Grunde til, at vorter bløder

Vorter har deres egen irrigation og innervation. De er smitsomme læsioner, eftersom de er forårsaget af en undertype af human papillomavirus. Ved du, hvorfor vorter bløder?
Grunde til, at vorter bløder

Sidste ændring: 26 november, 2020

Vorter er læsioner på huden forårsaget af human papillomavirus. De er ofte uden symptomer og har som regel kun tendens til at forårsage æstetiske problemer. Nogle gange sker det dog, at vorter bløder eller fører til en form for smerte.

Selvom det er sjældent, har eksperter tendens til at anbefale at søge behandling for at fremskynde helingsprocessen. Eftersom de påvirker flere lag i huden, kan de være svære at fjerne. Derudover er de smitsomme og kan sprede sig til andre dele af kroppen.

Symptomer på vorter: Nogle vorter bløder

Knopper med rå tekstur er de primære symptomer på vorter. Foruden det forårsager de som regel ikke noget ubehag. Kun i bestemte tilfælde kan kliniske manifestationer opstå, inklusiv de følgende:

 • Kløe.
 • En strammende eller trykkende fornemmelse.
 • Smerte, især i dem, der sidder under fødderne.
 • Blødning.
Vorte på hånd

Læs videre for at lære mere: Fodvorter: Kendetegn og behandling

Årsager til vorter

Human papillomavirus (HPV), som har omkring 100 forskellige typer, forårsager vorter. Hver serotype afgør placeringen af læsionen på kroppen: Hænder, ansigt, hals, armhuler, fødder, kønsdele og så videre. I mange tilfælde forsvinder de af sig selv uden behovet for behandling.

Virussen er i stand til at trænge ind i huden gennem sår. Når den gør det, forårsager det ekstra og hurtig cellevækst. Det yderste lag af huden bliver hårdt og tykt, hvilket forårsager knoppen.

American Academy of Dermatology bekræfter, at det spreder sig gennem direkte kontakt med såret eller ved at dele personlige genstande såsom håndklæder og barbermaskiner.

Grunde til, at vorter bløder

Vorter har deres egen blodforsyning. De bløder dermed meget, hvis man prøver at fjerne dem ved hjælp af upassende procedurer. De indeholder mere specifikt dermale papiller sammenflettet med vaskulære løkker.

Ved hjælp af et dermatoskop kan sundhedsfagfolk se krumme kapillærer, som skaber et mønster med røde pletter på makroskopi, hvilket er karakteristisk for læsionerne. Vorter har også specialiserede nerveender, hvilket er grunden til, at man mærker smerte, når man rører ved dem.

Typer af vorter

Ikke alle vorter er ens. De er ofte klassificeret ud fra kropsdelen, hvor de dukker op. Deres karaktertræk og symptomer kan også variere. Hvad er de mest gængse?

Plantare vorter

Disse vorter er ofte forvekslet med hård hud. De er større end de fleste vorter, eftersom fodsålen skal kunne bære hele kroppens vægt. De vokser ikke udad, men indad, når man går eller står. De er derudover de mest komplicerede at behandle på grund af deres placering.

Almindelige vorter

De er som regel placeret i ansigtet, på håndryggen eller på kinderne. De er hårde, ru og ujævne at røre ved. Som et studie i The Journal of the Egyptian Public Health Association siger, er det en af de mest gængse typer af vorter blandt børn med en forekomst på 49%.

Flade vorter

Disse vorter er små knopper. De har ikke noget pigment. I stedet har de den samme farve som den omgivende hud. Derudover er de placeret i ansigtet med hyppigere forekomst i panden, på kinder, hænder og underarme.

Kønsvorter

Nogle strenge af human papillomavirus (HPV) forårsager vorter i kønsområdet inklusiv vagina, penis og anus. Denne virus er faktisk den mest gængse seksuelt overførte sygdom.

Måske denne artikel også vil interessere dig: De 5 mest almindelige seksuelt overførte sygdomme

Risikofaktorer

Nogle personer har større sandsynlighed for at udvikle vorter. Eftersom de er forårsaget af vira, er det faktisk passende at evaluere en persons immunsystem for at sikre, at det ikke er svækket. Risikofaktorer inkluderer det følgende:

 • Personer, som håndterer eller arbejder med råt kød, for eksempel hos en slagter.
 • Børn eller unge, som bruger offentlige bade efter at have dyrket sport eller i svømmehaller.
 • Personer, som har familiemedlemmer med vorter.
 • Personer, der lider af immundefekter. Folk, der har fået organtransplantationer eller sygdomme såsom AIDS.
 • Personer med atopiske sygdomme.
Eksempel på, at vorter bløder

Behandlingsmuligheder for vorter, især hvis vorter bløder

Hvis vorter bløder, bliver man nødt til at gribe ind så hurtigt som muligt for at undgå komplikationer. Selv hvis de ikke bløder, foretrækker nogle faktisk at fjerne dem, fordi de er generet af synet af dem. Her er nogle procedurer, som kan være nyttige:

 • Kryokirurgi. Anvendelse af flydende nitrogen eller fast kuldioxid (også kendt som tør is) til at fryse vævene. Selvom denne procedure forårsager mild smerte, er det en af de mest effektive til at fjerne vorter. En dermatolog bør udføre det over flere sessioner en gang om ugen.
 • Topisk medicin. Særlige syrebaserede formler, som langsomt brænder vorten. Du skal påføre produktet hver dag, hvilket kan forårsage en mild hudirritation.
 • Elektrokoagulation. Det efterlader ofte ar.
 • Kirurgisk fjernelse. Det er ikke særlig populært på grund af den lave effektivitet og risikoen for viral spredning. Det har en høj rate for tilbagefald.
 • Stråling. Selvom det er effektivt, er det ret smertefuldt og kan efterlade ar.

Dette bør man gøre, hvis vorter bløder

Når vorter bløder, er det bedst at gå til en dermatolog for at få den passende behandling. Hvis man prøver at ordne det derhjemme, kan det føre til komplikationer og skade på huden. Kort sagt er det svært at komme af med dette meget smitsomme problem, hvis man ikke griber ind i tide.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
 • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
 • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.