Hoste forbundet med forkølelse

At hoste hjælper med at udskille sekreter og fremmede partikler, der kan forekomme i vores luftveje. Hoste forbundet med forkølelse kan være tør, produktiv eller blandet.
Hoste forbundet med forkølelse
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hoste forbundet med forkølelse er et af de mest almindelige symptomer om vinteren. Det er dog ikke kun et symptom på sygdom, men også en af ​​vores krops forsvarsmekanismer. Det hjælper med at udskille sekreter og fremmede partikler, der kan være til stede i vores luftveje.

Hoste kan have forskellige årsager. Det kan blandt andet være følgende:

  • Infektiøse inflammatoriske processer, der påvirker luftvejene.
  • Indånding af irriterende giftige stoffer.
  • Kroniske luftvejssygdomme.
  • Bivirkninger af lægemidler.

Typer af hoste forbundet med forkølelse

Tør hoste

En tør hoste opstår som et resultat af irriterende stimuli på svælget, strubehovedet og de øvre luftveje. Ved mange lejligheder øger hosten i sig selv irritationen og behovet for at hoste, hvilket skaber en ond cirkel. Dette kan få halsen til at blive endnu mere irriteret.

I disse tilfælde sigter behandlingen mod at reducere hostens intensitet og hyppighed. Generelt involverer det lokalt eller perifert virkende hostestillende midler. Det kan også involvere naturlige midler, der beskytter slimhinden mod irriterende stoffer.

Læs også: Årsager til brystsmerter under hoste

Produktiv hoste

En produktiv eller våd hoste skyldes stimulering af nerverne i de nedre luftveje, hvor der er slim. Afhængig af slimens konsistens kan det være mere eller mindre vanskeligt at udskille ved at hoste.

Det er ikke en god idé at undertrykke denne form for hoste, da det er en forsvarsmekanisme til udvisning af de substanser, der forårsager det. Patienter kan dog anvende behandlinger, der opløser slim, reducerer dets viskositet og letter udvisning.

Tør hoste, der udvikler sig til en produktiv hoste

I de indledende faser af hoste er det almindeligt, at der forekommer en tør hoste. Dette er resultatet af en irriterende og inflammatorisk proces. Efterhånden som processen skrider frem, fører betændelse i luftvejene til en stigning i slimproduktion.

Dette slim bliver tæt og tyktflydende og bliver til en produktiv hoste som en forsvarsmekanisme til udskillelse af slim. Dette er den naturlige udvikling af hoste, der er forbundet med forkølelse, og bør ikke være grund til bekymring.

Kvinde hoster

Sådan behandler man hoste forbundet med forkølelse gennem fytoterapi

Indenfor fytoterapi findes der typer af grøntsager og andre naturlige ingredienser, der hjælper mod forskellige typer hoste. Nogle af disse arbejder alene, mens andre arbejder i kombination med andre. Der er tre typer effekter, de kan have på hoste:

Blandt de mest almindelige komponenter i fytoterapi til disse behandlinger er planteslim, saponiner, flavonoider og æteriske olier.

Planteslim til at behandle hoste forbundet med forkølelse

Planteslim er polysaccharider, der har en beroligende og beskyttende virkning på slimhinderne mod irriterende substanser. På samme tid kan de give vand til slimhinderne og fugte dem. Dette gør ​​slim flydende, hvilket letter udskillelsen af det.

Planteslim anvendes i præparater til tør hoste såvel som produktiv hoste. Blandt de planter, der indeholder planteslim, er aloe vera, lægestokrose, valmue, kongelys, vejbred og katost.

Læs også: Top 5 sundhedsmæssige fordele ved aloe vera

Saponiner

Saponiner fungerer hovedsageligt som slimløsende midler gennem to forskellige mekanismer. På den ene side gennem deres refleksive handling formidlet af vagusnerven, hvilket inducerer bronkial sekretion. På samme tid, når de kommer i kontakt med slim, gør saponiner det flydende og hjælper med udskillelsen af det.

De vigtigste planter, der anvendes som slimløsende på grund af deres saponinindhold, er vedbend, mælkeurt, primula og lakrids. Blandt dem er den mest anvendte vedbend, selvom virkningsmekanismen ikke er helt kendt.

Ifølge en rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) kaster nyere undersøgelser dog noget lys på emnet. De påpeger, at saponinerne fra vedbensblade faciliterer udvidelsen af ​​bronkierne og stimulerer udskillelsen af ​​slim.

Kvinde nyser og person holder kop med te

Æteriske olier

De æteriske olier, som folk kan bruge til at behandle hoste forbundet med forkølelse, har en antimikrobiel virkning til fælles. Takket være deres sammensætning tilbyder æteriske olier en række terapeutiske egenskaber.

De har blandt andet balsamiske, hæmmende og slimløsende egenskaber. Når folk tager dem oralt, udøver disse olier deres lokale effekt på luftvejene.

For at behandle luftvejssygdomme kan folk bruge æteriske olier som vild fyr, ravensara og oregano. Du kan tage dem alene eller i kombination med andre. Desuden er de ikke kun nyttige til behandling af sygdomme, men også til at forhindre dem.

Konklusion

Udover de farmakologiske behandlinger mod hoste forbundet med forkølelse kan fytoterapi være en god mulighed. Det er ikke bare sikkert, men det er også meget effektivt. Derudover hæjlper mange af plantestofferne med at behandle både tør hoste og produktiv hoste.

Faktisk findes der kommercielle produkter, som du kan finde på apoteket, der består af naturlige stoffer. Ikke desto mindre bør du konsultere en læge i tilfælde af vedvarende hoste eller slim med et underligt udseende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barnett, P. (2007). Infecciones del aparato respiratorio superior. In: Tratado de medicina de urgencias pediátricas. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-225-7.50022-0
  • CADIME. (2000). Antitusígenos: uso racional en adultos y niños. Bol Ter ANDAL.
  • Eccles, R. (2020). The powerful placebo effect in cough: relevance to treatment and clinical trials. Lung198(1), 13-21.
  • Morice, Alyn Hugh. “On chronic cough diagnosis, classification, and treatment.” Lung 199.4 (2021): 433-434.
  • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.