Hvordan skal vi handle, når vi har væskeophobning?

Væskeophobning kan bl.a. skyldes en stillesiddende livsstil, så for at undgå det er det yderst vigtigt at dyrke motion foruden at følge en række tips, som vi forklarer her.
Hvordan skal vi handle, når vi har væskeophobning?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Væskeophobning er en af de vigtigste faktorer for vægtøgning. Det kan skyldes forskellige årsager såsom blandt andet graviditet, overgangsalder, skrumpelever, hjertesvigt eller stillesiddende liv.

Generelt er det hævelse, der opstår i forskellige dele af kroppen, såsom ankler, arme, ben, mave og håndled.

Under graviditet er det ret almindeligt på grund af hormonelle ændringer, og det manifesterer sig især i ankler og fødder. Hvis det forekommer på en overdreven måde, er det tilrådeligt at konsultere en læge.

Tips til at forebygge og lindre væskeophobning

I denne artikel vil vi forklare de tips, den spanske hjertefond angiver for at forebygge eller lindre symptomerne på væskeophobning:

Udøvelse af fysisk træning

Kvinde løber udenfor

Væskeophobning kan ofte være forårsaget af en stillesiddende livsstil. For at undgå eller håndtere det er fysisk træning en god løsning.

Udøvelse af fysisk træning er et af de bedste tips og vaner, der anbefales for at undgå væskeophobning og forbedre kroppens tilstand generelt, som det fremgår af forskellige undersøgelser. Fysisk aktivitet bør udføres konstant og moderat i overensstemmelse med personlige karakteristika (alder, køn, sundhedstilstand, livsstil osv.).

Nogle af de aktiviteter, der kan være nyttige for at lindre væskeophobning, kan blandt andet være at gå, løbe, cykle, svømme eller danse. Gør, hvad du kan lide, men prøv at gøre det konsekvent, mindst en halv time tre gange om ugen.

Indtag vanddrivende fødevarer

De vanddrivende egenskaber i nogle fødevarer kan hjælpe med at fjerne overskydende væske fra kroppen. Blandt de fødevarer, der tilskrives vanddrivende virkninger, finder vi:

  • Vandmelon: Anbefales primært på grund af dens høje procentdel af vand, som udgør mere end 95% af frugten.
  • Æblecidereddike: Kan hjælpe med at afbalancere kaliumniveauet, da dette ofte er påvirket af væskeophobning. Udnyt det til at komme på dine salater og reducere tilsætningen af salt til dem.
  • Grøn te: Forskellige undersøgelser viser, at den har vanddrivende og antioxidant egenskaber. Så i stedet for at indtage cola og andre industrielle drikkevarer kan du nyde en kop grøn te. På den måde kan du hjælpe din krop med at fjerne tilbageholdt væske.
  • Appelsin: Takket være dets vandindhold og C-vitamin vil det fremme nyrernes funktion og fremskynde processen med at fjerne giftstoffer i kroppen.
  • Artiskok: Alternativ medicin bruger den hovedsageligt i infusioner (selv om den kan indtages på mange måder) for at hjælpe med at tabe sig og fjerne tilbageholdte væsker takket være dens høje fiber- og vandindhold og deres vanddrivende egenskaber.
  • Andre: Mælkebøtte, persille. Disse urter tilskrives vanddrivende egenskaber og anvendes derfor i infusioner mod væskeophobning.

En sund balance mellem forskellige fødevarer

Denne liste kan hjælpe med at indføre nogle fødevarer i kosten for at opnå en ekstra tilførsel af vand og fibre. Det kan lette udskillelsen af tilbageholdt væske. Det ideelle er at kombinere dem med andre sunde fødevarer som en del af en afbalanceret kost.

Sunde fødevarer serveret på bord

Mange frugter, grøntsager og urter kan være nyttige både for at få forskellige næringsstoffer og for at variere den ugentlige kost og prøve forskellige opskrifter, fulde af sundhed og smag. Det er værd at udnytte dem regelmæssigt og især dem, der er i sæson.

Når det drejer sig om at bekæmpe et så irriterende symptom som væskeophobning, er det aldrig godt at basere sin kost kun på en bestemt fødevaregruppe. Medmindre lægen anviser det af en særlig grund.

Når du derimod ønsker at benytte dig af et naturmiddel (f.eks. mælkebøtteinfusion), er det vigtigt først at drøfte det med din læge og følge lægens anvisninger. Samtidig bør du undgå at kombinere samtidig indtagelse af flere naturmidler, da de i stedet for at fremme lindring kan gøre det vanskeligt for generne at aftage.

Vi tror, at du gerne vil læse: Tab dig med denne smoothie mod ophobet væske

Undgå fødevarer med natrium

Som nævnt ovenstående kan salt bidrage til væskeophobning. Derfor bør det undgås så meget som muligt eller i det mindste minimeres.

Det skal bemærkes, at mange af de fødevarer, der indtages dagligt, såsom pølser, dåsemad og alkohol, har et højt natriumindhold.

En anden grund til, at der bør indtages et lavt saltindhold, er, at det kan øge risikoen for at lide af nyresten og nedsatte smagsløg blandt andre forandringer.

Udnyt fødevarer, der er rige på kalium, for at bekæmpe væskeophobning

Fødevarer med kalium mod væskeophobning

Dette element er vigtigt for at holde vores krop i balance. Ifølge data fra National Institutes of Health er kalium en elektrolyt, som sammen med andre kontrollerer blodtrykket og fremmer udskillelsen af væske blandt andre funktioner. Dette element findes i nogle frugter, især i kiwi, melon, appelsin og banan.

Spis fødevarer med magnesium

En artikel fra 2012 offentliggjort i Journal of Caring Sciences fastslår, at magnesium ville hjælpe med at forbedre præmenstruelle symptomer, herunder overskydende væske. Det ville også hjælpe med at forebygge hjerteproblemer og regulere insulin i kroppen.

Magnesium ville være godt for knoglepleje, lindre migræne og reducere risikoen for udbrud af visse sygdomme, såsom type II-diabetes.

Fødevarer, der har et højt indhold af kalium, omfatter hvede- eller havreklid, tørrede urter som koriander, hør- og solsikkefrø og mælk.

Sidste tip mod væskeophobning

Ligesom det er vigtigt, at du følger ovenstående tips som en del af en aktiv livsstil, bør du huske på, at hvile – til en vis grad – også er godt for at forebygge væskeophobning. I den forstand er det i sidste ende godt, at du tager dig tid til at løfte benene, når du har hævede fødder eller bare ønsker at hvile dig og lindre tyngden.

Hvis problemerne ikke forsvinder på trods af, at du følger disse tips, er det bedst at konsultere en læge for at få de mest hensigtsmæssige retningslinjer og naturligvis forebygge komplikationer.

Det kan interessere dig ...
6 måder til bekæmpelse af væskeophobning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 måder til bekæmpelse af væskeophobning

For meget væske i kroppen kan oftest behandles gennem kosten. En sundere livsstil kan være en del af bekæmpelse af væskeophobning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.