Hjemmemidler til mavekatar hos børn

Mavekatar er en gængs årsag til ondt i maven hos børn. Det er helt sikkert en grund til at gå til lægen, men man kan også bruge nogle hjemmemidler til at kontrollere symptomerne i mellemtiden.
Hjemmemidler til mavekatar hos børn
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Mavekatar hos børn er det samme som hos voksne. Det er i bund og grund betændelse i slimhinden i maven forårsaget af forskellige faktorer såsom bakterielle infektioner, dårlige kostvaner og stress.

Denne lidelse er mere gængs hos voksne, selvom det også kan ramme børn. Symptomerne varierer fra mavepine og en brændende fornemmelse til kvalme og opkast.

Tal altid med en børnelæge, hvis du bemærker nogen advarselstegn. Vid dog, at denne lidelse som regel ikke fører til større komplikationer for et barns helbred. I ethvert tilfælde er det muligt at lindre nogle af dets symptomer med de ændringer i kosten, der er nævnt nedenstående.

Hjemmemidler mod mavekatar hos børn

En artikel udgivet i World Journal of Gastroenterology nævner, at betændelse i slimhinden i maven, der er bedre kendt som mavekatar, er en hyppig årsag til ondt i maven hos børn. Eftersom der er forskellige faktorer involveret, bør behandlingen være multidisciplinær og personliggjort.

Der er dog stadig nogle vaner og hjemmemidler, som kan hjælpe med at give en følelse af lindring, i det mindste midlertidigt. De er ikke en erstatning af medicinsk rådgivning, men kan helt sikkert reducere symptomerne. Er du klar til at tage noter?

Kostvaner

De fleste af tilfældene af mavekatar hos børn stammer fra dårlige kostvaner. De har enten ikke faste tider til deres måltider eller indtager bestemte typer fødevarer, som irriterer deres mave og forårsager betændelse og smerte.

Barndommen kræver et specifikt indtag af næringsstoffer, så tal med en ernæringsekspert, som kan hjælpe dig med at udvikle en kostplan til dit barn. Man bør prøve at begrænse indtaget af alle fødevarer, der er rige på raffineret mel og indeholder tilsat sukker, syrer og krydderier. Det skyldes, at alle disse substanser irriterer slimhinden i maven.

Med hensyn til spisetider siger en artikel i International Scholarly Research at  det ikke at have faste tidspunkter til måltider i lang tid er forbundet med en øget risiko for infektioner af bakterien Helicobacter Pylori, som er en af de primære årsager til mavekatar.

Samtidig nævner en artikel udgivet i Gastroenterology Review, at man kan lindre symptomerne forbundet med mavekatar ved at tilføje broccoli og blåbær til børns kost. Det er primært på grund af dets anti-inflammatoriske og bakteriedræbende egenskaber.

Dreng spiser pizza

Læs også denne artikel for at få flere informationer: Prøv de her naturmidler mod mavekatar

Hvidløgsekstrakt

Hvidløg er et bevist hjemmemiddel mod mavekatar indenfor traditionel medicin. Børn kan måske ikke lide smagen, men find en måde at få dem til at spise det på. Der er beviser på, at det hjælper med at bekæmpe H. Pylori i kroppen.

Pres det med en lille smule honning og brug det som en supplerende behandling af mavekatar. Barnet kan også indtage det helt eller som en ekstrakt.

Probiotika

Det er levende mikroorganismer, og man kan finde dem i bestemte fødevarer. Folk har brugt dem i årtusinder til at forbedre fordøjelsen. Disse gode bakterier kan derudover øge kroppens modstandsdygtighed over for skadelige effekter af bestemte dårlige bakterier.

En udgivelse i World Journal of Gastroenterology pointerer faktisk, at probiotika bidrager til at hæmme forekomsten af H. Pylori. Man kan få dem ved at spise:

 • Yoghurt.
 • Kombucha.
 • Oliven og syltede agurker.
 • Sauerkraut.
 • Kefir.
 • Kimchi.
 • Miso.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Få lindring fra mavekatar med disse 7 frugter

Æteriske olier

De seneste år er anvendelsen af æteriske olier vokset på grund af dets sundhedsmæssige fordele, når det kommer til alle mulige former for lidelser inklusiv problemer med fordøjelsen.  Et studie i antimikrobielle substanser og kemoterapi antyder faktisk, at de kan have en positiv effekt på hæmmelsen af voldsom vækst af H. Pylori.

Hvidløg og pebermynteolie er især nyttigt til dette formål. Man skal dog bruge dem forsigtigt, eftersom de kan være giftige i store mængder. Følg altid producentens vejledninger.

Pebermynteolie kan bruges mod mavekatar hos børn

Sådan kan man forebyge mavekatar hos børn

Det er ikke gængs for små børn at lide af mavekatar, men det er en lidelse, som kan dukke op når som helst. Der er dog nogle ting, man kan gøre for at forebygge det foruden dem, vi har nævnt ovenstående. Blandt dem er:

Hvornår bør man gå til en læge på grund af mavekatar hos børn?

Som vi har nævnt ovenstående, udgør denne lidelse ikke et alvorligt problem for helbredet i de fleste tilfælde. Tal dog med en læge, hvis barnet har alvorlige mavesmerter, tilbagevendende opkast eller andre relevante symptomer. De bør være i stand til at afgøre årsagen og ordinere behandlingen.

Som det sidste bør man have i baghovedet, at de ovenstående symptomer ikke altid er en indikation på mavekatar. De kan faktisk være på grund af en helt anden lidelse. Kun en læge vil derfor kunne etablere årsagerne og udføre de nødvendige tests for at stille en ordentlig diagnose.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
En sund kost til mavekatar og dets symptomer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En sund kost til mavekatar og dets symptomer

En kost til mavekatar er fattig på fedt, fiber og simpelt sukker, hvilket hjælper med at tømme maven og mindske produktionen af mavesyre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Childhood chronic gastritis and duodenitis: Role of altered sensory neuromediators. World J Gastroenterol. 2016;22(37):8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
 • Bergonzelli, G. E., Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, I. E. (2003). Essential oils as components of a diet-based approach to management of Helicobacter infection. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
 • Cellini, L., Di Campli, E., Masulli, M., Di Bartolomeo, S., & Allocati, N. (1996). Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum). FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
 • Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
 • Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Irregular Meal Timing Is Associated with Helicobacter pylori Infection and Gastritis . ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.