6 tegn til at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen

Problemer med skjoldbruskkirtlen finder oftere sted hos kvinder end mænd. De er som regel mere gængse hos voksne. Vi vil fortælle dig om advarselstegnene, og hvordan man identificerer dem.
6 tegn til at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke en nem opgave at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen, eftersom der er to forskellige typer: Hypothyroidisme og hyperthyroidisme. Skjoldbruskkirtlen er en kirtel, som regulerer vores forbrænding

Generelt deltager den i mange af kroppens hormonelle funktioner. Disse funktioner regulerer pulsen, appetitten, og hvor hurtigt kroppen fordøjer mad.

Problemer med skjoldbruskkirtlen kan derfor forårsage ændringer i personers helbred. Lidelser i skjoldbruskkirtlen er mere gængse hos kvinder end hos mænd, og de fleste tilfælde forekommer hos voksne.

Der er faktisk nogle tegn, som kan pege på problemer med skjoldbruskkirtlen. Hvis man er i tvivl, bør man dog altid spørge sin læge, som kan udføre nogle tests.

Sådan kan man identificere problemer med skjoldbruskkirtlen

Ifølge U.S. Department of Health and Human Services´ Office of Women´s Health er nogle af symptomerne på problemer med skjoldbruskkirtlen:

1. Pludselig vægtøgning eller -tab

Skjoldbruskkirtlen lader dig kontrollere, hvor hurtigt din forbrænding fungerer. Med andre ord er det den måde, din krop får energi fra fødevarer på. Det gøres ved at adskille hormoner.

For at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen, hvis man lider af hypothyroidisme, så vil der være en betydelig vægtøgning. Det skyldes, at man ikke producerer nok hormoner til at fungere normalt.  Det modsatte sker dog med hyperthyroidisme. Som regel er der et pludseligt vægttab, fordi der er for mange hormoner.

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: Østrogen: Et essentielt hormon for kvinder

2. Udmattelse og humørsvingninger

Problemer med skjoldbruskkirtlen kan påvirke dit humør og energi. Ved hypothyroidisme vil du måske føle dig udmattet. Selv hvis du har fået nok søvn, vil du måske føle dig deprimeret. På den anden side føler folk med hyperthyroidisme sig irritable. De har tendens til at føle sig mere stressede og har problemer med at falde i søvn.

Kvinde på kontor er udmattet

3. Hævelse i området omkring halsen fra problemer med skjoldbruskkirtlen

Et af de mest åbenlyse symptomer på forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen er hævelse i området ved halsen. Det skyldes, at skjoldbruskkirtlen øges i størrelse, hvilket forårsager ubehag eller smerte i halsen. Hvis du bemærker dette symptom, bør du være særligt opmærksom og gøre noget.

4. Ændringer i pulsen

Læge holder plastikhjerte

Skjoldbruskkirtlen kontrollerer også pulsen foruden at regulere hastigheden, som kalorier bliver forbrændt ved i kroppen. Afhængig af typen af lidelse, enten hypothyroidisme eller hyperthyroidisme, har disse tendens til at variere.

I dette tilfælde kan der være et tilfælde af takykardi, eller pulsen kan være langsommere end normalt. Det betyder, at mange formodede problemer med hjertet kan være relateret til disse dysfunktioner, som det nævnes i dette studie udført af et team fra Clínica Las Condes (Chile).

5. Forstoppelse

Når der er færre hormoner, sænkes kroppens funktioner. Det sker for eksempel med fordøjelsessystemet. Eftersom det påvirker fordøjelsen, optager kroppen ikke næringsstoffer særlig godt. Det forårsager derfor forstoppelse.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Macrogol til behandling af kronisk forstoppelse

6. Problemer i andre dele af kroppen

Kvinde med ekstrem tør hud grundet problemer med skjoldbruskkirtlen

Der er derudover andre symptomer, man kan holde øje med. Det er for eksempel tør hud, skrøbelige og knækkede negle og pludseligt hårtab.

Nogle mindre synlige symptomer er menstruationsforstyrrelser hos kvinder, at føle sig kold samt smerte og ubehag i muskler og led.

Tal med en læge om disse tegn på problemer med skjoldbruskkirtlen

Disse symptomer kan vise forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen. Vi anbefaler dog altid, at du går til en læge. De kan give dig den præcise diagnose på problemet. Husk, at du ikke må selv-diagnosticere, fordi det kan stresse dig. Til disse problemer med skjoldbruskkirtlen kræver det også altid en medicinsk behandling.

For kvinder er det særligt vigtigt at få gennemført et tjek af hormoner og skjoldbruskkirtlen hvert fjerde år. På den måde kan man opdage eventuelle uregelmæssigheder. Kvinder, der beslutter sig for at blive gravide, vil faktisk være nødt til at gå til en læge, fordi skjoldbruskkirtlen kan forårsage infertilitet og problemer med at undfange.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.