10 tips til hygiejne i fitnesscentre, som alle bør følge

Det vigtigste for, at der hersker god hygiejne i fitnesscentre, er at vælge et sted, der overholder de hygiejniske normer, og som viser dette ved kvaliteten af omgivelserne og maskinernes tilstand.
10 tips til hygiejne i fitnesscentre, som alle bør følge
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 10 marts, 2023

Hygiejne i fitnesscentre er ikke kun et ansvar for dem, der arbejder der med at vedligeholde området og maskinerne. De personer, der kommer for at træne, er ansvarlige for deres egen renlighed, personlige redskaber og det udstyr, de bruger.

Risikoen for at blive smittet med virus og infektioner minimeres, hvis du følger hygiejnetips som dem, der er beskrevet nedenstående. Det er på tide at tage dem med i dine rutiner!

Hvilke risici er der ved uhensigtsmæssig hygiejne i fitnesscentre?

I fitnesscentret er det meget let at få luftvejssygdomme, hvis nogle af deltagerne har en af disse sygdomme. Der skal blot et nys eller manglende håndvask til, for at smitte hurtigt spredes blandt løbebånd, vægte og andre redskaber.

Desuden er svampe og bakterier på de overflader, hvor du træner, udløsende faktorer for hudforandringer. Disse bakterier sætter sig også på håndklæder, pool- og badeværelsesgulve, hvilket øger sandsynligheden for svampeinfektioner.

Svamp i lysken og stafylokokinfektion er andre konsekvenser af dårlig hygiejne i fitnesscentre. Desuden tilføjer University of Maryland School of Medicine COVID-19 og impetigo som mulige diagnoser, hvis oprindelse kan være fitnesscentrets miljø.

En undersøgelse fra International Journal of Environmental Research and Public Health nævner fitnesscentre som mulige kilder til smitteoverførsel. De påpeger endda, at der findes en mangfoldighed af 25 bakterieslægter af menneskelig og miljømæssig oprindelse, som er lette at få i disse centre.

Medicinske tilstande forårsaget af stafylokokker er de mest almindelige.

Vigtige råd til god hygiejne i fitnesscentre

God hygiejne i fitnesscentre omfatter grundlæggende anvisninger som f.eks. ikke at røre ansigtet, især ikke uden at vaske hænder. Behold også altid trøjen på for at undgå at få sveddråber på udstyret, og sørg for at samle de redskaber, du har med dig, med det formål ikke at sprede eller samle bakterier op.

Dette er grundlæggende hygiejneforslag under enhver form for træning.

Det er også værd at overveje de hygiejnetips, som vi vil afsløre nedenstående.

1. Medbring dit eget udstyr

Visse øvelser kræver, at du ligger på gulvet, hviler dine hænder og generelt har friktion med overflader. For eksempel indebærer nogle yogastillinger, at du skal lægge dit ansigt på en måtte. M edbring dit eget udstyr, så du ikke er i tvivl om dets renlighed. Det samme gælder for bl.a. strømper, håndklæder og elastikbånd.

Yogamåtte rengøres for at opnå god hygiejne i fitnesscentre

2. Drik ikke fra drikkefontænen

Du må ikke drikke fra den fælles vandfontæne, uanset årsagen. Mange bruger dem, og det er meget sandsynligt, at der er sveddråber i vandhanen. Det bedste er at have en personlig vandflaske, så du kan have vandet med dig og fylde den op igen, når du har brug for det.

3. Desinfektion af udstyr er en del af god hygiejne i fitnesscentre

Før rutinerne skal du rengøre de maskiner, du skal bruge, med desinficerende servietter og spray eller en hydroalkoholisk gel. Gør det samme efter brug.

Ifølge en gennemgang fra Pediatrics er en af de største risikofaktorer for smitte deling af kontamineret udstyr, især når det bruges af en patient med aktive hudinfektioner.

4. Vask dine hænder

Det er altid nødvendigt at gentage denne anbefaling. Det korrekte er at vaske hænder før og efter træning ved at bruge sæbe og gnide håndfladerne og håndryggen i 20 sekunder. Til sidst skal du skylle godt efter.

Det er ligegyldigt, om du gør det med varmt eller koldt vand. Det vigtigste er, at du går ind og ud af fitnesscentret med rene hænder.

