Hjælper det at lytte til musik for at studere bedre?

De5t er normalt for mange at lytte til musik i studietiden. Dagens artikel fortæller dig, hvad videnskaben har at sige om det, så læs med!
Hjælper det at lytte til musik for at studere bedre?
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 26 august, 2022

At lytte til musik er et værktøj, der kan forbedre ydeevnen, når man studerer, men man skal tage højde for, at ikke alle mennesker reagerer på samme måde på auditive stimuli. Derfor skal folk være forsigtige.

For eksempel har nogle mennesker brug for et stille miljø for at koncentrere sig om deres studier, mens andre har brug for baggrundsmusik for at forbedre deres koncentration.

Hvordan kan det at lytte til musik hjælpe dig med at studere?

Den auditive læringsstil stimulerer områder af hjernen, der er disponeret for erhvervelse af viden. Med andre ord er det nyttigt at lytte til musik, hvis du har mulighed for at lære gennem lyd. Dette gælder især for at lære et sprog.

En anden vigtig ting at tage i betragtning er evnen til at koncentrere sig. Det vil sige, ikke alle mennesker kan gøre det på samme niveau. Det er naturligt for nogle at være i stand til at studere i et hektisk miljø, mens en minimal lyd vil afbryde andres koncentration.

Lad os undersøge de bedste måder at drage fordel af musik på i studietiden. Husk, at alle er forskellige, og at personer med en auditiv læringsstil er mere tilbøjelige til at drage fordel af det.

En kvinde, der lytter til musik

1. Lytning til musik ved moderat lydstyrke

Hjernen kan fokusere på at studere, når man lytter til musik ved moderat volumen. I dette tilfælde producerer det en afslappende effekt, der hjælper med at opretholde kontinuitet. Niveauet af mental udmattelse falder dermed.

2. Klassisk musik

Undersøgelser, som den, der er citeret nedenstående, understøtter fordelene ved klassisk musik, når man studerer. Videnskab fremmer visse typer melodier, så du kan implementere denne metode og se resultaterne selv.

3. En playliste

Prøv at oprette en playliste for at undgå lange pauser. Jo færre pauser du har, jo mere effektiv bliver studietiden. En playliste skal være mindst to timer lang.

Ulemper ved at lytte til musik under studie

Ikke alt er gunstigt, når det kommer til at lytte til musik, mens du studerer, så der er nogle ulemper. Følgende liste indeholder de negative aspekter ved musik under koncentration.

1. Det afleder opmærksomhedens fokus

Som du måske allerede ved, kan ikke alle multitaske. Dette betyder, at nogle skal søge et stille miljø for at fokusere på deres studie. Kort sagt, hjernen kan ikke ignorere musik.

2. At lytte til musik normaliserer lav produktivitet

Klassisk betingning opstår, når du vænner dig til at lytte til musik, mens du studerer. Kort sagt bliver studietiden en betinget stimulus for melodier. Dette betyder, at du forventer at have baggrundsmusik, hver gang du studerer.

Denne betingning påvirker produktiviteten, når du bliver afhængig af musik for at studere, og du ikke giver hjernen en chance for at fokusere.

3. At lytte til musik fører til unødvendig kontakt med enheder

Det er almindeligt, at folk lytter til musik via deres mobile enheder og bruger apps som YouTube til at gøre det. Dette er en dobbelt distraherende faktor.

Undersøgelser om emnet

School of Medicine ved Stanford University gennemførte en af undersøgelserne, der demonstrerede fordelene ved klassisk musik for hjernen i 2007. Det afslørede følgende:

  • Denne form for musik fremmer opbevaring og fortolkning af information. Dette skyldes, at harmoniske melodier med et moderat volumen øger en persons koncentration.
  • Klassisk musik svarer til en træning i hjernen. Således styrker klassisk musik i studietiden hjerneområderne, der involverer opmærksomhed, fortolkning og forudsigelse af begivenheder.

Disse fund tyder på, at folk, der lytter til denne type musik, mens de studerer, vil klare sig bedre inden for det akademiske område. Dette skyldes, at deres hjerne erhverver evnen til bedre at fortolke ny information.

En nyere undersøgelse, der blev udført i 2019, afslørede, at musik aktiverer neurale fornøjelsescentre. Det afslører også, at folks yndlingsmusik øger deres motivation.

Et musikinstrument

Valg af den type musik, du vil lytte til, mens du studerer

Baseret på hvad vi hidtil har sagt, kan vi anvende nogle regler for bedre at vælge musik til studier. Det vil være nødvendigt at opretholde et moderat lydstyrke hele tiden, så lyden ikke forstyrres.

Derudover hjælper disse effektive tips dig med at forbedre koncentrationen:

  • Ideelt set skal du vælge en type musik, der tilskynder til intellektuel evne såsom klassisk musik – i henhold til ovenstående undersøgelser.
  • I nogle tilfælde vil studieemnerne ikke være nye, og du får ikke nye oplysninger, men forstærker kun eksisterende information. Du kan vælge din yndlingsmusik, hvis det er tilfældet.
  • Spil ikke musik på din mobiltelefon, da det tvinger dig til at have den i nærheden og interagere med den. Dette er kontraproduktivt, når du prøver at koncentrere dig.

Hvornår skal man vælge stilhed?

På trods af fordelene ved at lytte til musik, mens du studerer, er der tidspunkter, hvor du muligvis har brug for et stille miljø for at gøre det. Som du ved, er alt i overflod skadeligt. I dette tilfælde kan du blive afhængig af at lytte til musik, hver gang du studerer.

Brug endelig musik til de mere fremskredne faser af dine studier, når du allerede har haft en første tilgang til emnet. Det betyder, at du skal studere i stilhed i de indledende faser, eller når du har brug for at koncentrere dig fuldt ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Miriam Albusac Jorge. “La Música de Beethoven En La Investigación Fisiológica Del Electrocardiograma a La Imagen Por Resonancia Magnética.” Cuadernos de investigación musical 11 (2020): 216–244. Cuadernos de investigación musical. Web.
  • Cantú Cervantes, Daniel. “Revisión Sobre Los Efectos de Estudiar Con Música de Fondo y Sobre Los Efectos Del Entrenamiento Musical En El Aprendizaje.” Revista de Psicología y Ciencias del Comportamiento de la Unidad Académica de Ciencias Jurídicas y Sociales 11.2 (2020): 147–168. Revista de Psicología y Ciencias del Comportamiento de la Unidad Académica de Ciencias Jurídicas y Sociales. Web.
  • Mantilla, Sandra P. “Enfermedades neurológicas y problemas de atención.” Acta Neurol Colomb 22.2 (2006).
  • Reward prediction tells us less than expected about musical pleasure Rémi de FleurianPeter M. C. HarrisonMarcus  . PearceDavid R. Quiroga-Martinez 
  • Devarajan Sridharan, Daniel J. Levitin, Chris H. Chafe, Jonathan Berger, Vinod Menon, Neural Dynamics of Event Segmentation in Music: Converging Evidence for Dissociable Ventral and Dorsal Networks, Neuron, Volume 55, Issue 3, 2007, Pages 521-532, ISSN 0896-6273, https://doi.org/10.1016/j.neuron.2007.07.003.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.