Stikken og smerter i livmoderen: Årsager og medicinsk dokumentation

En hyppig årsag til lægekonsultation for kvinder er tilstedeværelsen af smerter i livmoderen. Hvad er de mulige årsager? I denne artikel beskriver vi dem i detaljer.
Stikken og smerter i livmoderen: Årsager og medicinsk dokumentation
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Forekomsten af stik og smerter i livmoderen er normalt en grund til gynækologisk konsultation. Årsagerne er forskellige og spænder fra trivielle faktorer i forbindelse med menstruationscyklus til patologier, der involverer enhver struktur i bug- og bækkenhulen.

Det er netop denne multifaktorielle oprindelse, der gør det nødvendigt med en grundig medicinsk vurdering. Lægen eller gynækologen kan afgøre, om der er tale om en kirurgisk hastesag, eller om der er behov for en anden form for behandling.

Lægen skal endda udelukke muligheden for graviditet. Er du interesseret i at vide mere om dette? Læs videre!

Hovedårsager til smerter i livmoderen

Ved vurdering af de mulige årsager til stikken og smerter i livmoderen vil eksperten tjekke for tilstedeværelsen af andre symptomer, såsom blødning eller unormal sekretion i kønsorganerne. Lægen vil også tjekke for mulige gastrointestinale eller urinære symptomer. Generelt er årsagerne normalt en af følgende tilstande.

Dysmenoré

Hovedårsagen til stikken og smerter i livmoderen er relateret til menstruation, kendt som “dysmenoré”. Den rammer mere end halvdelen af kvinder i den fødedygtige alder, og alvorlige tilfælde fører til fravær fra skole eller arbejde.

Menstruationssmerter forekommer cyklisk i begyndelsen af hver menstruationsperiode og varer normalt to til tre dage. Derudover kan det medføre andre symptomer som f.eks:

 • Kvalme og opkastning.
 • Diarré.
 • Hovedpine.
 • Generel utilpashed.
 • Træthed.

Smerterne ved dysmenoré beskrives som kramper, der er placeret i underlivet, selv om de kan stråle ud til lænden eller lårene. Tilstanden klassificeres som primær, når der ikke er nogen åbenlys årsag til smerten.

I mellemtiden er den sekundær, når der er en underliggende patologi. På grund af dette er det vigtigt at stille spørgsmålstegn ved de karakteristika, hvormed smerten forekommer, og hvilken forbindelse den har med menstruation.

Kvinde oplever smerter i livmoderen

Den mest almindelige årsag til smerter i livmoderen er dysmenoré. Tilstanden forbedres normalt ved slutningen af menstruationen.

Endnu en interessant artikel til dig: 9 spændende fakta om menstruation

Mulige årsager til smerter

Menstruation udløses af en række cykliske hormonelle ændringer. Blandt disse er der et fald i koncentrationen af progesteron, som reagerer på degeneration af corpus luteum.

Som følge heraf stimuleres produktionen af stoffer kendt som prostaglandiner, som er involveret i sammentrækning af livmoderen og vasokonstriktion. Som følge heraf falder blodtilførslen til endometriet, hvilket fører til iskæmi og smerter.

Er yderligere medicinske undersøgelser nødvendige ved dysmenoré?

Først og fremmest er det nødvendigt at vurdere, om de stik og smerter i livmoderen er forbundet med menstruationscyklus. Hvis kramperne forekommer i forbindelse med menstruationen og er opstået ved tidligere lejligheder, foretages en fuldkommen gynækologisk undersøgelse.

Når resultaterne er inden for normalgrænserne, er det ikke nødvendigt med yderligere undersøgelser. For at håndtere smerterne kan der anvendes smertestillende medicin i tre til fire dage.

Det er dog nogle gange nødvendigt at kontrollere, at smerterne ikke skyldes andre tilstande end menstruation. Derfor kan der anmodes om supplerende undersøgelser som en urinprøve og ultralyd.

På samme måde er det vigtigt at udelukke misdannelser i kønsdelene, når smerterne opstår i de første menstruationer og er for intense.

Mittelschmerz syndrom: Forvirrende smerter i livmoderen

En anden hyppig årsag til bækkensmerter er den, der opstår omkring ægløsningen. På medicinsk plan er det kendt som periovulatorisk eller Mittelschmerz syndrom. Det beskrives som en smerte i underlivet, der overvejende kun påvirker den ene side.

Det kan opstå mellem dag 7 og 24 i menstruationscyklussen.

Årsager til Mittelschmerz syndrom

Der er to teorier, der forsøger at forklare oprindelsen af periovulatoriske smerter. Den første er baseret på den smertefulde udstrækning af overfladen af æggestokken – hvor folliklen vokser – som opstår, lige før ægløsningen finder sted.

Den anden omhandler en stigning i sekretionen af prostaglandiner ved virkningen af luteiniserende hormon, som genererer sammentrækning af de perifollikulære glatte muskelfibre og dermed smertefornemmelsen.

Mittelschmerz er ikke et syndrom, der har sin oprindelse i livmoderen. Men på grund af den høje hyppighed og misforståelse af dens placering er det muligt at forveksle den med andre smerteårsager, især når den er alvorlig og overvejende højresidig. Det ligner normalt blindtarmsbetændelse.

