Gult udflåd fra skeden: 5 årsager og behandlinger

Gult udflåd fra skeden har mange forklaringer. Læs med og find ud af, hvad der ligger bag, og hvad du kan gøre for at behandle det.
Gult udflåd fra skeden: 5 årsager og behandlinger
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Udflåd fra skeden er en naturlig blanding af vaginal sekret og livmoderhalsslim. Alle sunde kvinder producerer det i større eller mindre grad. Farve og lugt varierer fra person til person, selv om den generelt betragtes som normal. Nogle tilfælde, såsom gult udflåd, kan dog være tegn på en underliggende tilstand.

Det hele afhænger af udflådets karakteristika. Før menstruationen vil nogle kvinder sandsynligvis have gulligt udflåd, da hormonelle ændringer påvirker sammensætningen. Hvis det er første gang, du har det, bør du dog aldrig ignorere det. I dag fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide om gult udflåd fra skeden.

Årsager til gult udflåd fra skeden

Som forklaret undergår udflåd fra skeden ændringer i farve og lugt på grund af hormonelle forandringer. Udflåd fra skeden er blandt andet med til at forebygge infektioner, smøre området under samleje og holde skeden ren.

Under normale forhold er udflåd lys i farven, har ingen lugt og kan variere i viskositet. Ligeledes varierer mængden af udflåd i intensitet på grund af mange faktorer (f.eks. brug af præventionsmidler). Ændringen er naturlig, så den giver ikke altid anledning til alarm.

Når der ikke tidligere er sket ændringer i farven, er det sandsynligvis et symptom på en underliggende tilstand. Hvis udflåddet er lysegult, ikke har nogen lugt og ikke ledsages af andre tegn, bør det ikke give anledning til bekymring. Hvis der er en ændring i lugten, og du udvikler andre symptomer, kan det skyldes følgende:

1. Candida spp. infektion

Vaginal candidiasis er en svampeinfektion forårsaget af svampen Candida albicans (gærsvamp). Ifølge forskere er op til 90 % af alle vaginale infektioner forårsaget af denne mikroorganisme. Den er så almindelig, at Harvard Health anslår, at 75 % af kvinderne vil få mindst én episode i løbet af deres liv.

Symptomerne omfatter ændringer i farven på det vaginale udflåd. Selv om udflåd ofte får en bleg hvid farve, kan det også få en gullig farve. Det har normalt ingen lugt eller en lugt med meget lav intensitet.

Denne ændring af det vaginale udflåd ledsages også af kløe og svie i skeden, ubehag ved vandladning, smerter eller ubehag ved samleje, betændelse i vulva og rødme. De fleste tilfælde er milde og varer fra et par dage til to uger.

2. Nyrebækkenbetændelse

Kvinde med smerter i underlivet ligger i seng

Nyrebækkenbetændelse er en tilstand, der er karakteriseret ved betændelse i livmoderkirtlen, æggelederne eller bughinden. Det sker generelt, når mikroorganismer fra skeden stiger op gennem livmoderen. Bakterielle årsager forklarer altså de fleste tilfælde.

Office on Women’s Health rapporterer, at op til 5% af amerikanerne har nyrebækkenbetændelse. I denne tilstand ledsages den ændrede farve af udflåd fra skeden af en ildelugtende lugt, som kan blive meget intens. Andre symptomer omfatter følgende:

 • Smerter ved vandladning.
 • Smerter i underlivet.
 • Feber.
 • Uregelmæssig menstruation.
 • Ubehag under samleje.
 • Unormal blødning fra livmoderen.

Denne tilstand kan let behandles og bør behandles så hurtigt som muligt for at undgå komplikationer. Den kan f.eks. forårsage kroniske smerter, infertilitet eller problemer under graviditet.

3. Klamydia

Klamydia er en seksuelt overført sygdom, som normalt ikke giver symptomer. Derfor varierer procentdelen af udiagnosticerede kvinder uden symptomer ifølge forskere fra 1,7 % til 17 %. Nogle af de tegn, du kan udvikle, er følgende:

 • Smertefuld vandladning.
 • Unormalt udflåd fra skeden (med hensyn til farve og lugt).
 • Smerter under samleje.
 • Blødning mellem menstruationerne.
 • Feber og kvalme (kun hvis infektionen har spredt sig).

