Portobellosvampe: Ernæringsværdi og fordele

Inddragelsen af svampe i din kost kan skabe adskillige sundhedsmæssige fordele på grund af deres indhold af antioxidanter og vigtige mikronæringsstoffer. Det fortæller vi dig om her.
Portobellosvampe: Ernæringsværdi og fordele
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 08 oktober, 2022

Portobellosvampe er en svampetype, der har flere sundhedsmæssige fordele. Den indeholder en række fytokemikalier, der virker som antioxidanter. Desuden er det en kilde til vigtige essentielle mikronæringsstoffer.

Det er en fantastisk fødevare at inkludere ofte i din kost. Det anbefales at inkludere svampe i kosten for at opretholde en god sundhedstilstand.

Næringsværdi af portobellosvampe

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt skal det bemærkes, at hver 100 gram portobellosvampe giver ca. 20 kalorier. Derfor er det et positivt element at inkludere i forbindelse med en hypokalorisk diæt med henblik på vægttab. Takket være de fibre, de indeholder, vil de stimulere mæthedsfornemmelsen.

Desuden er denne type fødevare også i stand til at levere en relativt betydelig mængde protein, i hvert fald i betragtning af den mængde vand, den indeholder. Der er 2,5 gram af disse næringsstoffer i 100 gram af fødevaren. De har dog en lav biologisk værdi. De indeholder ikke alle de essentielle aminosyrer, og deres fordøjelighedsscore er lav.

Men når vi analyserer mikronæringsstofferne, indser vi, at det er et produkt med gode egenskaber. Det er en kilde til B6-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, kalium og niacin.

De er alle med til at opretholde den indre homøostase og optimere kroppens funktioner. Takket være dette kan udviklingen af kroniske og komplekse sygdomme forebygges.

Forskellige svampe i kurv

Svampe fortjener en plads i en varieret kost. Deres næringsstoffer supplerer dem fra andre produkter.

Fordelene ved indtagelse af portobellosvampe

Regelmæssig inddragelse af portobellosvampe i kosten kan have en række sundhedsfordele, der er værd at nævne. Det drejer sig om følgende.

De regulerer blodtrykket

Denne svampetype indeholder meget kalium. Der er tale om et mineral, som har vist sig at udøve en antagonistisk funktion i forhold til natrium, hvad angår blodtryksmodulering.

Derfor er det positivt at inkludere den i kosten. Det er vigtigt at påpege, at en afbalancering af kaliumindtaget og natriumindtaget har en tendens til at give gode resultater med hensyn til styring af hjertesundheden.

De virker som antioxidanter

På den ene side er portobellosvampe en kilde til fytokemikalier med antioxidant kapacitet. Desuden indeholder de selen. Dette element neutraliserer dannelsen af frie radikaler.

Dette bidrager til at kontrollere den oxidative balance og forebygger ændringer i inflammatoriske værdier og skader på cellulært DNA. Denne mekanisme er forbundet med sygdomsforebyggelse, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry.

De bidrager til vægttab

Det er klart, at svampe ikke fremskynder stofskiftet og fedtoxidationen, men de kan stadig hjælpe med at opnå vægttab. Dette skyldes deres fiberindhold.

Dette stof øger mæthedsfornemmelsen og kan bidrage til at følge en kaloriefattig kost. Takket være dette vil fedtoxidationen øges, hvilket resulterer i en forbedret kropssammensætning. En undersøgelse offentliggjort i Nutrition Reviews bekræfter dette.

Desuden skal det bemærkes, at fibre også er gode for tarmsundheden. Det tjener som et energisk substrat for de bakterier, der bebor fordøjelseskanalen, og øger volumenet af den fækale bolus, hvilket sikrer en mere effektiv transit.

Svampe i skovbund

Indsamling af svampe bør udføres med omhu, så du ikke udsætter dig selv for giftstoffer.

Du er måske også interesseret i: Bøffer med svampe og linser: To variationer

Portobellosvampe bør være en del af din kost

Portobellosvampe kan give flere sundhedsmæssige fordele. Derfor anbefales det at spise dem, men altid som en del af en varieret og afbalanceret kost.

Afslutningsvis skal du være opmærksom på, at de svampe, der sælges i supermarkederne, altid anses for at være sikre. Vær forsigtig med svampe, der er indsamlet udenfor.

Nogle sorter er giftige for mennesker, og indtagelse af dem kan være dødelig. Hvis du er uerfaren på dette område, bør du derfor aldrig indtage svampe, du finder i naturen.

Det kan interessere dig ...
Lammegryde: En lækker opskrift
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lammegryde: En lækker opskrift

Lammegryde er en velsmagende og nem ret at tilberede, som kan give masser af gode næringsstoffer. Find ud af, hvordan du laver den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.