Derfor er det vigtigt at få foretaget en grundig undersøgelse, der omfatter en historie om lignende smerter ved andre lejligheder.

Bækkenbetændelse

Infektion i de øvre kønsorganer er kendt som “bækkenbetændelse”, som også påvirker naboorganer. I denne tilstand forværres underlivssmerter under samleje eller ved slutningen af menstruation. På samme måde kan der forekomme et ildelugtende vaginalt udflåd og en fornemmelse af varme.

Fysisk undersøgelse afslører ømhed ved mobilisering af livmoderhalsen, hvilket anses for at være et tegn på bækkenbetændelse. Supplerende undersøgelser som blodprøve, C-reaktivt protein og erytrocytters sedimentationshastighed bør ikke forsinke indledningen af tidlig antibiotikabehandling.

På den anden side kan udførelsen af en vaginal celleprøve og brugen af ultralyd være meget nyttig.

Årsager til smerter i livmoderen på grund af bækkenbetændelse

Indtrængen af mikroorganismer gennem skeden er den vigtigste årsag til bækkenbetændelse. De mest almindelige bakterier, der er involveret hos en seksuelt aktiv kvinde, er Neisseria gonorrhoeae og Chlamydia trachomatis.

Det er dog ikke alle infektioner, der skyldes en seksuelt overført mikroorganisme. Der er risikofaktorer, som øger risikoen for at udvikle bækkenbetændelse, f.eks:

 • Risikabel seksuel adfærd. Flere seksuelle partnere og ubeskyttet sex.
 • Tilstedeværelse af spiral, især i de første uger.
 • Tidligere tilfælde af bækkenbetændelse.
 • Vaginal udforskning eller manipulation af livmoderen, f.eks. hysteroskopi eller hysterosalpingografi.

Endometriose

Dette er en anden årsag til bækkensmerter. Den opstår ofte før menstruation, øges i intensitet under menstruation og aftager derefter gradvist.

Det er vigtigt at undersøge menstruationscyklussernes karakteristika, da de ofte er af langvarig varighed med kraftige blødninger. Faktisk er de nogle gange hyppigere og forekommer før 28 dage.

Kvinde med underlivssmerter

Kraftige blødninger og smertefuld menstruation er et advarselstegn på endometriose. Alligevel er supplerende undersøgelser nødvendige for at stille diagnosen.

Årsagen til endometriose

Endometriose opstår på grund af endometrievæv uden for livmoderen. Smerternes oprindelse og forbindelsen med menstruationscyklussen er forbundet med de hormonelle ændringer, der finder sted under denne proces.

Den fysiske undersøgelse giver kun få oplysninger, men kroniciteten af den medicinske tilstand og menstruationernes karakteristika (menstruationsblod og andet udflåd) kan tjene som udgangspunkt for diagnosen.

Supplerende undersøgelser ved endometriose

Ændringen af nogle tumormarkører (Ca-125 og Ca-19-9) er beskrevet i forbindelse med endometriose. De er dog ikke specifikke for denne tilstand, og der er derfor behov for mere forskning for at fastslå deres reelle anvendelighed.

Billedundersøgelser kan give visse resultater i nogle tilfælde, men de anses ikke for at være ideelle til at diagnosticere denne tilstand. Laparoskopi er den invasive teknik, der giver nøjagtige oplysninger, da den kan identificere placeringen af endometrial implantation uden for livmoderen.

Det er dog nødvendigt at foretage biopsier af mistænkelige læsioner, da deres histologi vil bekræfte diagnosen. Nogle forfattere siger, at ovariehormonel undertrykkelse med forbedring af symptomerne også kan bruges som en metode til diagnosticering.

Konsultation med en gynækolog er afgørende i tilfælde af smerter i livmoderen

I de fleste tilfælde er stikken og smerter i livmoderen ikke en alvorlig tilstand. Faktisk forekommer de som regel midlertidigt. Ikke desto mindre er det tilrådeligt at drøfte det med din læge eller gynækolog for at få rettidig og passende behandling, hvis det er nødvendigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ezcurra, R.; Lambertos, N.; Peñas, V.; Dolor Abdomino-Pélvico en Ginecología; An. Sist. Sanit. Navar.; 32 (Suplemento 1): 49 – 58; 2009.
 • Cid, J.; Dolor Pélvico Crónico; Rev. Soc. Esp. Dolor; 1; 29 – 39; 2006.
 • Amaya, G.; Dismenorrea; XIX Curso de Actualización en Ginecología y Obstetricia; Editorial Artes y Letras S.A.S.; 291 – 301; 2010.
 • Morgan, F.; Morgan, F.; Báez, J.; Quevedo, E.; Dismenorrea: Una Revisión; Rev Med UAS; 5 (1): 29 – 42; 2015.
 • Baines, P.; Allen, G.; Pelvic Pain and Menstrual Related Illnesses; Emergency Medicine Clinics of North America; 19 (3): 763 – 780; 2001.
 • Baquedano, L.; Lamarca, M.; Puig, F.; Ruiz, M.; Enfermedad Inflamatoria Pélvica: un Reto en el Diagnóstico y Tratamiento Precoz; Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología; 79 (2); 2014.
 • Hernández, M.; Diagnóstico de la Endometriosis; Perinatología y Reproducción Humana; 23: 25 – 29; 2009.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.