Grunde til, at kvinder får akne under menstruation

Akne under menstruation er ofte forårsaget af hormoner, men der er måder at forbedre det på. Læs med for at opdage, hvorfor kvinder får akne under menstruation.
Grunde til, at kvinder får akne under menstruation

Sidste ændring: 04 januar, 2020

De fleste kvinder får akne under menstruation. Næsten alle kvinder er faktisk blevet overrasket over de uønskede bumser, som gør dem opmærksomme på, at de snart vil få deres menstruation. Hvorfor sker dette dog?

Den menstruelle cyklus består af en række af naturlige hormonelle forandringersom opstår i det kvindelige reproduktionssystem. Menstruationen er blødningen, som opstår gennem vagina cirka hver 28. dag.

Både hele cyklussen og menstruationen er specifikke processer, som påvirker hele kroppen. Hormonerne har varierende effekter, inklusiv at forårsge akne under menstruation. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du har brug for at vide om det.

Grunde til, at nogle kvinder får akne under menstruation

For at kunne forstå, hvorfor nogle kvinder får akne under menstruation, bliver du nødt til at forstå lidt om, hvad hormoner gør.

For det første er testosteron en af de primære protagonister. I ungdommen øges niveauet af testosteron hos begge køn. Flere studier påstår, at det er en af de faktorer, der er involveret i udviklingen af akne. Det estimeres, at 70% af teenagere lider af akne i ungdommen.

Denne akne har dog tendens til at forsvinde eller blive bedre i voksenlivet. Alligevel er næsten 80% af alle voksne, der har akne, kvinder. Dette skyldes, at hormonerne fortsætter med at svinge gennem en kvindes liv. De bliver dog stabiliseret hos mænd.

Under en menstruationscyklus, vil disse hormonelle udsving resultere i mange forandringer.  Med hensyn til huden kan det påvirke hydrering, følsomhed og endda gendannelsen.

Hver kvinde er forskellig og vil opleve forskellige ting. Huden er typisk mere fedtet under ægløsning eller menstruation. Derfor er akne under menstruation meget gængst. Det kan faktisk udvikle sig op til fem dage før begyndelsen på hver månedlig blødning.

Selvom denne akne for det meste påvirker ansigtet, kan det også udvikle sig på ryggen og brystet. Det gode ved det er, at det har tendens til at forsvinde i slutningen af menstruationen.

Kvinde oplever akne under menstruation

Denne artikel vil måske også interessere dig: Yogastillinger der kan lindre menstruationssmerter

Når kvinder får akne under menstruation

Lige før en kvinde får sin menstruation, øges niveauer af androgen i blodet (en gruppe af hormoner, såsom testosteron). Som vi allerede nævnte, bidrager testosteron til aktiveringen af talgkirtler og produktionen af talg.

Den talg og olie, som bliver produceret, er faktorer involveret i dannelsen af akne. Når de ophober sig i porer, hæver porerne. De bliver dermed røde og betændte, hvilket forårsager dannelsen af bumser og hudorme.

Hvad kan kvinder gøre for at bekæmpe akne under menstruation?

Hvis akne under menstruation bekymrer dig, så er det første, du skal gøre, at gå til en læge. Flere tests kan hjælpe med at holde øje med dine hormonniveauer. Der er også medicinske behandlinger, der kan stabilisere udsving i hormonelle niveauer.

For eksempel forbedrer p-piller akne under menstruation betydeligt. Vi bliver dog nødt til at være opmærksomme på alle de bivirkninger, de har.

Kvinde kigger på pakke med p-piller

Det er meget vigtigt at opretholde en balanceret kost og motionere dagligt. Forskere prøver at bevise forholdet mellem kolesterol og triglycerider og akne. En god kost hjælper også altid med at forbedre hudens udseende.

Ideelt bør du være særligt opmærksom på din hud og pleje den. Professionelle anbefaler at bruge ikke-komedogene produkter dagligt for at rense og fugtgive huden. Det er også et godt tip at undgå makeup.

Du bør selvfølgelig altid drikke nok vand hver dag. Vand hjælper med at rydde kroppen fra toksiner gennem sved og urin. Dette giver huden mulighed for at rense porerne, eftersom sved fjerner skidt og døde hudceller, som tilstopper porer.

Konklusion

Det er normalt for kvinder at opleve akne under menstruation. Akne under menstruation er primært forårsaget af hormonelle udsving gennem menstruationscyklussen. Hvis det bekymrer dig eller gør dig skidt tilpas, så bør du gå til en læge.

Der er naturlige måder at mindske det på, såsom at være opmærksom på din hygiejne og kostvaner. Hvis det fortsætter, kan du dog også prøve medicinske behandlinger. Tal derfor med din læge eller en dermatolog så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.