om det.

Lad os tage et kig på det.

Hænder sover: Karpaltunnelsyndrom

Denne tilstand er også kendt som “sekretærsyndromet”. I medicinske termer er det defineret som en perifer neuropati, der udvikles, når medianusnerven – som løber fra underarmen til hånden – påvirkes af tryk.

Nerven i håndleddet er ansvarlig for følelsen i og bevægelsen af hånden og fingrene. Når den bliver klemt, forårsager den en række symptomer, herunder følelsesløshed i denne del af kroppen.

Hvorfor sker det, når man sover?

Nogle gange oplever personer med karpaltunnelsyndrom tegn på ethvert tidspunkt af dagen, men de er værre, når de går i seng. Det skyldes, at nerven har arbejdet i flere timer. Når den forsøger at “hvile” sig, strammer den sig.

Person masserer sin hånd

Hvis symptomerne afspejler sig i ringe- og lillefingeren, har tilstanden at gøre med trykproblemer i ulnarisnerven, som kan blive påvirket af tryk på albuen. Hvis man f.eks. har været ude for en ulykke og er faldet på albuen, vil man kunne mærke en slags “stød” i området.

Denne nerve er også ansvarlig for mobiliseringen af området mellem kravebenet og det første ribben. Blodkarrene kommer også i spil. Derfor er det værd at analysere følelsesløsheden nøje.

Den opstår som regel på grund af et medfødt problem, gentagne bevægelser – f.eks. hvis du spiller tennis (som det fremgår af denne forskning fra Villaviciosa de Odón Health Centre i Madrid ) – eller på grund af gentagne dårlige arbejdsstillinger over tid.

Hvad gør du, når dine hænder sover?

Person laver håndaftryk i hvidt stof

Hvis du oplever symptomer på følelsesløshed, varme eller prikken i hænderne (især om natten), er der en god chance for, at du har karpaltunnelsyndrom eller en ulnarisskade.

I begge tilfælde anbefales det, at du opsøger din læge for at få foretaget en professionel undersøgelse. Hvis problemet ikke behandles, vil smerterne med tiden blive uudholdelige, og du vil også efterhånden lide af dem om dagen.

Den manglende evne til at skelne mellem varmt og koldt er allerede en alvorlig konsekvens. Det samme er atrofi af tommelfingerens basis, ifølge denne undersøgelse foretaget af det nationale institut for medicinske videnskaber og ernæring Salvador Zubirán. Desuden er risikoen for at lide af disse problemer større hos kvinder.

Øvelser til forebyggelse af følelsesløshed

For at undgå at gå til sådanne ekstremer anbefales visse grundlæggende øvelser for at hjælpe med at forbedre cirkulationen i dine hænder.

 • Klem en lille gummibold i din håndflade. De kan fås i legetøjs- eller dyrebutikker.
 • Luk dine fingre, og udøv et tryk.
 • Gentag flere gange, og hold trykket i et par sekunder, før du vender tilbage til udgangspositionen.
Person klemmer om bold

Prøv at lave denne øvelse mindst en gang om dagen. Du kan benytte dig af stille perioder i løbet af dagen, f.eks. når du kører med bus til arbejde eller hjem, står i kø i banken eller venter på, at dit barn kommer ud af skolen.

Som det sidste kan du også gøre det, mens du ser en film, læser en bog eller tager et bad. Det vigtige er, at du øver dig hver dag i et par minutter. På den måde vil nerven blive styrket, og du vil bemærke, at dine hænder ikke falder i søvn om natten.

Husk, at du bør gå til lægen i tilfælde af problemer af denne type, især hvis følelsesløsheden er langvarig over længere tid eller ledsages af andre symptomer, såsom feber eller andet ubehag. Hurtig forebyggelse er altid nøglen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.