5. Eksponér ikke sår

Ligesom hudinfektioner bør åbne sår ikke eksponeres i fitnesscentret. Det bedste er at dække dem med vandtætte plastre og undgå svømmehaller eller boblebade, da bakterierne vil ende i vandet.

Især syede sår er en relevant kilde til bakterier i svømmehaller. I disse tilfælde bør du vente på, at stingene fjernes eller falder ud af sig selv, da dette er et tegn på heling.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Du kan bekæmpe øjeninfektioner med en af disse 9 løsninger

6. Bær sko eller beskyttende fodtøj på fælles områder

Mayo Clinic siger, at risikoen for ringorm på huden øges ved at gå barfodet på offentlige områder, hvor smitte kan spredes:

  • Saunaer.
  • Svømmebassiner.
  • Omklædningsrum.
  • Fælles badeværelser og brusere.

For at forhindre dette skal du bære beskyttende fodtøj i bruseområdet og ved poolen. Når du kommer op af vandet, skal du vaske dine fødder grundigt og tørre dem omhyggeligt mellem tæerne. Derudover kan du drysse svampedræbende talkumpulver på, især hvis du er tilbøjelig til at få fodsvamp.

7. Vask dit træningstøj, så snart du har taget det af

Tag ikke svedigt tøj på igen til en ny træning. Træningstøj skal vaskes regelmæssigt og efter hvert brug. Det sker, at ubehagelige lugte holder længere i elastisk stof.

Det amerikanske dermatologiske akademi anbefaler, at du bruger løstsiddende, fugttransporterende tøj, så din hud forbliver tør, og der ikke vokser skadelige bakterier. Ligeledes fremhæver de behovet for at vaske sportstøj efter brug.

8. Hold dine personlige plejeartikler gemt væk

Udlån af håndklæder, toiletartikler eller termoflasker kan føre til smitte. Sørg for, at alt dit sportsudstyr altid er i den taske, som du bruger til formålet. Hvis du tager en anden person i at bruge dine ting, skal du sørge for at desinficere dem.

Sportstaske med udstyr

9. Tag et brusebad efter træning

I et forsøg i tidsskriftet Applied and Environmental Microbiology blev 26 T-shirts taget fra deltagere i en spinning-session. Tøjet blev inkuberet i 28 dage og derefter analyseret af et panel, der var trænet i lugte. Resultaterne viste, at tøjets fibersammensætning fremmer differentieret vækst af tekstilmikrober og generering af ubehagelige lugte.

På grund af dette er det tilrådeligt at tage et brusebad, inden man forlader træningscenteret. På den måde ophobes der ikke bakterier i tøjet, det skader ikke huden og forårsager naturligvis ikke stank.

Selv om det er bedst at tage et bad og skifte til nyt tøj hurtigt, kan du i det mindste desinficere dit tøj ved at sprøjte med en opløsning, der indeholder 60 % alkohol, hvis du har brug for at løbe et andet ærinde, inden du kommer hjem. Det er også passende at hælde lidt desinfektionsmiddel på dine hænder og gnide dem tørre.

10. Hvis du ikke har det godt, skal du ikke gå i fitnesscenteret

Det er en stor fejl for syge mennesker at træne i fitnesscenteret, fordi de risikerer at få flere infektioner og risikerer at smitte andre mennesker. Selv hvis det bare er en forkølelse, er det bedst at blive hjemme. Enhver virus i omgivelserne øger de uhygiejniske forhold.

Selv dårlig mave er en sundhedsrisiko. Morbidity and Mortality Weekly Report eksemplificerer faktisk, at risikoen for overførsel af patogener øges, hvis svømmere med diarré går i svømmehallen uden først at vaske kroppen, eller hvis der sker en afføringshændelse i vandet.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Erhvervet immunitet: Beskrivelse og karaktertræk

Hvad du bør huske om god hygiejne i fitnesscentre

Gør det til en vane at pleje dig før, under og efter dine fitnessrutiner.

Husk, at dine ting kun er dine egne, at det at føle sig syg er et tegn på, at du skal hvile dig hjemme, og at det er lige så vigtigt at vaske sportstøj og personlige redskaber som at desinficere almindeligt anvendt udstyr.

Det vigtigste for, at der hersker god hygiejne i fitnesscentre, er at vælge et sted, der overholder de hygiejniske normer, og som viser dette ved kvaliteten af omgivelserne og maskinernes tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.