Hjertebanken om natten: Hvad du bør vide

Hjertebanken om natten er normalt ikke noget at være bekymret over, men kan være relateret til et blodtryksproblem eller søvnapnø. Det er bedst at tale med din læge for at fastslå årsagen.
Hjertebanken om natten: Hvad du bør vide

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel ser vi på, hvorfor du kan opleve hjertebanken om natten.

Hjertebanken opstår, når du kan mærke dit hjerteslag. De er ret almindelige, og selvom de er alarmerende, er de normalt ikke skadelige.

Når du oplever det, føles det som om, dit hjerteslag dunker eller flagrer. Hjerteslaget har også en tendens til at blive hurtigere og er meget kraftigt. De fleste mennesker finder hjertebanken ubehageligt.

Hjertebanken skyldes normalt træning, stress eller visse lægemidler. Men de kan også være et symptom på visse sygdomme. De kan også ledsages af andet ubehag i brystet eller vejrtrækningsbesvær. I denne artikel vil vi forklare, hvad hjertebanken er, og især hvorfor du kan opleve hjertebanken om natten.

Årsager til hjertebanken

Kvinde i seng oplever hjertebanken om natten

Som vi nævnte, er hjertebanken ikke alvorligt det meste af tiden. Derudover er det svært at fastslå dets årsag. Nogle af de mest almindelige situationer, hvor du kan opleve det, er:

  • Feber.
  • Visse ændringer såsom graviditet eller menstruation.
  • Problemer med skjoldbruskkirtlen, især hypertyreose.
  • Tider med stress eller angst: Selvom det er underbevidst og langvarig stress, kan du stadig opleve hjertebanken.
  • Motion har en tendens til at øge din puls og forårsage hjertebanken: Det forsvinder normalt med hvile.
  • Stoffer som koffein, nikotin eller stimulerende stoffer: For eksempel er kokain og amfetamin kendt for at forårsage hjertebanken.

Hertil tilføjes, at hjerteabnormiteter som arytmier ofte viser sig som hjertebanken. Af den grund, selvom det normalt ikke er alvorligt, er det vigtigt at finde ud af, hvad der forårsager det, især hvis det er langvarigt eller forårsager andre smerter.

Hvad skal du vide om hjertebanken om natten?

Nogle gange vil folk kun mærke deres hjertebanken ved sengetid. I disse tilfælde har folk en tendens til at lægge mærke til dem i nakken eller halsen. Dette skyldes ofte en ændring i blodtrykket. Og når vi sover, har vores blodtryk en tendens til at være lavere.

Faktisk har den en tendens til at stige i løbet af dagen og når sit højeste punkt om eftermiddagen. Derefter kan den falde meget om natten. Så hjertet banker hurtigere for at holde alt i bevægelse i vores organer. Derfor opdager vi hjertebanken om natten. Derudover kan du opleve smerter eller åndenød.

Du må heller ikke glemme, at stress er en af hovedårsagerne til hjertebanken. Vi ved alle, at stressende tanker har en tendens til at fylde vores hoveder ved sengetid. Som følge heraf kan angst og stress forstyrre vores søvn og hvile.

En anden årsag til hjertebanken om natten er søvnapnø. Denne lidelse afbryder din vejrtrækning og gør den meget overfladisk. Disse afbrydelser kan vare fra få sekunder til minutter og gentages hele natten. Derfor kan den person, der lider af søvnapnø, ikke få tilstrækkelig hvile.

Derudover er det vigtigt at understrege, at den position, du sover i, er afgørende. Når du sover på siden, får trykket dit hjerte til at banke mere intenst.

Er der nogen komplikationer forbundet med hjertebanken om natten?

Læge, der tjekker patient

Risikoen for at lide af komplikationer er meget lav. Men hvis hjertebanken er forårsaget af hjertesygdomme, er risikoen meget høj. Derudover kan du besvime, fordi dit blodtryk vil falde, når dit hjerte slår for hurtigt.

Det er også en bekymring, at man kan lide af et slagtilfælde. For eksempel når der behandles atrieflimren, dannes blodpropper. Så hvis disse løsner sig, kan de blokere cirkulation til hjernen.

Hjertebanken kan også være et symptom på hjertearytmi. Denne tilstand får hjertet til at slå ineffektivt og kan føre til hjertestop.

Forbliv rolig! Hjertebanken om natten er normalt ikke alvorligt

Hjertebanken er meget almindelig og er normalt ikke forbundet med nogen sygdomme. De har en tendens til at være simple fysiologiske situationer, hvor du føler dit hjerteslag mere, end du normalt ville. Men hvis hjertebanken er mere vedvarende og ledsages af andre symptomer, bør du kontakte en læge.

Hvis du desuden oplever hjertebanken om natten, kan det være tegn på ændringer i blodtryk eller søvnapnø. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi at gå til en professionel.

Det kan interessere dig ...
7 tips til et sundt hjerte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til et sundt hjerte

Det er afgørende for din livskvalitet at bevare et sundt hjerte. Lær nogle af de bedste tips til at opretholde hjerte-kar-sundhed her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mirvis DM. Palpitations. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 10. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202/
  • Wuyts L, Pouillon M, Huyghe M, Ruyssers N, Goovaerts G, Spaepen M. Palpitations, headache and night sweats caused by a retroperitoneal mass: case report and short review. BJR Case Rep. 2017;3(4):20170035. Published 2017 Aug 2. doi:10.1259/bjrcr.20170035
  • Goyal A, Robinson KJ, Sanchack KE. Palpitations. [Updated 2019 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436016/
  • Gula LJ, Krahn AD, Skanes AC, Yee R, Klein GJ. Clinical relevance of arrhythmias during sleep: guidance for clinicians. Heart. 2004;90(3):347–352. doi:10.1136/hrt.2003.019323

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.