Ti grunde til, at yoga er ideelt, hvis du er overvægtig

Hvis du er overvægtig, kan yoga være meget gavnligt både fysisk og psykisk. Lær mere om fordelene i denne artikel.
Ti grunde til, at yoga er ideelt, hvis du er overvægtig

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er du interesseret i yogaens verden, men tror du, at det er uden for din rækkevidde, fordi du er overvægtig? Nå, men du tager fejl! Yoga er ideelt, hvis du er overvægtig, da det giver utallige fordele og kan hjælpe dig med at tabe dig.

Mange forskellige mennesker kan bevidne fordelene ved at dyrke yoga. Den indiske premierminister, Narendra Modi, fremmer for eksempel yoga som en statsanliggende, så alle i Indien kan nyde godt af fordelene i deres dagligdag.

Premierministeren har endda delt en række videoer af en animeret udgave af sig selv, der dyrker og demonstrerer yoga. I disse videoer understreger han, at yoga er en sund motionsform for alle.

Nedenstående fremhæver vi endnu flere grunde, der kan motivere dig til at tage et yogakursus, selv – eller især – hvis du er overvægtig!

Yoga er ideelt, hvis du er overvægtig: Ti fordele

Vil du have flere grunde til at motivere dig til at tage dit første yogakursus? Vi har nævnt dem nedenstående.

1. Yoga forbedrer din vejrtrækning

Yoga kan hjælpe dig med at trække vejret bedre og mere bevidst. Faktisk fremhæver en undersøgelse, der er offentliggjort i Indian Journal of Physiology and Pharmacology, de forbedringer, som denne aktivitet giver i åndedrætsmusklernes modstandskraft og styrke.

At være mere bevidst om dit åndedræt vil også hjælpe næringsstoffer til at nå mere effektivt frem til alle kroppens organer. For iltstrømmen bliver større i din krop. Dine organer vil således fungere bedre, og du vil hjælpe din krop med at forebygge sygdomme, der skyldes mangel på næringsstoffer.

2. Yoga kan styrke din selvtillid og dit selvværd

Kvinde oplever, at yoga er ideelt til bedre helbred

Yoga er en glimrende måde at komme i gang med en mere aktiv livsstil på. Derudover er det positivt for overvægtige, fordi det også kan hjælpe dem med at forbedre deres selvværd og generelle livskvalitet.

Yoga hjælper dig med at komme videre fysisk og åndeligt. Det vil være vigtigt for at forbedre dit selvbillede og ændre din måde at leve dit daglige liv på. Du vil således få mere kontrol over din krop og vil være i stand til at forbedre din generelle livskvalitet gennem fysisk aktivitet.

Du vil måske gerne læse denne artikel: 7 stillinger til at dyrke yoga som et par

3. Yoga er ideelt, da det kan hjælpe med at bekæmpe og håndtere depression

Overvægtige mennesker kan have lavt selvværd, hvilket øger risikoen for depression. Dette skyldes den usikkerhed, de føler omkring deres krop eller fysiske udseende.

I disse tilfælde kan det være meget gavnligt at dyrke yoga, da det hjælper med at behandle mild depression. I denne henseende fremhæver forskning offentliggjort i Journal of Affective Disorders potentialet i denne disciplin, i det mindste i tilfælde, der ikke er særlig komplekse.

Desuden er yoga en måde at reflektere, meditere, få selvtillid og opretholde et aktivt liv på.

4. Det kan hjælpe med at lindre stress

Kvinde mediterer ved hav

Åndedrætsøvelser og refleksion, som er vigtige i de stillinger, som du anvender i yoga, kan hjælpe dig med at reducere stress og slappe af. Yoga kan hjælpe dig med at være mere fokuseret på at arbejde mentalt og fysisk på dit velbefindende. Det hjælper dig med at få en klar følelse af formål.

Hvis du dedikerer et øjeblik af dagen til meditation og dyb vejrtrækning, reducerer du niveauet af kortisol, stresshormonet. Faktisk er denne effekt blevet bekræftet af en undersøgelse, der er offentliggjort i Alternative Therapies in Health & Medicine.

Hvis du konstant fylder dine lunger med frisk luft, vil det hjælpe dig til at være mere rolig, når du skal træffe beslutninger og klare de daglige udfordringer.

5. Det reducerer fysiske lidelser og ubehag

Med kontinuerlig udøvelse af yoga kan du reducere hovedpine og blodtryk og hjælpe med at bekæmpe træthed og søvnløshed, hvilket er bekræftet af nyere forskning offentliggjort i Journal of General Internal Medicine.

Desuden hjælper den afslapning, som denne disciplin fremmer, med at sænke blodtrykket, foruden at bekæmpe træthed og søvnløshed. Dette skyldes sandsynligvis den øgede iltning af hjernen og frigivelsen af toksiner, der produceres ved at trække vejret dybt og fokuseret.

