8 strategier til at planlægge tiden bedre

At vide, hvordan man bedre kan organisere sin tid for at være mere produktiv, er en færdighed, vi alle kan lære. Her er nogle strategier, der vil hjælpe dig med at opnå det. 
8 strategier til at planlægge tiden bedre

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Føler du, at der ikke er nok timer i døgnet til at nå alle dine ventende opgaver? Er det svært for dig at planlægge tiden bedre?

Hvis du er en af de folk, så er det tid til at genoverveje din rutine. Hvis du ønsker at planlægge tiden bedre, er du nødt til at organisere din dag og være disciplineret.

Det afgørende er at organisere og bruge dine timer i døgnet ordentligt. Når det er sagt, har vi her nogle løsninger, hvis du ikke ved, hvordan du skal bære dig ad.

Mulige grunde til, at du ikke har nok tid

Adskillige årsager forhindrer os i at få mest muligt ud af døgnets timer. De fleste af dem har at gøre med den måde, vi organiserer vores tid på. 

Blandt de mest almindelige er følgende:

Mangel på planlægning

Laver du som regel en liste med dine overhængende opgaver og prioriterer dem? Skemalægger du udførelsen af dine aktiviteter på forhånd?

Hvis du ikke har prøvet det, er det tid til at gøre det til en vane. Det er en grundlæggende kvalitet at organisere dine aktiviteter, hvis du ønsker at planlægge din tid mere effektivt. 

Folk, der ikke ved, hvordan de skal organisere dem selv og har mange opgaver, der venter, ved som regel ikke, hvor de skal begynde. De prioriterer også dem, der ikke er så presserende. Ved at gøre dette investerer de deres energi og indsats på den forkerte måde.

Du spilder din tid på internettet

Der er et stort antal af folk, der bruger meget tid på at tjekke deres sociale medier eller surfer på internettet. Dette udgør et problem, da de har en tendens til at glemme, at der er en virkelighed uden for skærmen, og der er opgaver at lave.

Du er ikke i stand til at sige “nej”

En anden grund til, hvorfor du ikke har nok tid, kan være det faktum, at du accepterer for mange opgaver. Når alt kommer til alt, overskrider du dine grænser og slækker på kvaliteten af det, du laver.

Hvis du ved, at dit skema er presset, skal du derfor undgå at tilbyde eller acceptere flere aktiviteter, end du allerede har. Et indledende trin er at anerkende dine grænser.

Udforsk: Tag det modige valg ved at sige “Ja” eller “Nej”

Du laver mange ting på én gang

Det er almindeligt at finde folk, der multitasker. Mens de for eksempel besvarer en e-mail, taler de i telefon og sikrer sig, at det, der er på komfuret, ikke brænder på.

Hvis du er en af de typer, er det tid til at begynde at gøre tingene i rækkefølge og fokusere på én ting ad gangen.

Multitasking kan måske fungere for dig i et vist omfang. Du løber dog en større risiko for at lave noget forkert.

Du fokuserer al din indsats på én ting

Den anden ekstrem er at investere en stor indsats, tid og koncentration på én ting. Dette fører til forsømmelse af andre opgaver. Det er ikke forkert at dedikere dig selv til noget specifikt, men det vil være bedre for dig at være effektiv og færdiggøre det på mindst mulig tid.

Hvis du føler, du ikke får fremgang med en aktivitet, skal du tillade dig selv at gå videre til en anden, som er den næste i rækken over prioriteter. Du skal desuden ikke glemme at færdiggøre aktiviteten, når du er mere villig og i stand til det.

Brugen af internettet er kompliceret, hvis det ikke håndteres ordentligt. Sociale netværk optager meget tid, og det er ikke altid produktivt.

Strategier til at planlægge tiden bedre

Lad os tage et kig på otte strategier, der kan hjælpe dig med at planlægge tiden bedre. Nogle af dem kan blive kombineret med andre, og hver person vil være nødt til at definere, om de passer til deres agenda eller ej.

1. Lav en liste over dine prioriteter for at planlægge tiden bedre

Natten før eller som den første ting om morgenen skal du skrive alt ned, du ønsker at gennemføre denne dag. Dernæst skal du give hver opgave et prioriteringsniveau. 

