Halsens anatomi: Knogler og brusk

Halsen er en meget anatomisk avanceret struktur, da den indeholder mange strukturer på meget lidt plads.
Halsens anatomi: Knogler og brusk

Sidste ændring: 29 juni, 2022

Ved at studere halsens anatomi kan vi forstå lidt mere om vores krop. Halsen er den del af kroppen, der fungerer som en bro mellem overkroppen og hovedet. Det er en livsvigtig struktur, hvor vigtige blodkar og nerver passerer igennem.

Det er et tyndt og fleksibelt område, som gør det muligt for os at bevæge hovedet. Det er dog også et sårbart område, da enhver skade på det kan skade hjernens blodforsyning eller nerveoverførsler.

Halsen er en mere kompleks struktur, end man umiddelbart skulle tro. Den består af en række knogler, brusk, muskler, kar og nerver. Så i denne artikel vil vi fokusere på de knogler og det brusk, der udgør den!

Halsens anatomi: Hvordan kan vi definere den?

For at gøre det lidt lettere at studere halsen har specialisterne opstillet en række overfladiske grænser. Halsen begynder ved den nederste kant af kæben og den nederste knogle i kraniet i nakken. Derefter strækker den sig til kravebenene og brystbenet foran. I ryggen når halsen til C7-hvirvlen.

Den menneskelige hals er en af de mest komplekse strukturer, vi har, fordi den indeholder mange vigtige elementer, der samler sig på et meget lille sted. Blandt disse strukturer kan vi finde:

 • Halspulsårerne.
 • Svælget.
 • Strubehovedet.
 • Luftrøret.
 • Talrige nerver.

På baggrund af disse punkter kan vi tale lidt om den ydre ramme, der beskytter alle disse dele.

Kvinde strækker sin hals

Du kan måske lide denne artikel: 11 midler til at fremskynde lindring af ondt i halsen

Halsens anatomi: Hvilke knogler har vi i halsen?

Når vi taler om halsens anatomi, kan vi ikke ignorere knoglerne! Skelettet i halsen består af halshvirvler, tungebenet, kravebenet og brystbenet. Syv ryghvirvler udgør den cervikale del af rygsøjlen, dvs. nakken.

Derudover er der også ryghvirvler, som er det, der giver den fleksibilitet og bevægelighed. Faktisk er denne struktur følsom over for stød og har af og til smerter.

Halshvirvler

Hvirvlerne er ikke alle ens. Som vi har nævnt, har nakken syv ryghvirvler. Fra den tredje til den sjette er de alle ens:

 • De har et hvirvellegeme og en torntap, som er den bageste del af ryghvirvlen.
 • De har en konkav overside og en konveks underside.
 • Desuden er de små i forhold til resten og lidt fladtrykte.

Den første ryghvirvel kaldes atlas. Det er en nyreformet knogle uden krop eller apofyse. Denne ryghvirvel er dannet af to sidemasser, der er forbundet med buer, deraf dens ringform. Det er den ryghvirvel, der er i kontakt med knoglen i baghovedet.

Den anden ryghvirvel, C2, er axis. Det, der adskiller den fra resten af halshvirvlerne, er dens procesus. Den kaldes odontoideus-processen, som er et fremspring af kroppen i form af en stift.

Som det sidste adskiller C7-hvirvlen sig også fra resten ved sin proces. Det er en torntap, som det er tilfældet med C3 til C6-hvirvlerne, men den er ikke todelt. Denne torntap er længere end de andre halshvirvler, og på grund af denne karakteristiske rækkevidde kaldes den også “fremtrædende”.

Du vil måske kunne lide: Hvordan kan man bekæmpe halsbrand?

Hyoidbenet

Dette er en bevægelig knogle, der er placeret foran på halsen. Det er placeret i niveau med den tredje ryghvirvel, mellem kæben og skjoldbruskkirtlen. Derudover har den ikke ledbånd forbundet med nogen anden knogle.

Den holdes fast af en række ligamenter, der går til kraniets tindingeben, kaldet styloid-ligamenterne. Desuden er den forankret til skjoldbruskkirtelbrusken.

Kvinde viser halsens anatomi

Halsens brusk og ligamenter

Først skal nævnes skjoldbruskkirtelbrusken, ringbrusk og strubelåget. De udgør den forreste del af halsen, de er også en del af strubehovedet og gør det muligt for os at trække vejret.

På den anden side udgør de skiver, der er placeret mellem hvirvlerne, halsleddene, der er forbundet af en række ledbånd. De intervertebrale skiver har en central del kaldet nucleus pulposus og en ydre del kaldet annulus fibrosis.

Det forreste længdegående ligament forbinder ryghvirvlerne fortil. På samme måde er der et længegående ligament bagerst. Desuden forbinder det gule ligament leddene af to ryghvirvler efterfulgt af deres bageste del.

Det intertransverse og det interspinøse ligament forbinder ryghvirvlerne mellem deres apofyser. Som det sidste kan vi også finde supraspinatus-ligamentet, som på sit højeste punkt danner nakkeledbåndet.

Afslutningsvis

Efter at have lært om halsens anatomi kan vi alle blive enige om, at det er en meget kompleks del af vores krop. For fuldt ud at forstå, hvordan vores hals fungerer, er vi nødt til at studere den i dybden. Dens syv ryghvirvler med tilhørende ledbånd og båndskiver er det, der gør det muligt for nakken at være fleksibel og lette hovedets bevægelse.

Det kan interessere dig ...
Alt om rygmusklernes anatomi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om rygmusklernes anatomi

Det er vigtigt at kende til rygmusklernes anatomi, eftersom de er en vigtig del af menneskets krop. Her vil vi fortælle dig, hvad du har brug for a...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Acland. Videoatlas de Anatomía Humana. (s.f.). Cartílagos tiroides y cricoides. https://es.aclandanatomy.com/multimediaplayer.aspx?multimediaid=11053595
 • Latarjet, M., & Ruiz Liard, A. (2005). Anatomía humana. (4ta ed). Editorial Médica Panamericana.
 • Rouvière, H., & Delmas, A. (2005). Anatomía Humana. Descriptiva, topográfica y funcional. Elsevier Masson.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.