Østershatte: Næringsstoffer og fordele

Svampe er en fremragende fødevare med masser af vitaminer og mineraler. Læs mere om østershatte her.
Østershatte: Næringsstoffer og fordele
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 09 januar, 2023

Østershatte har fremragende organoleptiske egenskaber og kan have sundhedsmæssige fordele, hvis de indgår i en varieret og afbalanceret kost. Det er en af de mest populære dyrkede svampe, bl.a. på grund af dens milde og delikate smag. Den kan introduceres som ingrediens i mange forskellige opskrifter og er meget alsidig på kulinarisk plan.

Inden vi går i gang, skal det bemærkes, at indtagelse af svampe anbefales af næsten alle ernæringseksperter. De indeholder mange mikronæringsstoffer og fytokemikalier, og hjælper med at forebygge underskud og modulere niveauerne af oxidation og inflammation i kroppen.

Østershatte: Næringsstoffer

Østershatte er kendetegnet ved hvor mange B-vitaminer, de indeholder. De indeholder også C-, D- og K-vitaminer.

Derudover indeholder de vigtige mineraler som jern, natrium, jod, zink, kalium og selen. De er alle vigtige for at sikre, at de reaktioner, der dagligt finder sted i det indre miljø, udføres effektivt.

På den anden side indeholder denne svamp ikke mange kalorier, og det samme gælder for de fleste svampe.

Den har dog et højt indhold af fibre. Det kan være med til at skabe mæthed og forbedre fordøjelseskanalens funktion, hvilket bidrager til en god transit. Den kan uden problemer spises i forbindelse med en hypokalorisk diæt med henblik på vægttab.

Man må ikke glemme, at en del af de fibre, der er i denne svamp, er af den opløselige type. Der er tale om et stof, der gærer inde i fordøjelseskanalen og fungerer som et energigivende substrat for de bakterier, der lever der. Takket være dette vil det være mindre sandsynligt at opleve dysbiose-situationer.

Østershatte i bakke

Sundhedsfordele

For det første skal det bemærkes, at østershatte kan hjælpe med at regulere immunsystemets funktion. C-vitamin har vist sig at kunne styrke de medfødte og adaptive veje i menneskekroppens immunsystem. Som følge heraf er det mindre sandsynligt, at der opstår infektioner, eller hvis de opstår, bliver symptomerne meget lettere at håndtere.

Vi bør heller ikke undervurdere vigtigheden af zink, et andet element, der kan være afgørende for at forbedre effektiviteten af vores naturlige forsvar. I dette tilfælde er mineralet involveret i differentieringsprocesserne i cellerne i den hvide serie. Således kan patogener bekæmpes mere effektivt.

Et andet vigtigt punkt er D-vitamin. Ikke mange fødevarer indeholder dette element.

Det er rigtigt, at indholdet af D-vitamin i vegetabilske produkter ikke er af så høj kvalitet som det, som vores krop syntetiserer, eller som vi finder i fed fisk, men det er med til at dække behovet.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders øger opretholdelse af et utilstrækkeligt niveau af D-vitamin risikoen for udvikling af komplekse sygdomme.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at denne svamp indeholder en hel del K-vitamin. Dette kan være farligt for personer, der tager antikoagulerende medicin. Derfor er det bedre at rådføre sig med lægen for at se, om denne slags svamp kan indgå i kosten eller ej.

Illustration af en blodprop

Du er måske også interesseret i: Fordelene ved at spise svampe

Østershatte: En sund grøntsag

Østershatte er sunde og kan indtages regelmæssigt. De giver et godt udvalg af vigtige næringsstoffer for sundheden, især vitaminer og mineraler.

De er også kaloriefattige, og derfor behøver du ikke bekymre dig om, hvor mange du spiser, og om deres indvirkning på kroppens sammensætning. De hjælper også med hensyn til mæthedsfornemmelse.

Som det sidste er det vigtigt at nævne, at et af de vigtigste punkter i en god kost er variation. Hvis der indgår produkter fra forskellige grupper, vil du være mindre tilbøjelig til at få underskud på noget område.

Det kan interessere dig ...
De fem bedste medicinske svampe ifølge videnskaben
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fem bedste medicinske svampe ifølge videnskaben

I denne artikel kan du finde nogle medicinske svampe med fantastiske sundhedsmæssige fordele. Du bør bestemt inkorporere dem i din kost!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
  • Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.