5 helbredende midler mod allergisk rhinitis

Nogle naturlægemidler kan supplere medicinsk behandling for at dæmpe symptomerne på allergisk rhinitis. Opdag nogle effektive muligheder.
5 helbredende midler mod allergisk rhinitis

Sidste ændring: 25 december, 2021

Allergisk rhinitis eller høfeber er en betændelsessygdom i næseslimhinden, som ca. 15-20% af alle mennesker lider af. Den skyldes en allergisk reaktion på elementer som pollen, dyrehår, husstøvmider og andet. Lær om nogle midler mod allergisk rhinitis i denne artikel.

Symptomerne kan være milde og sporadiske, men mange mennesker lider af det regelmæssigt. Ud over at ty til medicin for at behandle det kan det dog også lindres med nogle naturlige ingredienser. Her er nogle muligheder.

Almindelige symptomer på allergisk rhinitis

De kliniske manifestationer af allergisk rhinitis ligner dem for andre luftvejsproblemer. De udløses dog normalt efter kontakt med et irritationsmiddel eller allergen. Symptomerne omfatter:

 • Gentagende nysen.
 • Hoste.
 • Vandigt slim.
 • Kløende næse.
 • Konstant tåreflåd.
 • Overbelastning af øjnene.
 • Kløende øjne.

Derudover kan nogle mennesker også lide af:

 • Hovedpine.
 • Søvnløshed.
 • Manglende appetit.
 • Irritabilitet.
 • Depression.

Hvis du ønsker at finde ud af mere, så tag et kig på: Høfeber: En gene med en løsning

Diagnose og midler mod allergisk rhinitis

For at få en præcis diagnose af allergisk rhinitis er det vigtigt at gå til lægen. Det opdages undertiden i barndommen, men mange tilfælde identificeres efter flere års overvågning af symptomerne.

En fagperson tager hensyn til patientens sygehistorie og foretager nogle relevante tests. Når tilstanden er bekræftet, ordineres der normalt antihistaminer til at kontrollere den. De vil også foreslå, at man så vidt muligt undgår kontakt med allergener.

Som et supplement hertil kan man tage hensyn til nogle præparater af naturlig oprindelse, som på grund af deres egenskaber hjælper med at klare symptomerne.

1. Lakrids

Te med lakrids som eksempel på midler mod allergisk rhinitis

Lakrids (glycyrrhiza glabra) er en rod, der er meget anvendt i traditionel kinesisk medicin og andre kulturer for sine antiinflammatoriske egenskaber. Dens virkning er så stærk, at den er blevet betragtet som “det naturlige kortison”.

Lakridsrod er meget velegnet til naturlig behandling af allergier takket være dens antiinflammatoriske aktivitet, der ligner glukokortikoidernes. Ud over at reducere betændelse bekæmper det også hoste og hjælper os med at udskille slim.

Vi kan tage det i en infusion, som ekstrakt, tabletter eller direkte ved at sutte på roden for at udvinde dens saft. Personer med forhøjet blodtryk og personer, der tager medicin, bør rådføre sig med deres læge, før de tager det.

2. Brændenælde kan bruges til midler mod allergisk rhinitis

Brændenælde er en stærkt udrensende lægeplante, der vokser vildt, og den kan også hjælpe med at blokere virkningerne af histamin hos personer, der er allergiske over for pollen. Den hjælper også med at bremse og behandle produktionen af slim og hosteanfald.

Det kan tages som en infusion eller ekstrakt. Selv om det ikke er en giftig plante, bør den undgås i tilfælde af nyresygdomme og forhøjet blodtryk.

3. Honning og pollen

Honning i krukke

Honning indeholder pollen i små mængder, så ved at indtage det regelmæssigt bliver kroppen udsat for reducerede doser af allergenet og vænner sig således til det. Dette gør det muligt at reducere den allergiske reaktion på pollen i miljøet.

Derudover kan vi også prøve at indtage bipollen. Det gøres ved at tage et enkelt brev den første dag og tilføjer et brev mere hver dag, indtil vi når op på omtrent en teskefuld. Hvis du bemærker nogen form for reaktion, skal du straks stoppe med at indtage det.

Læs mere om honning her: Honning mod forkølelse

4. Grøn te er glimrende midler mod allergisk rhinitis

Grøn te har mange sundhedsegenskaber og et lavt indhold af tein, så vi kan indtage det regelmæssigt. I tilfælde af allergisk rhinitis har grøn te forbindelser, der hjælper med at blokere produktionen af histamin, hvilket reducerer og lindrer allergireaktionen.

Vi kan drikke to eller tre kopper grøn te dagligt eller indtage det som ekstrakt eller tabletter. Det anbefales ikke til personer med forhøjet blodtryk eller jernmangelanæmi.

5. Gurkemeje

Frisk og stødt gurkemeje

Gurkemeje er et fremragende krydderi , som ikke bør mangle i vores køkken på grund af sine mange egenskaber. Det har en antioxidant, antikarcinogen og antiinflammatorisk virkning. Desuden fremmer det blokering af immunoglobulin E, hvilket forhindrer eller reducerer symptomerne på allergier.

Vi kan indtage det ved at tilføje mindre end en teskefuld dagligt til blandt andet supper, gryderetter, cremer og sauteringer. Da det ikke har en meget stærk smag, kan vi også inkludere det i smoothies og desserter.

Afsluttende kommentarer

Ud over at indtage ovenstående remedier er det vigtigt at undgå fødevarer, der kan påvirke udbruddet af allergisymptomer. Listen omfatter følgende.

 • Rå, konserveret og halvkonservet fisk.
 • Fisk og skaldyr.
 • Lagret ost, især skorpen.
 • Saltet og røget fisk og kød.
 • Kødpålæg.
 • Bælgfrugter (især kikærter og soja og derivater heraf).

Lider du af dette problem? Prøv nogle af ovenstående remedier og minimér de irriterende symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rinitis (fiebre del heno). (Dakota del Norte). Obtenido de
  aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies/rhinitis.aspx
 • Arteche A, Vanaclocha B, Güenechea JI. Fitoterapia (3ª edición). Vademécum de prescripción. Plantas medicinales. Barcelona: Masson, 1998.
 • Krup, V., Prakash L, H., y Harini, A. (2013, 12 de septiembre). Actividades farmacológicas de la cúrcuma (curcuma longa linn): Una revisión. Journal of Homeopathic Ayurveda Medicine, 2
  org/journals/pharmacological-activities-of-turmeric-curcuma-longa-linn-a-review-2167-1206.1000133.php?aid=18775

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.