En guide for begyndere til dyrkning af spiselige svampe

Det er meget nemt at starte din egen spiselige svampeplantage derhjemme. Vi vejleder dig!
En guide for begyndere til dyrkning af spiselige svampe

Sidste ændring: 29 marts, 2023

Det er nemt at dyrke spiselige svampe, og det giver en stor fordel: Besparelser for dem, der nyder forskellige svamperetter. Det kan endda være en forretning for mange mennesker.

Under alle omstændigheder vil vi i denne artikel fortælle dig, hvordan du kan skabe din egen spiselige svampeplantage derhjemme. Vi inkluderer detaljer om de elementer, du har brug for, hvordan du starter med denne opgave, og hvor lang tid den første høst tager. Værsgo!

Egenskaber ved spiselige svampe

Før du går i gang med dine egne spiselige svampederhjemme, skal du kende egenskaberne ved det produkt, du vil dyrke. Det første, der skal siges, er, at svampe vokser naturligt og er knyttet til rådnende træstammer.

De optræder der, fordi de lever af organisk materiale, hvilket giver os det første fingerpeg om de forhold, som den jord, vi skal dyrke i, skal have.

På den anden side skal det siges, at svampe har brug for et miljø med en god mængde lys og ilt. Dette vil sikre, at afgrøden bliver sund og egnet til senere forbrug.

Bemærk også, at svampe er et fødevare med en høj næringsværdi:

 • Tilstedeværelse af vitaminer: Niacin, thiamin (vitamin B1), B12 og C.
 • 57 % til 61 % kulhydrater baseret på deres tørvægt.
 • Mineraler: Kalium, fosfor og calcium.
 • 26 % protein.
 • 11,9 % fibre.

Nogle undersøgelser tyder på, at svampe har gavnlige virkninger på menneskers sundhed. Der er f.eks. tale om deres antioxidant virkning, deres evne til at reducere kolesterolindholdet i blodet og en lovende biologisk virkning i forbindelse med forebyggelse af neurodegenerative sygdomme.

Spiselige svampe

Hvad skal du bruge for at starte med at dyrke spiselige svampe?

Nu hvor du ved lidt mere om produktet, er det på tide at vide, hvilke elementer du skal samle for at starte med at dyrke spiselige svampe derhjemme. Læs videre!

1. Svampe eller sporer

Det virker indlysende, men det er det ikke altid. Det første, du skal bruge, er de svampe, du vil dyrke, eller sporer.

Du kan bl.a. købe poppel, champignon-, shiitake eller østershatte. Du kan købe dem i specialforretninger, hvor de kan tilbyde dig mycelier eller mykorrhizae. Det er op til dig at vælge, hvilken af disse muligheder du vil bruge til at starte din svampehave derhjemme.

2. Passende jord

Den anden ting, du skal have, er den jord, som du vil dyrke dine svampe i. Dette kan også købes i specialforretninger, eller du kan selv forberede den. Ideelt set bør den indeholde halm, savsmuld, kokosfibre, vermiculit, kompost, muld eller gødning.

Der findes dog endnu flere hjemmelavede muligheder, som omfatter brugen af kaffegrums og træstammer, så svampene formerer sig som i naturen. Førstnævnte tilsættes til jorden eller bliver grundlaget ved at blande dem med stykker af fugtigt pap.

3. Underlag til dyrkning

Den jord, som du skal starte din dyrkning i, kræver et underlag eller en beholder. Blandt de muligheder, vi tilbyder dig, er plastbeholdere, der kan genbruges, en gammel balje og endda en vandkaraffel.

Hvis du er i specialforretningen, kan du bede om en alpaka eller en balle, dvs. poser, der allerede er forberedt med jorden og sporer. Apropos de muligheder, der gør alting lettere, sælger de også kits til dyrkning af spiselige svampe, som indeholder alt, hvad du har brug for.

En guide for begyndere til dyrkning af spiselige svampe

Svamp dyrkes udenfor

Når alt er klar, kan vi gå i gang med arbejdet, der om 3 til 6 uger vil gøre det muligt at høste nogle velsmagende hjemmedyrkede svampe.

Så er det nu!

 1. Vask dine hænder: Det er vigtigt, at dine hænder og de elementer, som du skal bruge, er helt rene. Brug vand og sæbe, alkohol eller desinficerende gel.
 2. Forbered beholderen: Vask den. Hvis du vil genbruge en plastikflaske, skal du skære toppen af. Lav derefter seks huller (tre i bunden og tre i siderne). Hvis beholderen er fremstillet af et andet materiale, skal du sørge for, at den har huller til afløb.
 3. Begynd at plante: Tag en mængde af den jord, du har valgt, og læg den i bunden af beholderen. Læg derefter et lag sporer på og tilføj et nyt lag jord. Gør det på denne måde, indtil du har fyldt tre fjerdedele af din beholder.
 4. Sæt et låg på: Hvis du har brugt plastflasken, skal du bruge den del, du fjernede, til at sætte låg på beholderen. Lav først huller i den, så dyrkningen kan ånde. Hvis du har en anden type beholder, skal du også finde noget til at dække den med.
 5. Læg din dyrkning i en pose: Posen må ikke klæbe til dyrkningen, da det vil skade svampene.
 6. Søg efter den optimale temperatur: Det ideelle er at placere svampene et sted beskyttet mod solen med en temperatur på mellem 15 og 20 grader Celsius. Hold også omgivelserne fugtige, hvortil du kan sprøjte afgrøden hyppigt.
 7. Som det sidste skal du vente på, at sporerne spirer: Mellem den anden og fjerde uge vil du kunne se de begyndende spirer. Tre til seks uger senere vil du kunne høste dine svampe.

Begynd at dyrke spiselige svampe derhjemme!

Det er meget nemt at starte din egen spiselige svampeplantage derhjemme. Du har mulighed for at købe alt det, du har brug for, eller bruge forskellige genanvendelige produkter, f.eks. plastflasker og kaffegrums.

Nu er alt klar. Du kan bruge svampe til eget forbrug eller til familiens forbrug. Hvis du er iværksætter, kan du også sælge dem. Lad os komme i gang med arbejdet!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beltrán, Y., Morris, H., Domínguez, O. D., Bartista, P., & Llauradó, G. (2021). Composición micoquímica y actividad antioxidante de la seta Pleurotos ostreatus en diferentes estados de crecimiento. Acta Biológica Colombiana26(1), 89-98.
 • Beltrán-Delgado, Y., Morris-Quevedo, H., Llauradó-Maury, G., Bermúdez-Savón, R. C., & García-Oduardo, N. (2020). Procedimientos para la producción de setas del género pleurotus con potencial aplicación farmacológica. Revista Cubana de Química32(2), 245-261.
 • Ramírez, A. G. (2015). New hypocholesterolemic ingredients obtained from edible mushrooms/nuevos ingredientes alimentarios hipocolesterolémicos obtenidos a partir de hongos comestibles (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Madrid).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.