Hvad sker der, når du knækker nakken?

Hvis du knækker din nakke, er der flere sundhedsrisici end fordele. Det skaber en dårlig vane, som kan føre til andre problemer.
Hvad sker der, når du knækker nakken?
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det er almindeligt, at folk knækker nakken , og rigtig mange mennesker gør det. Men hvad sker der, når din nakke knækker? Er det godt at gøre det? Vi vil gennemgå, hvad vi ved om det, og hvilke råd specialister giver om det.

At knække nakken kan skabe en følelse af at lindre spændingen eller stivheden, som du føler. Men det, der startede som et forsøg på at reducere spændingen i området, bliver til en slags tic, der ender med at være skadeligt.

Hvad sker der, når du knækker nakken?

Nakken er et område af kroppen, der kan give problemer på et tidspunkt i dit liv. Det anslås, at 20 % af alle voksne vil opleve smerter eller spændinger i dette område.

Nogle af de symptomer, der normalt opstår, er bl.a. følgende:

 • Smerter.
 • Følelse af spænding.
 • Begrænsning og smerte ved hovedbevægelser.
 • Knæk ved bevægelse.
 • Følelsesløshed eller svaghed i de øvre lemmer.

Ofte kan spændinger i nakken føre til hovedpine. Nogle gange kan det udvikle sig til kroniske smerter, både i nakken og i hovedet.

Dette kan medføre smerter eller spændinger i nakkeområdet, som enten kan være kroniske eller godartede. Den mest almindelige årsag hos alle voksne er slidgigt i nakken, den typiske normale aldring af leddene.

Hertil tilføjes, at der er andre faktorer, som er med til at fremme muskelspændinger og forværre symptomerne. Nogle af disse er bl.a:

Kvinde oplever nakkesmerter

Det er vigtigt at lære patienten fordelene ved at have en god kropsholdning

Målet med behandling af nakkesmerter kan af specialister opsummeres i tre hovedpunkter:

 • Minimere muskelsammentrækninger i området.
 • Maksimere funktionaliteten i nakkeområdet.
 • Mindske smerter.

Du er måske interesseret i: Nøgler til en god kropsholdning

Hvad er årsagen til, at man knækker nakken?

På den ene side kan små knirkende lyde, når man bevæger hovedet normalt, skyldes slidgigt. I dette tilfælde giver de ikke problemer.

På den anden side, når vi taler om følelsen af at skulle knække nakken brat for at lindre spændinger, kaldes den mest accepterede teori for kavitationsmekanismen. Hvad er årsagen til den knirkende lyd?

Når man knækker nakken eller en anden del af kroppen, strækker kapslerne omkring leddet sig. Disse kapsler indeholder væske, og når de strækkes, lægger de mindre tryk på leddet.

Når trykket falder, bliver væsken til luft. Når denne omdannelse sker, opstår der støj eller knirken i leddet. Denne mekanisme sker også generelt ved maksimale eller pludselige bevægelser af leddene. Lad os finde ud af, om dette forårsager nogen skade.

Er det godt at knække nakken, eller er det risikabelt?

Det første, vi vil sige, er, at det ikke er en god idé at lave pludselige bevægelser eller få et led til at udføre sin maksimale bevægelse konstant. Det er dog anderledes, hvis en fysioterapeut gør det.

Hvis du gør det selv, med magt eller forkert, kan det forårsage skade og kan gøre, at du bliver nødt til at gentage vanen. Derfor anbefaler specialister det ikke.

Mand ved computer oplever nakkesmerter

Skader ved at knække nakken

Nogle af de vigtigste skader, der kan opstå, er:

 • Klemning af en nerve.
 • River et blodkar over og risiko for slagtilfælde.
 • Muskelspændinger eller sammentrækninger.
 • Fremmer slidgigt.

Hvad skal du gøre, hvis du har spændinger i nakken?

Som konklusion vil vi sige, at du bør undgå at knække nakken selv ved en pludselig eller maksimal bevægelse. Denne handling er dårlig for dine ryghvirvlers sundhed.

Selv om det ser ud til at give lindring i området, er det eneste, det gør, at det starter en dårlig vane. Derefter vil du gøre det igen og igen, og det vil give flere problemer end løsninger.

I betragtning af behovet for at lindre spændinger eller hvis du har smerter i nakken, er det bedst at gå til en specialist.

Det kan interessere dig ...
Er det skadeligt at knække dine knoer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det skadeligt at knække dine knoer?

Selv om der er undersøgelser som hævder, at det kan være skadeligt at knække dine knoer, så er det for mange blevet en last, fordi det føles godt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.