10 grunde til kløe i lysken

Kløe i lysken er et meget almindeligt problem, som har flere mulige årsager. Læs om årsagerne til kløe i lysken her.
10 grunde til kløe i lysken
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 03 juli, 2023

Kløe i lysken kan skyldes mange forskellige ting. Men i de fleste tilfælde skyldes det godartede årsager og kan løses med enkle hjemmemidler. Nogle gange er det dog nødvendigt at bruge visse lægemidler for at løse problemet helt.

Selvom kløe fører til, at man kradser i området, er det bedst at undgå denne handling for ikke at forværre irritationen. I stedet er det tilrådeligt at finde ud af, hvad der udløser symptomet for at finde den bedste behandling. Så hvad er de mulige årsager? Lad os tage et kig på de 10 mest almindelige årsager.

10 årsager til kløe i lysken

Ofte skyldes kløe i dette område faktorer, der kan kontrolleres eller elimineres uden problemer. Andre gange er der tale om en lidt mere alvorlig tilstand, som f.eks. en infektion.

1. Hårfjerning og hårvækst

Det er almindeligt, at voksning eller barbering resulterer i en vis grad af irritation i området. Det fører til kløe i lysken. Og så snart håret begynder at vokse ud igen, kan en eller flere porer blive tilstoppede, hvilket forstærker kløen.

Kvinde står med skrabere foran underliv
Barbering og andre hårfjerningsmetoder har en tendens til at irritere lysken. Det fører til kløe.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:

2. Årsager til kløe i lysken: Slidsår

Der er nogle aktiviteter, der fører til, at huden gnider mod hinanden, som regel i lårområdet. Det er aktiviteter, hvor der er friktion, som f.eks. løb.

Nogle gange forstyrrer dette hudbarrieren og fører til, at der opstår små rifter. Dette efterfølges af et udslæt, der brænder og klør. Afskalning er også mulig.

3. Problemer med undertøj

Der er noget undertøj, især syntetisk, som forårsager irritation og kløe. Det skyldes, at de ofte er lavet af materialer, der gør det svært for huden at ånde, og huden ophober sved. Faktisk kan brugen af denne type undertøj forårsage små blærer, rødme og afskalning.

4. Årsager til kløe i lysken: Kontaktdermatitis

Kontaktdermatitis er relateret til det foregående punkt. Men en allergisk reaktion kan også opstå på grund af komponenterne i de vaskemidler, der bruges til at vaske undertøj, eller på grund af brugen af kemikalier i området.

5. Intertrigo i lysken

Intertrigo er betændelse, der opstår i hudfolderne og er mere almindelig blandt overvægtige mennesker. Det forårsages af fugt og tilstedeværelsen af mikroorganismer i disse områder. Når området er meget fugtigt, nedbrydes huden og producerer en dårlig lugt. Det forårsager som regel kløe og ubehag.

6. Mykose

Mykose er den mest almindelige årsag til kløe i lysken. Dette navn gives til infektioner forårsaget af svampe. Den mest almindelige er tinea cruris eller lyskesvamp. Denne tilstand er mere almindelig hos folk, der dyrker hyppig fysisk aktivitet. Den forårsager en rød eller brun plet, kløe og skældannelse.

7. Årsager til kløe i lysken: Candidiasis

Dette er en infektion forårsaget af Candida-svampen. Den forårsager ofte kløe i det intime område og i lysken. Den giver også andre symptomer som rødme, betændelse, hvidligt udflåd (hos både kvinder og mænd) og smerter ved samleje.

8. Fladlus

Fladlus er parasitter, der sætter sig i håret og forårsager intens kløe i lysken. Det er faktisk det vigtigste symptom. Der kan også være hvide eller gullige pletter i bunden af håret på grund af deres æg. De forårsages af dårlig hygiejne eller ved at dele intimt tøj eller håndklæder.

9. Årsager til kløe i lysken: Herpes

Genital herpes er en seksuelt overført sygdom. Ud over at forårsage kløe i lysken, forårsager den svie, irritation og små blærer. Som beskrevet i en artikel fra National Center for Biotechnology Information forårsages det primært af herpes simplex virus type 1 eller type 2. Det kan være en primær eller tilbagevendende infektion.

Vi tror også, du vil være interesseret i at læse dette: Tidlige symptomer på genital herpes

10. Kønsvorter

Kønsvorter forårsager normalt mild kløe. Deres tilstedeværelse er et almindeligt symptom på human papillomavirus (HPV). Læsionerne er normalt bløde at røre ved og er formet som blomkål. De har samme farve som huden og er ret smitsomme.

Hvad skal man gøre for at lindre kløe i lysken?

Behandling af kløende i dette område afhænger af årsagen. Uanset årsagen er det bedst ikke at kradse, da det kan forværre eller komplicere problemet.

Hvis du ikke er sikker på, hvad der forårsager det, er det bedst at gå til lægen for at få fastslået årsagen. I tilfælde af infektion kan lægen ordinere medicin afhængigt af den ansvarlige mikroorganisme (f.eks. svampemidler til svampe eller antibiotika til bakterier).

Generelt kommer medicin i form af cremer, salver eller geler til udvortes brug. Men nogle gange suppleres de med orale behandlinger, især for infektioner som candidiasis eller herpes. Antihistaminer ordineres også ofte for at reducere kløe.

Kvinde dækker sit underliv grundet kløe i lysken
Svampe- og bakterieinfektioner er de mest almindelige årsager til kløe i lysken.

Hvad du skal huske på om kløe i lysken

Det er ubehageligt at opleve kløe i lysken, og det kan være tegn på en infektion. Hvis symptomet ikke bliver bedre af sig selv i løbet af kort tid, er det bedst at søge læge for at få en diagnose. Afhængigt af årsagen kan det være nødvendigt at bruge lokal eller oral medicin.

Derudover er det tilrådeligt at supplere med egenomsorg, såsom god hygiejne, brug af bomuldsundertøj, en god kost og eliminering af irriterende stoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.