Du skal for eksempel skrive “hastende” ved de aktiviteter, der skal gøres inden for de næste 24 timer. Markér de aktiviteter, der skal laves inden for de næste par dage, som “vigtige”, og “ikke hastende” ved dem, der kan vente længere tid. Det vil gøre det muligt for dig at fokusere på de mest relevante opgaver.

2. Sæt tid af til dine aktiviteter

Når du har lavet en liste over dine pligter, skal du ideelt skemalægge din dag effektivt. Det betyder, at hver aktivitet og opgave bør have sin egen plads til at blive udført på et bestemt tidspunkt. 

Du skal også afgøre, hvor lang tid det vil tage dig at lave dem. På den måde vil du være opmærksom på alt, du er nødt til at lave, samt hvor lang tid det vil tage.

Prøv at starte dagen med at lave de aktiviteter, der har den største prioritet og sværhedsgrad. Tidligere på dagen er vi mere klare i hovedet og mere energiske.

Ligeledes skal du gemme de mest simple og mekaniske ting til dagens afslutning. Som dagen går, vil du være mere overvældet, og det er bedre at lave de ting, der kræver den mindste indsats her.

Læs også: 5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på

3. Undgå at udsætte dine opgaver for at planlægge tiden bedre

For at gennemføre alle dagens opgaver skal du undgå at overspringshandlinger så meget som muligt. Overspringshandlinger vil få dine opgaver til at hobe sig op, og du vil blive meget stresset på grund af dette. 

I stedet skal du forsøge at færdiggøre dine opgaver i god tid, så du kan tage dig af mulige forhindringer og stadig følge dit skema.

4. Lav altid plads til dig selv

Selvom du har mange aktiviteter, der venter på at blive lavet, skal du altid skemalægge tid til dig selv. Det er at foretrække, at du gør dette, før din dag begynder. 

På den måde vil du øge dit energiniveau og være mere forberedt på at imødekomme dagligt stress. Blandt de aktiviteter, du kan gøre i den tid, du har dedikeret til dig selv, er at meditere i 10-20 minutter, efter du er stået op, træne eller spise en sund og næringsrig morgenmad.

5. Forberede det, du kan, aftenen i forvejen

En anden metode til at planlægge tiden bedre på er ved at organisere den tid, du har om morgenen. Det vil sige, at du aftenen i forvejen skal forberede dit tøj, din mad til dagen og de materialer, du skal bruge. 

Det vil forhindre dig i at løbe rundt og lede efter eller forberede det, du skal bruge, til at starte din dag.

6. Hold din arbejdsplads ryddelig og ren for at planlægge tiden bedre

Orden og renlighed på arbejdspladsen gør det muligt for folk at føle sig komfortable og være mere produktive. Undgå at spilde tid på at lede efter ting på grund af rod. 

Når det er sagt, er det vigtigste, at du altid sikrer dig, at din arbejdsplads er ren og ryddelig – uanset hvor den er.

Hvis din arbejdsplads er ryddelig, vil du spilde mindre tid, når det kommer til at lave opgaver.

7. Fjern distraheringer

Nogle af de største distraheringer er sociale medier og beskeder på elektroniske apparater. Når vi arbejder, er vi nødt til at undgå at falde ind i disse vaner, fordi de kan distrahere os.

Hvis det er meget svært for dig, er der forskellige applikationer, der kan blokere dine sociale medier eller personlige e-mail, mens du arbejder.

8. Gå tidligt i seng

Det er afgørende, at du får en god nats søvn, hvis du ønsker at planlægge din tid ordentligt. Derfor skal du forsøge at gå tidligt i seng, før klokken 22.

På den måde vil du nyde fordelene ved at sove og have nemmere ved at stå op.

Det kræver vedholdenhed at planlægge tiden bedre

Problemet er ikke, at døgnet har for lidt timer. Det handler om at være i stand til at organisere og skemalægge den tid, der bruges.

Det er også af yderste vigtighed at kende dine evner og grænser. Det vil gøre det muligt for dig ikke at overbebyrde dig selv med opgaver, du ikke kommer til at fuldføre.

Kort sagt afhænger det af god organisering af dine opgaver og at følge den planlægning for at få tiden til at fungere bedre for dig. Hvis du opnår dette, vil det ikke længere være et problem for dig at planlægge din tid!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.