7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

Om sommeren er det meget vigtigt at sikre god ernæring til børn. Husk, at temperaturerne er høje på denne tid af året, hvilket kræver hydrering og sunde måltider. Hvad bør du have i baghovedet?
7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alle forældre føler særlig bekymring om, hvad deres børn spiser. Kost spiller trods alt en vigtig rolle i helbredet. Af den grund føler mange behovet for at sikre særlig god ernæring til børn om sommeren, men de ved ikke, hvordan de skal gøre det.

Det gør heldigvis opgaven nemmere at have mere fritid og være i stand til at købe friske og sunde produkter. Hvad bør man have i baghovedet? I denne artikel vil vi dele syv tips, som du kan anvende om sommeren.

1. Introducér nye frugter

En af de gode ting ved sommeren er det brede udvalg af friske frugter, som man kan finde i supermarkedet. De fleste er forfriskende, søde og hydrerende, hvilket er perfekt til de små.

Det er derfor et godt tidspunkt til at tilbyde dem det oftere. Nogle børn kan være ret tilbageholdende, når det kommer til fødevarer. Der er heldigvis en bred vifte af opskrifter og retter, som man kan lave med dem for at facilitere deres introduktion i barnets kost.

For eksempel er kolde supper såsom vandmelon, gazpacho eller meloncreme meget populære om sommeren. Der er også andre sunde og lækre muligheder såsom salat med blandt andet mango, ananas, æble.

Frugter og smoothie

2. Grøntsagspuré og salat, et glimrende valg til at sikre god ernæring til børn

Lette, friske opskrifter er gode, når det er varmt udenfor. Af den grund er det passende af skifte kogte grøntsager eller varme supper ud med andre retter.

Grøntsager giver mange næringsstoffer. Deres tilstedeværelse i et barns kost er meget vigtigt, eftersom et hyppigt indtag af dem mindsker risikoen for at lide af bestemte sygdomme i ungdommen.

Gazpacho eller vichyssoise er to af de ideelle retter til at sikre god ernæring til børn om sommeren. Du kan også prøve at introducere nye ingredienser i pasta eller salater med grøntsager såsom agurk og peberfrugt.

3. Hjemmelavet is

Børn elsker uden tvivl is, især om sommeren. De fleste af dem har dog tendens til at indeholde store mængder sukker og usunde fedtsyrer.

Du kan heldigvis lave hjemmelavet is ret nemt og hurtigt. Du behøver ikke engang at købe specifikke værktøjer for at kunne lave det. Her er nogle tips:

 • Du kan lave lækker sorbet ved at blende dine yndlings frugter.
 • Hvis du er fan af flødeis, kan du lave det med enhver form for mælk, yoghurt eller endda avocado!
 • Det er heller ikke nødvendigt at tilsætte farvestoffer eller smag. Hvis du ønsker, at det skal smage af mere, kan du tilsætte kakao, vanilje eller blendede frugter.

4. Opmuntr dit barn til at deltage i køkkenet

Vi er klar over, at din hverdag er fyldt med daglige rutiner og opgaver for både børn og voksne. Sommer og ferie er derfor det ideelle tidspunkt til at involvere børn i at hjælpe med at forberede måltider.

Hvis man fremmer deres deltagelse, vækker det deres nysgerrighed og interesse i madlavning. Foruden det hjælper det dem også med at udvikle deres smagssanser og lugtesans. Og ikke blot det, men det øger også variationen og kvaliteten af deres kost samt det antal af nye fødevarer, som de er villige til at prøve at smage i fremtiden.

Du behøver ikke at involvere dem i at lave svære eller komplekse retter. Det er ret simpelt: Bed dem vaske grøntsagerne eller mose nogle kikærter til at lave hummus.

Det handler om at have det sjovt og hjælpe dem med at udvikle evnerne i forhold til deres alder. Hvis du vil, kan du lade dig rive med af din fantasi og få dem til at lave nemme, men interessante kombinationer af fødevarer.