Hvis infektionen ikke behandles i tide, kan den nå din livmoder eller æggeledere. Som følge heraf kan du udvikle nyrebækkenbetændelse og problemer med fertilitet eller under graviditet. Heldigvis kan det behandles, og hvis det sker i tide, er konsekvenserne praktisk talt lig nul.

4. Trichomoniasis

Nøgent par i seng

Selv om trichomoniasis er en af de mest almindelige kønssygdomme, kender de fleste mennesker ikke symptomerne. Ifølge undersøgelser er denne tilstand den mest almindelige ikke-virale kønssygdom i verden. Det er rigtigt: Det er en sygdom forårsaget af en parasit og ikke en virus.

Generelt giver infektionen ikke symptomer, selv om nogle kvinder kan udvikle følgende:

 • Gult, brunt, gråt eller grønt udflåd fra skeden med en dårlig lugt.
 • Smerter under samleje.
 • Smertefuld vandladning.
 • Rødme og svie i kønsorganerne.

Infektionen er let at behandle, selvom det afhænger af, hvor fremskreden den er. Hvis den ikke behandles i tide, kan den øge risikoen for at få HIV og føre til infertilitetsproblemer eller komplikationer under graviditeten.

5. Gonoré

En anden af de almindelige seksuelt overførte infektioner er gonoré. Ifølge en artikel fra Mayo Clinic forårsages den af bakterien Neisseria gonorrhoeae og kan ramme både mænd og kvinder. I sidstnævnte tilfælde er den kendetegnet ved at påvirke livmoderhalsen, så vaginale symptomer er almindelige:

 • En øget mængde udflåd, som kan blive gulligt (med eller uden lugt).
 • Små mængder blødning, der ikke har noget med menstruation at gøre.
 • Lejlighedsvise bækkensmerter.
 • Brændende fornemmelse ved vandladning, især når urinrøret er involveret.

Flere risikofaktorer øger chancerne for at udvikle denne tilstand, som er almindelig ved mange tilstande af denne type. To af disse er at have ubeskyttet sex eller flere seksuelle partnere.

Kan gult udflåd forebygges?

Fordi der er så mange forskellige tilstande, der kan forårsage gult udflåd, er det vigtigt at huske på, at der ikke findes en enkelt universel foranstaltning til at forebygge det. En kombination af alle disse metoder kan dog hjælpe en hel del:

 • En kombination af alle diss kan hjælpe: At sørge for intimhygiejne ved at undgå brug af douches og sprays, da de ændrer den normale bakterieflora og pH-værdi.
 • Brug af kondomer, især med nye partnere.
 • Undgå andre risikable aktiviteter, der øger risikoen for kønssygdomme, som f.eks. promiskuitet.
 • Ikke at bære stramme bukser eller undertøj, da det altid er nødvendigt at ventilere området. Desuden skal undertøj helst være lavet af bomuld.

Behandling af gult udflåd fra skeden

De tilstande, vi har nævnt, er blot et udvalg af nogle af årsagerne til gult udflåd fra skeden. Generelt skyldes de fleste tilfælde en infektiøs proces, som let kan behandles med antibiotika eller svampemidler. Topisk creme kan også bruges til at lindre symptomerne.

Det er dog bedst at gå til en specialist for at få en præcis diagnose. For eksempel er brugen af antibiotika nyttesløs mod en svampeinfektion, mens svampemidler ikke hjælper med at stoppe en smitteproces forårsaget af parasitter eller virus.

Specialisten vil også bestemme skadens omfang for at udelukke eller bekræfte eventuelle problemer i dit reproduktive system. Det vil også give dig ro i sindet at vide, at behandlingen er i hænderne på en professionel. Hvis du tror, at det gule udflåd er et symptom på noget mere alvorligt, må du ikke tøve med at konsultere en ekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.