Grundlæggende anatomiske stillinger

Selv om de grundlæggende anatomiske stillinger er liggende på ryggende og sidelæns stilling, er der mange andre stillinger, som anvendes til forskellige formål.
Grundlæggende anatomiske stillinger
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 15 oktober, 2022

Anatomiske stillinger er vores krops position og bruges som reference til at beskrive placeringen eller retningen af de dele eller organer, der udgør den. Med andre ord bruger sundhedspersonalet anatomiske stillinger til at beskrive vores krop og dens strukturer.

Den såkaldte anatomiske standardstilling er en stilling, hvor personen står oprejst og med hovedet lige. Armene er på hver side af kroppen, udstrakte, og håndfladerne vender indad.

Der anvendes mange forskellige anatomiske stillinger, alt efter hvad der skal undersøges. Der er tre grundlæggende: Liggende på ryggen, liggende på maven og liggende på siden. I denne artikel vil vi forklare dem for dig.

Grundlæggende anatomiske stillinger

Som nævnt er der tre grundlæggende anatomiske stillinger. Vi starter med at tale om den rygliggende stilling. I denne stilling ligger personen på ryggen. Armene er strakt ud ved siden af kroppen, og benene er også strakt ud og holdes samlet.

Denne stilling anses for at være den mest naturlige og også den mest almindeligt anvendte. Den gør det muligt at undersøge mave, brystkasse, ansigt osv. Desuden er det en sikker stilling ved de fleste postoperative indgreb, da man ved at lægge hovedet på siden undgår risikoen for aspiration i tilfælde af opkastning.

Liggende på maven

Mand får massage liggende på maven, som er en af de anatomiske stillinger

Dette er en anden af de grundlæggende anatomiske stillinger, som minder meget om den foregående. I denne stilling ligger personen dog med ansigtet nedad og ligger på maven. Benene er samlet og udstrakte, men armene kan være bøjet ved siden af hovedet eller strakt ud.

Denne stilling gør det muligt at undersøge ryggen eller for fysioterapeuters vedkommende at udføre massage. Den bruges undertiden til at observere anus. Den bruges også efter operationer, der er foretaget på ryggen.

Du er måske interesseret i: Fire fordele ved massage til gravide

Sideleje

Denne stilling består i, at personen ligger på den ene side. Der findes faktisk to typer: Venstre og højre sideliggende stilling. Ryggen holdes ret og på linje med hoved og nakke.

Den nederste arm er strakt ud, mens den frie arm kan bøjes. Knæene skal være bøjede, mens det frie knæ skal være lidt længere fremme end det andet.

Disse anatomiske stillinger anvendes konstant, da de hjælper med at mobilisere patienten og forebygge komplikationer som tryksår. De giver også mulighed for lavementer, skift af sengetøj og endda massage.

Andre anatomiske stillinger

Sandheden er, at der ud over de grundlæggende anatomiske stillinger, som vi har forklaret, er mange andre, som anvendes afhængigt af det mål, der skal nås.

Et eksempel er Fowlers leje. I denne stilling er patienten delvis siddende i sengen. Ideelt set bør sengens hoved være tilbagelænet til ca. 45°. Den er meget udbredt på hospitaler for at gøre det muligt for patienten at spise, læse eller at blive behandlet lettere.

En indlagt mand mades

Den gynækologiske stilling er en anden af de mest kendte. Den bruges primært til at undersøge de kvindelige kønsorganer, men den bruges også til bl.a. blærekateterisering. Patienten placeres på ryggen med bøjede og spredte ben på sengen.

Rygstillingen ligner meget sideleje. I denne stilling er patienten dog placeret på sengekanten med begge knæ bøjet og overkroppen lidt fremadbøjet. Den bruges til at udføre en lumbalpunktur.

Konklusion

Vi skal huske på, at der findes mange anatomiske stillinger, og at de alle bruges af sundhedspersonalet for bedre at få adgang til dele af vores krop eller for at kunne undersøge os korrekt.

Det kan interessere dig ...
Halsens anatomi: Knogler og brusk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Halsens anatomi: Knogler og brusk

Ved at studere halsens anatomi kan vi forstå lidt mere om vores krop. Det er en vigtig del af vores krop, som er nødvendig for at overleve.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.