Forskellene på mænd og kvinders hud

Der er mange forskelle på begge hudtyper, og derfor skal mænd og kvinders hudplejeritualer være specifikke for deres egne typer.
Forskellene på mænd og kvinders hud

Sidste ændring: 04 februar, 2021

Forskellene på mænd og kvinders hud er mange. Imidlertid bør begge køn bruge fugtgivende produkter og solcreme for at holde dem i optimal tilstand. Det er rigtigt, at der er få kønsspecifikke produkter, men du skal kende forskellene mellem hver hudtype for at træffe et passende valg.

For eksempel skal mænd ty til et bestemt produkt til ansigtspleje. Dette skyldes, at deres hud kan lide under barbering. Og selv om der er ligheder mellem mænd og kvinders hud, bestemmer deres forskelle den pleje, de skal bruge for at holde den i god form.

De vigtigste forskelle på mænd og kvinders hud

Lad os først og fremmest gøre det klart, at huden er det største organ i menneskekroppen og på et strukturelt niveau består af tre lag: Epidermis, dermis og hypodermis. Disse har forskellige ting knyttet til huden, såsom hår, negle og svedkirtler.

Der er to store variabler, og testosteron er en af ​​dem. Dette er det hormon, der styrer mænds særprægede hudtræk i forhold til kvinders. Det giver en anden struktur til mænds hud, både på deres ansigt og på resten af ​​deres krop. Deres hud er mere fedtet, tykkere og ældes anderledes.

Den anden årsag til denne markante forskel er den daglige barbering, som mænds ansigter udsættes for. Det tilføjer betydelig stress til deres hud.

Læs også: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Andre forskelle på mænd og kvinders hud

Daglig ansigtsbarbering hos mænd fører til betydelige forskelle i forhold til ansigtshuden hos kvinder

Tykkelse

Mænds hud er ca. 20% tykkere end kvinders. Derudover indeholder det mere kollagen, og derfor er tegnene på ældning længere tid om at dukke op. Hos kvinder gennemgår huden typisk betydelig udtynding efter overgangsalderen, som beskrevet i en publikation fra American Academy of Dermatology.

Fedt

En anden forskel på mænds hud og kvinders hud er niveauet af olieholdighed. Mænds dermis har mere fedt, fordi det har flere talgkirtler. Derfor er talgproduktionen større end i kvindernes hud. Derudover har de flere porer, og disse er større.

Mænds kirtler, der virker ved androgen stimulering, kan producere dobbelt så meget talg som kvinder, hvilket fører til forekomsten af pletter, tørhed og akne.

Denne øgede talgproduktion kan vare langt ind i alderdommen hos mænd. Talgproduktionen falder hos kvinder efter overgangsalderen, og den karakteristiske ældre tørre hud forekommer.

Hår

Forekomsten af ansigtshår er hovedsageligt en mandlig egenskab. Skægget begynder at dukke op omkring 15 til 16 års alderen, specifikt i området ved hagen og over læben. Fra denne alder af udvikler en mand også hår på sit bryst, arme og ben.

Forekomsten af ansigtshår er mere fremherskende hos mænd

Cellulitis

Forekomsten af cellulitis er hyppigere blandt kvinder. Faktisk viser estimater, at omkring 90% af kvinder har dette problem. Men hvorfor påvirker det ikke mænd så meget? Dette skyldes, at strukturen af ​​det subkutane væv hos begge køn er meget forskellig.

Som en undersøgelse offentliggjort i Plastic and Reconstructive Surgery forklarer, er bindevævet hos mænd stærkere, så der er ikke så meget ophobning af subkutant fedt. I modsætning hertil er fedtcellerne større hos kvinder, og deres bindevæv er svagere på grund af kvindelige hormoners aktivitet.

Læs også: 6 anti-cellulite øvelser du kan lave derhjemme

Kollagen

Som vi nævnte ovenstående, er der en større mængde kollagen hos mænd. Derfor ser deres hud mere kompakt og fast ud. Dette stof reduceres dog støt over tid. Det er anderledes hos kvinder.

Mens mænds hud er tykkere end kvinders, begynder deres første rynker at dukke op mellem 35 og 40 års alderen, mens kvinderne får deres første rynker, når de er mellem 30 og 35 år.

Aldring

Tegn på aldring (såsom rynker) vises senere på en mands hud, men de er mere intense, når de gør det (fuldt dannede riller). Hos kvinder er poser og mørke rande mere udtalte. Huden bliver slap på grund af det betydelige tab af muskelmasse, hvilket giver øjnene et træt udseende.

Ting at huske på om mænd og kvinders hud

Mænds og kvinders hud er forskellig. For at passe ordentligt på den skal de bruge forskellige skønhedsprodukter og behandlinger, der er tilpasset deres køn, men altid med tanke på vigtigheden af ​​at anvende fugtighedscreme og solcreme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2019 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
  • PDQ Screening and Prevention Editorial Board. Skin Cancer Screening (PDQ®): Patient Version. 2020 Mar 27. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-. [Figure, Anatomy of the skin, showing the epidermis, dermis, and subcutaneous tissue.] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65739/figure/CDR0000258037__69/
  • Rudolph, C., Hladik, C., Hamade, H., Frank, K., Kaminer, M. S., Hexsel, D., … Cotofana, S. (2019). Structural Gender Dimorphism and the Biomechanics of the Gluteal Subcutaneous Tissue: Implications for the Pathophysiology of Cellulite. Plastic and Reconstructive Surgery143(4), 1077–1086. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000005407

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.