Fordelene ved at have et solarium derhjemme

Områder som en terrasse eller tagterrasse kan blive det perfekte sted at slappe af og nyde solen. Læs mere om fordelene ved at have et solarium derhjemme.
Fordelene ved at have et solarium derhjemme

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et solarium er et rum til solbadning og lader lyset være hovedpersonen i hjemmet. Det er især en udendørs struktur, hvis formål er afslapning, hvile og at koble af. Så hvordan kan du bygge et solarium derhjemme?

Selv om udtrykket solarium også henviser til solariumkabiner, vil vi i denne artikel tale om et område i hjemmet, der er designet til at modtage solens stråler. Vi fortæller dig alt om fordelene ved det, og hvordan du tilpasser dette rum til dit hjem.

Fordelene ved at have et solarium derhjemme

Et solarium giver flere fordele i forbindelse med eksponering for solens stråler og afslapning. Det kan også blive et meget malerisk hjørne inde i huset. Her er de vigtigste fordele ved et solarium.

Et solarium derhjemme er fantastisk til at fremme optagelsen af D-vitamin

En af de vigtigste fordele ved et solarium er utvivlsomt, at det giver mulighed for solbadning. I den forstand er det ideelt for at få D-vitamin, som huden naturligt producerer, når den udsættes for solen.

Det er et vigtigt vitamin for optagelsen af calcium i knoglerne. Det har også en direkte sammenhæng med et godt stofskifte, hjerte-kar-sundhed, immunsystemet og hjernefunktionen.

Der findes nogle fødevarer eller kosttilskud, der kan give D-vitamin. Det vigtigste er dog at supplere det med udsættelse for solens stråler. Det er nok at få blot 15-20 minutter dagligt for at opnå en god effekt på kroppen.

Det vigtigste er at nyde solen mellem 9 og 11 om morgenen eller i de sidste timer af dagen for at beskytte huden mod UV-strålernes aggressioner. Sidstnævnte er forbundet med negative sundhedsvirkninger som f.eks. hudkræft.

Kvinde solbader og nyder solarium derhjemme

Et solarium er et fantastisk sted at slappe af og solbade.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: D-vitamins funktioner

Det kan hjælpe med at forbedre dit humør

Modtagelse af sollys er forbundet med et bedre humør og et fald i niveauet af stress og angst. For at være mere præcis bidrager det til frigivelsen af serotonin, også kaldet “lykkehormonet”.

Det er en sikker og privat måde at solbade på derhjemme

Da det er et intimt og personligt sted, er det behageligt at have en bikini eller lidt tøj på for at nyde solen. Faktisk er det et godt alternativ til solbadning. Det vigtige er at følge anbefalingerne om hudpleje og bruge gode produkter for at få en perfekt solbrændthed.

Det er et sted til hvile og fritid

Ud over at være et eksklusivt område til solbadning kan et solarium også være et fantastisk sted at have smukke planter og alle mulige andre faciliteter. I den forstand kan det blive et ideelt sted at læse, meditere, tage en lur eller praktisere en hvilken som helst afslapningsmetode.

Og selv om det er et rum, der er bygget til at blive nydt om dagen, er det muligt at drage fordel af det om aftenen. Det kan f.eks. blive et ideelt sted til stjernekiggeri.

I vintermånederne vil det, selv om der ikke er meget sol, også skabe en lille drivhuseffekt, som er ideel til at holde på varmen og passe på dine indendørs planter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 tips til at arrangere en sommerfest

Sådan bygger du et solarium derhjemme

Det vigtigste er at bruge terrassen eller taget til at bygge et solarium derhjemme. Selv om det er et rum, der er lavet til solbadning, betyder det ikke, at det ikke må have skygge. Tværtimod skal det have elementer, der giver mulighed for at beskytte mod stærke UV-stråler, især i sommersæsonen.

Det er normalt bygget i form af en “kasse”. Det betyder, at det er bygget med nogle vægge – de kan være lavet af glas – som skaber rummets grænser. Det er dog nødvendigt at efterlade noget plads på taget for at lukke solen ind.

Den bedste løsning er at have et skydetag i glas. På den måde kan det åbnes for direkte sollys eller lukkes i tilfælde af regn.

Der bør også placeres sofaer, hynder og komfortable stole i dit solarium. Det er bedst at indrette på en måde, der får stedet til at se meget behageligt ud. Indendørs planter og rustikke elementer passer meget godt til denne type rum. Desuden er en terrasseparaply en nødvendighed for at beskytte mod solen i tilfælde af intens sol.

Kvinde ordner forskellige planter

Planter er det bedste supplement til indretning af et solarium.

Husk at passe på din hud

Nu hvor du kender alle fordelene ved at have et solarium derhjemme, og hvordan man bygger det, vil du helt sikkert få lyst til at have et. Hvis det er tilfældet, skal du huske på, at det er vigtigt at bruge solcreme og andre hudplejeprodukter for at nyde dette rum uden risici eller problemer.

Prøv ikke at misbruge solen, især om sommeren, da UV-stråler har en negativ indvirkning på både huden og vores helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mead MN. Benefits of sunlight: a bright spot for human health [published correction appears in Environ Health Perspect. 2008 May;116(5):A197]. Environ Health Perspect. 2008;116(4):A160-A167. doi:10.1289/ehp.116-a160
  • Armstrong BK, Cust AE. Sun exposure and skin cancer, and the puzzle of cutaneous melanoma: A perspective on Fears et al. Mathematical models of age and ultraviolet effects on the incidence of skin cancer among whites in the United States. American Journal of Epidemiology 1977; 105: 420-427. Cancer Epidemiol. 2017 Jun;48:147-156. doi: 10.1016/j.canep.2017.04.004. Epub 2017 May 3. PMID: 28478931.
  • Sansone RA, Sansone LA. Sunshine, serotonin, and skin: a partial explanation for seasonal patterns in psychopathology?. Innov Clin Neurosci. 2013;10(7-8):20-24.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.