Har du for høje forventninger til andre?

Hvis man er vant til at forvente for meget af sig selv, kan man nemt komme til at holde andre til samme tårnhøje standarder. Du kan presse dig selv så meget du vil, men det er ikke fair at gøre det samme mod andre.
Har du for høje forventninger til andre?

Sidste ændring: 22 november, 2018

Intet er mere irriterende end mennesker, der mener de ved bedst og som har høje forventninger til andre. Det er en dårlig vane, der i bedste fald kan skabe en dårlig stemning og i værste fald ødelægge venskaber.

Der er intet i vejen med forventninger, så længe de er rimelige. Det giver os en følelse af sikkerhed og ro i vores hverdag. Du forventer for eksempel med rimelighed at din partner respekterer og støtter dig. Han ved samtidigt, at du gør det samme for ham.

Vi har mange sådanne uskrevne aftaler med hinanden, der hjælper os fremad. Uden dem ville vores forhold ikke fungere.

Det er helt fint at have brug for sikkerhed. At forvente ting af hinanden.

Desværre ved mange ikke, hvor grænsen går. Mange har urimeligt høje forventninger til andre, når det kommer til deres kære og bedømmer alle andre ud fra et snævert og rigidt værdisæt.

Og det er akkurat lige så usundt som det lyder.

Derfor er høje forventninger til andre skidt

Tårnhøje forventninger findes i alle slags venskaber og forhold. Nogle forældre forventer for eksempel, at deres børn opfører sig i overensstemmelse med forældrenes egne værdier, ønsker og behov – ikke barnets egne. De kan have svært ved at forstå, at barnet har andre prioriteringer i livet end dem.

Det er især farligt, når den ene part har autoritet over den anden, som det for eksempel er tilfældet med forældre og børn. Det er en stensikker rute til at ødelægge barnets selvværd og forhold til sine forældre.

 

høje forventninger til andre kan være skadelige

Hvis du ikke handler i overensstemmelse med mine forventninger, vil jeg blive skuffet

Hvis vi ikke straks tilbyder vores støtte, bliver vi beskyldt for at være “falske eller forræderiske”. Det er meget sandsynligt, at deres mål er uforenelige med dine værdier, eller at du simpelthen ikke kan tilbyde din støtte på det tidspunkt på grund af personlige problemer.

  • De, der er ude af stand til at leve sig ind i andre mennesker for at forstå deres unikke perspektiver og retten til at tænke anderledes forstår ikke, hvordan positive relationer på grundlag af gensidighed og respekt virker.

Ingen er tvunget til at handle efter andres forventninger. Ved at gøre det vender vi ryggen til vores eget sande jeg og efterlader vores selvværd i en sårbar tilstand.

Behovet for at kontrollere alle aspekter af vores liv

Der er nogle mennesker, der bare ikke kan acceptere usikkerhed, ikke at vide og hvad der kommer til at ske.

Hvordan kan jeg acceptere, at et af vores børn lige fortalt os, at de ikke har planer om at gå på gymnasiet, som vi havde altid drømt om?

Hvordan skal jeg tage det, når en ven fortæller mig, at de ville foretrække at tage på ferie med deres andre venner fra arbejde, frem for os?

  • Mennesker, der er ude af stand til at tolerere, når andre mennesker ikke handler i overensstemmelse med deres forventninger lider under et højt niveau af frustration og skuffelse, der virkelig skader deres selvværd.
  • I virkeligheden er det tilstrækkeligt bare at være empatiske og frem for alt, at stoppe med at have så høje forventninger til andre.

Sæt forventninger til dig selv, ikke til andre

BlæsPåDetHele

Rettigheder og pligter

Når du ikke længere har så høje forventninger til andre folks adfærd, kan du leve mere frit og med mere energi til at fokusere på, hvad der er virkelig vigtigt: forvent det bedste af dig selv.

  • Du har ret til at forvente, at andre respekterer dig.
  • Du har ret til at blive elsket, men ikke til at styre livet for dine kære eller lade andre kontrollere dig.
  • Du har ret til at forvente gensidighed, men du har ikke ret til at forvente, at andre er enige med alle dine ideer, valg eller værdier.
  • Du har ret til at kæmpe for dine drømme og tillade andre at forfølge deres egne, selvom de kan være meget forskellige fra dem du har for dig selv.

 

Husk også at…

  • Du har selv ansvar for at drage omsorg for dig selv, at pleje dit selvværd og gøre de ting, der gør dig selv glad.
  • Du har en forpligtelse til at være proaktivnår du skaber din egen lykke ved at undgå at afhænge 100% af andre. Accepter negative ting og antag at du lejlighedsvis vil blive skuffet.
  • Husk at du også kan skuffe andre, og at det ikke gør dig til et bedre eller dårligere menneske. Vi forsøger alle at finde vores egen måde at være lykkelige på, men vi er nødt til samtidigt at respektere vores medmenneskers rettigheder.

Det er ikke fair at forvente at alle andre handler i overensstemmelse med vores forventninger. Det er hverken nyttigt for dig eller for dem du har forventniger til. Vi bør lade vores venner og familie leve det liv, de selv ønsker.

Kender du folk der har alt for høje forventninger til andre?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.