Så efterhånden som du gør fremskridt indenfor yoga, vil du helt sikkert blive mere opmuntret til at udføre andre aktiviteter, der hjælper dig med at tabe dig. Yoga kan også fylde dig med energi og motivation til at spise sundt og opretholde gode vaner for dit velbefindende.

6. Yoga er ideelt, da det skaber gradvise ændringer

Person vejer sig

Uanset din vægt eller taljemål er ingen af delene en hindring for denne aktivitet. I yogaundervisningen bør du dog ikke kræve mere af din krop, end den kan give. Du vil blive mere fleksibel og selvsikker efter at have dyrket yoga i et stykke tid. Du vil opdage, at du kan udføre sværere stillinger, som du ikke kunne før.

Derfor er yoga ideelt for overvægtige, fordi det giver dig mulighed for at gå i dit eget tempo. Du vil også begynde at se ændringerne i din fleksibilitet, styrke, balance og kropsholdning lidt efter lidt. Husk derfor ikke at blive overvældet i starten, og tag det langsomt.

7. Yoga er en aktivitet med lav belastning

Yoga er et fantastisk supplement til en sundere livsstil, men kræver ikke drastiske ændringer i livsstilen, da det ikke er en meget krævende sport, i hvert fald ikke for begyndere.

Efterhånden som du gør fremskridt på din egen yogarejse, vil stillingerne og sværhedsgraden også stige.

Selv om der er stillinger for begyndere, laver instruktørerne variationer i forhold til elevernes fysiske formåen. Dette giver dig mulighed for at starte på et ideelt niveau for dig, hvilket sikrer, at du ikke bliver alt for frustreret over ikke at kunne udføre de sværere stillinger.

Derudover afhænger det også af dig, hvor meget tid du dedikerer til denne aktivitet.

8. Det har positive virkninger på det endokrine system

Hver yogastilling påvirker et område af kroppen, muskulært, nervemæssigt og hormonelt niveau. Nogle af dem er f.eks. indiceret, hvis du lider af problemer med skjoldbruskkirtlen.

Så hvis en af årsagerne til din vægtøgning er hormonelle problemer, er yoga en god aktivitet til at bekæmpe dem. Faktisk støtter forskningen denne idé, da en undersøgelse offentliggjort af Indian Journal of Endocrinology and Metabolism bekræfter, at yoga er en mulig komplementær terapi for lidelser i det endokrine system.

Hvis du lider af denne type sygdom, anbefaler vi, at du, før du begynder på yoga, rådfører dig med din læge for godkendelse, ud over at undersøge, hvilke stillinger der kan være nyttige til at kontrollere tilstanden. Sidstnævnte kan også drøftes med din instruktør.

9. Det kan bekæmpe angst

Vi har allerede nævnt de spirituelle og afslappende fordele ved yoga, og det forklarer, hvorfor det betragtes som en aktivitet, der kan reducere angstniveauet.

Faktisk bekræfter en undersøgelse offentliggjort af Revista Argentina de Clínica Psicológica dette potentiale ved yoga, takket være den meditation og dybe vejrtrækning, som den kræver.

Ikke alene hjælper meditationen og åndedrættet med at reducere angstniveauet. Yogas virkninger på dit nervesystem kan også hjælpe din koncentration og reducere madtrang. Det er rigtigt, yoga kan også påvirke god ernæring!

10. Yoga kan hjælpe dig med at nå dine mål

Hvis du er interesseret i fysisk aktivitet, der kan hjælpe dig med at føre en sundere livsstil eller tabe dig, så er yoga perfekt! Udover at være en form for motion er det også en spirituel aktivitet, der styrker din forbindelse med dig selv og din viljestyrke.

Der er øjeblikke med koncentration og meditation, hvor du opmuntrer dig selv til at bevæge dig fremad og forbedre dig. Det giver dig også mere tålmodighed til at vente på resultaterne af dine anstrengelser.

Yoga er ideelt som et redskab til overvægtige

På baggrund af alt det ovenstående kan det konkluderes, at udøvelse af yoga kan hjælpe dig med at styrke musklerne, forbedre din fleksibilitet, trække vejret korrekt og generelt føle dig bedre tilpas.

Desuden er yoga meget gavnligt, hvis du er overvægtig, fordi det fremmer livsstilsændringer, der favoriserer et sundere liv, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort af Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Husk dog altid på, at du ikke bør udføre stillinger, som du ikke er fysisk forberedt på, f.eks. stillinger, hvor en enkelt kropsdel bærer hele vægten.

Nogle stillinger som padahastasana eller balasana, hvor du læner dig helt fremad, kan også hindre vejrtrækningen. For at undgå problemer og risici er det bedst, at du altid træner under vejledning og tilsyn af en professionel instruktør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
 • Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570)
 • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
 • Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
 • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
 • Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
  trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
 • Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
 • Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.