Hvordan kan man bekæmpe halsbrand?

Fedme kan føre til trykken i maven og halsbrand. Husk at spise langsomt, tygge maden ordentligt og ikke drikke vand under måltiderne. Overvej også at bruge nogle naturlige midler.
Hvordan kan man bekæmpe halsbrand?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Halsbrand er en følelse, der starter i den nederste del af brystet og kan strække sig op i halsen. Det opstår normalt, når mavesyren stiger opad og når op i spiserøret. Lær, hvordan du kan bekæmpe halsbrand i denne artikel.

Dette er en meget almindelig tilstand, og du har sikkert følt det på et tidspunkt. Heldigvis kan nogle naturlige midler kombineret med en sund livsstil hjælpe med at lindre symptomerne. Vil du vide, hvordan du kan bekæmpe symptomerne på denne tilstand? Det fortæller vi dig her.

Hvad er årsagerne til halsbrand?

Kvinde med burger

Når vi spiser mad, slapper spiserøret af, så maden let kan passere, og derefter trækker det sig sammen igen. Som nævnt af Mayo Clinic opstår halsbrand, når denne muskel (lukkemuskel) slapper af og tillader mavesyre at rejse tilbage op i spiserøret.

Årsagerne kan blandt andet være tryk på maven, enten ved at bære stramt tøj, være gravid eller lide af fedme. Blandt de mange faktorer, der udløser det, er dog også følgende fødevarer og drikkevarer:

 • Krydret mad.
 • Løg.
 • Citrusfrugter.
 • Produkter baseret på tomat.
 • Stegte eller fede fødevarer.
 • Mynte.
 • Chokolade.
 • Alkoholholdige drikkevarer, kulsyreholdige drikkevarer, kaffe eller andre koffeinholdige drikkevarer.
 • Overspisning.

Naturlige midler til at bekæmpe halsbrand

En af de bedste måder at bekæmpe halsbrand på er ved at indtage visse naturlige midler. Mange af disse er fremstillet som en forebyggende metode til at undgå dette problem. Her er nogle af de mest populære.

Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera er kendt over hele verden for sine egenskaber til at lindre og genoprette irritationer eller forbrændinger. En udgivelse i Journal of Traditional Chinese Medicine tyder imidlertid på, at geléen fra denne plante kan være en sikker og effektiv behandling til at reducere symptomerne på refluks.

Hvordan indtager man den?

I dette særlige tilfælde anbefales det at drikke et kvart til et halvt glas aloe vera-saft 20 minutter før hvert måltid. Det bør indtages moderat, da det er kendetegnet ved at have afføringsfremmende egenskaber.

Natron

Natron er et af de naturlige produkter par excellence til at bekæmpe halsbrand. Det er et af de mest berømte syreneutraliserende midler, der ud over at bekæmpe de irriterende fornemmelser af halsbrand også er effektivt til at regulere pH-værdien i vores krop. Det fortæller en artikel fra Canadian Society of Intestinal Research.

Hvordan indtager man det?

For at drage fordel af dets egenskaber skal man indtage en teskefuld bagepulver opløst i et glas vand. Det anbefales ikke til personer, der lider af forhøjet blodtryk eller væskeophobning.

Ingefær

Ingefær i form af pulver og friske skiver

Ingefærrod er et af de ældgamle midler til at bekæmpe halsbrand. Ud over dette er ingefærs egenskaber også effektive til at lindre symptomer som kvalme eller betændelse. Faktisk anbefales det til at lindre kvalme, som er typisk for graviditet.

Hvordan indtager man ingefær?

Du kan indtage det i en te eller inkludere det i salater, smoothies eller andre retter.

Æblecidereddike

Selv om der mangler videnskabelig dokumentation for virkningerne, siger mange mennesker, at indtagelse af små mængder æblecidereddike kan hjælpe med at kontrollere mavens pH-værdi og på den måde forebygge eller bekæmpe halsbrand.

Hvordan indtager man det?

I dette tilfælde anbefales det at tage to teskefulde æblecidereddike fortyndet i ¼ kop vand 30 minutter efter at have spist. Det er meget vigtigt at fortynde dette produkt i vand, ellers kan vi opnå den modsatte effekt.

Papaya

Det betragtes som et af de bedste naturlige midler til at forebygge maveproblemer. Papayas egenskaber stimulerer fordøjelsen og hjælper med at undgå de symptomer, der forårsager den irriterende brændende fornemmelse.

Hvordan indtager man papaya?

Det anbefales at drikke juice eller spise et par portioner papaya en halv time efter at have spist.

Her er en anden god artikel: Papayasalat: En hurtig og lækker opskrift

Kamille til at bekæmpe halsbrand

Kamille hjælper med at lette fordøjelsen og mindsker også risikoen for refluks og halsbrand. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Molecular Medicine Reports hæmmer denne urt udviklingen af Helicobacter pylori, som er den bakterie, der kan forårsage mavesår.

Sådan indtager du kamille

Vi anbefaler, at du tilbereder en te af kamille med en håndfuld blomster i en kop kogende vand i 3 minutter. Lad det derefter stå, og indtag det før måltider.

Andre tips til at bekæmpe halsbrand

Når symptomerne på denne tilstand opstår, kan vi lindre dem ved at følge disse anbefalinger:

 • Undgå at træne umiddelbart efter at have spist.
 • Bøj dig ikke forover ofte efter at have spist.
 • Undgå at tage en lur efter at have spist, da dette kan medføre tryk på maven og dermed halsbrand.
 • Spis små portioner mad flere gange om dagen. For meget mad på én gang kan overbelaste maven.
 • Undgå at bære tætsiddende tøj ved måltiderne.
 • Undgå eller behandl fedme, da det er et problem, der genererer mere mavetryk.
 • Lad være med at ryge tobak.
 • Sov med let hævet overkrop.
 • Tyg maden ordentligt og spis langsomt.
 • Undgå at drikke under måltiderne.

Med alle disse oplysninger kan du helt sikkert undgå unødvendigt ubehag forårsaget af fejl, som mange af os begår i vores dagligdag. Hvis symptomerne forværres og forhindrer dig i at føre et normalt liv, er det naturligvis nødvendigt med en lægekonsultation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.