Familie laver mad sammen for at sikre god ernæring til børn

5. Del måltider med dine børn

Et andet godt tip til at sikre god ernæring til børn om sommeren er at have en god kost i familiensom tjener som et eksempel for dine børn. Generelt set har forældre tendens til at spise flere grøntsager end børn og unge.

Af den grund er det vigtigt, at man bliver et eksempel for dem, når det kommer til at spise sunde ting.

Det er vigtigt at tage nogle aspekter med i overvejelserne.

 • Sæt dig ned og spis sammen med dine børn. Tilbring nok tid sammen med dem – gør måltidet til et rart øjeblik.
 • Stil et bredt udvalg af sunde fødevarer (især frugter og grøntsager) foran dem.
 • Tving dem ikke til at spise bestemte ting, eftersom det kan føre til tilbageholdenhed senere. Det bedste, man kan gøre, er blot at tilbyde tingene. Det er en god idé at tale om fordelene ved nogle grøntsager, så de føler sig opmuntret til at spise dem.

En god måde at få børn til at træffe sunde kostvalg er ved at være et eksempel for dem.

6. Lette retter sikrer god ernæring til børn

Om sommeren bruger børn meget af deres tid på at lege og lave udendørs aktiviteter, hvilket kan mindske deres appetit. Høje temperaturer er faktisk blevet forbundet med et fald i både lysten til at spise, stofskiftet og enzymaktiviteten forbundet med fordøjelsen.

Som konsekvens af det er det bedre at vælge opskrifter, som er lette, med få saucer, lidt fedt og med milde, letfordøjelige ingredienser. Tilsæt nødder, fisk, bælgfrugter eller fuldkorn for at gøre lette retter til meget nærende løsninger.

7. Vær sikker på, at de får nok væske

Temperaturerne kan blive ret høje om sommeren. Indtag af væske bør derfor ikke blive overset. Børn har en højere procentdel af kropsvæske i forhold til voksne, og disse væsker bliver nødt til at blive erstattet hyppigere.

Sundhedseksperter taler altid om vigtigheden af at drikke vand i løbet af dagen. Børn elsker at lave udendørs aktiviteter på denne tid af året og har tendens til at glemme at gå ind et stykke tid for at hvile og få væske.

Det er vigtigt, at alle forældre er opmærksomme på deres børns væskeindtag. Vi bliver nødt til at bemærke, at ikke alle drikkevarer er ens, når det kommer til at give kroppen hydrering.

 • Vand og mælk bør være førstevalget.
 • Sukkerholdige drikkevarer såsom sodavand eller frugtjuice er ofte rigt på sukker og fattig på næringsstoffer. Indtaget af dem er derudover også forbundet med flere tilfælde af overvægt og problemer med tænderne.
 • Glem alt om energidrikkeda deres ingredienser ikke er passende til mindreårige.
Vand hældes i glas

Nøglerne til god ernæring til børn om sommeren

For at sikre god ernæring til børn om sommeren er det essentielt at opmuntre dem til at spise frugt og en variation af friske fødevarer. Husk at spise måltiderne på faste tidspunkter og at tilbyde friske og lette retter. Dine børn vil takke dig!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De Ruyter J.C, et al. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. The New England Journal of Medicine.Octubre 2012. 367:1397-1406.
 • Fineberg HV. Healthy foods for healthy kids. Medscape General Medicine. Octubre 2007.9(4):20.
 • Grimm KA, et al. Fruit and vegetable intake during infancy and early childhood. Pediatrics. Setiembre 2014. 134 Suppl 1(Suppl 1):S63-S69.
 • Kenney EL, et al. What Do Children Eat in the Summer? A Direct Observation of Summer Day Camps That Serve Meals. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2017. 117(7):1097-1103.
 • Pearson N, et al.Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review.Public Health Nutrition. Febrero 2009. 12(2):267-283.
 • Van der Horst K, et al. Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite. Agosto 2014;79:18-24.
 • Zheng G, Li K, Wang Y. The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health. Enero 2019.16(2):270.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.