Fodvorter: Kendetegn og behandling

Fodvorter er en virusinfektion, der kommer efter eksponering for Human papillomavirus. Disse vorter kan forekomme som en enkelt eller i grupper, også kendt som en mosaikvorte. Den første behandling, der bruges, er normalt salicylsyre.
Fodvorter: Kendetegn og behandling
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Fodvorter er resultatet af en virusinfektion, forårsaget af direkte kontakt med den almindelige humane papillomavirus. Virussen lægger sig i de første to lag af huden – dermis og overhuden – men den når aldrig de dybere lag.

Udtrykket “papilloma” henviser til infektioner forårsaget af denne virale stamme. Men når det inficerer fødder, kaldes bulerne fodvorter. Disse findes i forskellige former og størrelser, og afhængigt af omfanget af læsionen kan de vare op til 8 måneder.

Der er to typer fodvorter:

 1. På den ene side er der en enkelt vorte, der ofte blive større med tiden. I sjældne tilfælde kan de formere sig og danne flere vorter, kendt som satellitter.
 2. Den anden type fodvorte er mosaikvorten. Dette er en gruppe af flere små vorter, der vokser tæt sammen i det samme område og er vanskeligere at behandle end enkelte vorter.

Symptomerne på fodvorter

Vortenes vækst er dyb og langsom. Det giver dog anledning til en række tegn og symptomer, såsom:

 • Fodvorter ligner ofte hård hud på grund af deres tykke og hårde væv.
 • Smerter under gåture eller ved at stå op.
 • Du kan ofte se små sorte pletter på overfladen af vorten. Dette er det tørrede blod, der forbliver i kapillærerne.

Diagnose af fodvorter

Fodvorter kan se sådan ud

Tilstedeværelsen af hudorme kan hjælpe på diagnosticering af fodvorter.

En læge vil undersøge en persons fod, for at diagnosticere en fodvorte. Den professionelle klemmer læsionen for at se, om det forårsager smerter. Dette skyldes, at fodvorter er smertefulde, når de klemmes. Der er dog ingen smerter, hvis du lægger pres på dem. Det kan dog være smertefuldt at trykke på området, hvis vorten er belagt med keratin.

En anden mulighed er at skære i læsionen med en skalpel, for at tjekke for tegn på små mørke pletter. En hudlæge kan også fjerne en del af læsionen for at udføre en biopsi.

Læs også: Sådan kan du forebygge og behandle vorter med din kost

Behandling af fodvorter

De fleste fodvorter er ufarlige og forsvinder uden behandling. Imidlertid tager det ofte mellem et og to år. Ikke desto mindre er det almindeligt at skulle gentage behandlingen flere gange, indtil de forsvinder. Desværre er der altid muligheden for, at de kommer igen.

Nu vil vi fortælle dig om nogle af de behandlinger, der findes mod fodvorter.

Eksfoliering med salicylsyre

Salicylsyrebehandlinger fungerer ved at fjerne vortens lag, lidt efter lidt. De kan også hjælpe med at øge immunsystemets evne til at bekæmpe vorter.

Kryoterapi

Fryseterapi er en af de mest effektive måder at fjerne vorter på og bruges ofte sammen med salicylsyre.

Frysning eller kryoterapi er en form for behandling, der normalt udføres på en klinik. Det består af at påføre flydende nitrogen direkte på vorten, med en vatpind eller en spray.

Efter påføring dannes der en byld omkring vorten. Efter ca. en uge, vil det døde væv så falde af. Kryoterapi kan også hjælpe med at styrke immunforsvaret.

Du bliver højst sandsynlig nødt til at gentage behandlingen hver anden uge, indtil vorten forsvinder. Nogle undersøgelser viser, at kryoterapi er mere effektivt, hvis det kombineres med salicylsyre-baserede behandlinger.

Læs også: Kom af med vorter med disse 6 kraftfulde midler

Kirurgi og andre behandlingsalternativer

Hvis ovenstående behandlinger ikke er effektive, kan en læge anbefale en af følgende procedurer:

 • Påføring af trichloreddikesyre på fodvorten hver uge. Lægen kan også anbefale at skifte mellem det og salicylsyre. Kløe kan forekomme som bivirkninger ved denne behandling.
 • En lille operation ved at skære vorten eller ødelægge den med en elektrisk nål. Denne proces kaldes hudskrab eller elektrodesikering. Bemærk, at hudskrab efterlader ar, og det bruges ikke så ofte, medmindre de andre behandlinger ikke er effektive.
 • Læger kan også udføre laserbehandling med en pulseret laser, for at brænde de små lukkede blodkar. Med tiden vil det inficerede væv dø, og vorten vil falde af. Du skal gentage laserbehandlingen hver tredje til fjerde uge. Husk, at denne procedure er smertefuld og muligvis vil efterlade et ar.

Som en supplerende foranstaltning, er det godt at bære blødt fodtøj, hvis din fodvorte forårsager dig smerte, når du går. Hold dig også væk fra stramme og ubehagelige sko og bær sko med god støtte i sålen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
 • Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
 • López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
 • Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.