Stilhed gav mig svar, da jeg mindst ventede det

Mange mennesker er bange for dette fravær af lyd, eller ihvertfald bange for at være væk fra velkendte lyde. Det kan være bilerne udenfor, TVet eller folk, der taler.
Stilhed gav mig svar, da jeg mindst ventede det

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vær ikke bange for at sidde alene i stilhed, for det er dér, du vil finde løsningen på mange af dine problemer. Svaret ligger i stilheden.

Verden i dag er så larmende, at man knap kan høre sig selv mere. Vi søger feks. hele tiden selskab og undgår, så vidt muligt, at være alene. Alt dette betyder, at vi løber fra noget meget vigtigt; stilhed!

Kvinde råber

Mange mennesker er bange for dette fravær af lyd, eller ihvertfald bange for at være væk fra velkendte lyde. Det kan være  bilerne udenfor, TVet eller folk, der taler.

Nogle gange, når vi mennesker er alene i naturen, kan vi måske blive nervøse. Underlige lyde kan give et sæt i kroppen. Kernen af dette er dog ønsket om at undslippe en indre stilhed, som forfølger os.

Læs også: 5 øvelser til at udvikle din mentale styrke

Hvorfor løber vi fra stilhed?

Vi mennesker løber fra stilheden for at undgå at blive konfronteret med de problemer, som følger os hver dag. Vi vil ikke være nødsaget til at tænke på dem og konfrontere smerten. Det er imidlertid i stilheden, at vi kan finde svarene på vores problemer, selv når vi føler, at alt er tabt og meningsløst.

Musik

En person, som føler sig fanget eller ikke kan få afsluttet et forhold, kan ikke komme ud af denne følelsesmæssige storm, fordi vedkommende ikke tør lytte efter.

Det er altid nemmere at forblive i selvbedraget, eller det er  ihvertfald, hvad folk tror. Vi sætter ikke forventningerne højt, men gemmer os i den støj, som giver os ubehag, mens vi på samme tid fodrer den.

Vi bliver til ofre, selvom vi rent faktisk kender løsningen. Når vi vælger at gemme os istedet for at mønstre al vores styrke og finde årsagerne, lider vi.

Det er svært at være modig og søge svar i stilheden. Det er besværligt at forblive stille og observere verden, og hvad der sker i den, uden at dømme eller kritisere. Svært, måske, men ikke umuligt.

Svarene findes indeni

Når livet går imod os, når vi synes, vi er uheldige, skal vi lede i os selv.

Det naturlige at gøre, er at diskutere problemer med venner eller familie og lade dem forsøge at finde løsninger. Hér er ansvaret imidlertid helt vores eget.

Hvis du nogensinde har søgt professionel  hjælp, så ved du det allerede. En psykolog ville feks. aldrig dømme os eller give os svarerne. De tager os i hånden og guider os, så vi opdager, hvordan vi finder de svar, vi søger.

Til tider tvivler vi på os selv, og det er dér, vi har tendens til at fokusere på ydre faktorer. Det er dog en misforståelse, for svaret ligger inde i os.

Måske tror vi, at vi ikke kan, at vi er svage eller at vi ikke ved, hvordan vi kommer tilbage på sporet. Alt dette er det klare fravær af at lytte til os selv.

Læs også: 4 metoder til at undgå tankemylder

Søg dybt i dig selv

At søge dybt i os selv kan nogle gange være forfærdeligt, fordi det involverer, at vi skal finde det sårede barn, som stadig smerter indeni.

På andre tidspunkter kan det betyde, at vi opdager eller indser dele af os selv, som vi enten nægter eller afviser. I disse tilfælde er det vigtigt, at vi forholder os åbne og accepterer, at det er ok at fejle.

Meditation

Har du nogensinde gået en tur i naturen i stilhed, eller er du nødt til at medbringe musik at lytte til? Alene dét burde fortælle dig, om du er bange for at møde dette fravær af lyd eller ej.

Vær ikke bange for at se problemerne i øjnene. Det betyder ikke, at det ikke vil gøre ondt, men du føler det alligevel, når løber fra alt det svære, som på det ene eller andet tidspunkt indhenter dig.

Det er på tide at stoppe med at bruge skadelige metoder, som intet løser alligevel, men faktisk gør tingene værre.

I stilheden finder vi os selv, vores bedste ven, som ved, hvad man gør uden angst, forventninger og hvad-nu-hvis´er.

Nu er det tid til at stoppe med undskyldningerne og komme i gang med arbejdet. Hvis vi fortsætter i samme rille, vil intet ændre sig.

Hvis vi føler os fortabte, når hele verden falder fra hinanden, skal vi genfinde os selv i stilheden. Kun i stilheden vil vi finde løsningen på det, der sker omkring os. Prøv meditation eller gå blot en tur i stilhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pagis, M. (2010). Producing intersubjectivity in silence: An ethnographic study of meditation practice. Ethnography11(2), 309-328.
  • Shafii, M. (1973). Silence in the service of ego: Psychoanalytic study of meditation. The International journal of psycho-analysis54, 431.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.