Hukommelsestab i parforholdet: Min partner glemmer vigtige ting

Hvis din partner glemmer øjeblikke, datoer eller samtaler, som er vigtige for dig, kan du lide af hukommelsestab i parforholdet.
Hukommelsestab i parforholdet: Min partner glemmer vigtige ting
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Har din partner nogensinde glemt datoen for jeres årsdag eller din fødselsdag? Nægter han eller hun at have sagt ting, som du ved, at han eller hun har sagt? Husker han eller hun ikke den vigtige middag, hvor I blev gode venner igen efter et problem? Hvis disse situationer lyder bekendt for dig, lider din partner måske af hukommelsestab i parforholdet.

Det er et almindeligt fænomen, som kan ramme alle og skyldes forskellige årsager. Men det er også årsagen til mange skænderier mellem par. Hvis det bliver misforstået eller forekommer for ofte, ender det med at påvirke parforholdet dybt. Hvad består det af, og hvordan håndterer man det?

Hvad er hukommelsestab i parforholdet?

Hukommelsestab i parforholdet består i systematisk at glemme øjeblikke, begivenheder eller situationer, som er vigtige for den ene person i et parforhold. Partneren kan glemme relevante datoer, vigtige fælles oplevelser eller samtaler, der har været afgørende for forholdet.

Det behøver ikke kun at handle om ekstraordinære oplevelser som en særlig rejse eller en koncert. Det kan også handle om hverdagsøjeblikke. På samme måde er det ikke kun de positive situationer, der kan blive glemt. Det kan også være mere ubehagelige diskussioner eller situationer.

Kort sagt har en af partnerne problemer med at huske noget, der er meget følelsesmæssigt vigtigt for den anden person. Af samme grund kan de, der husker perfekt, ikke forstå, hvordan deres partner kan have glemt det.

Par er uvenner grundet hukommelsestab i parforholdet
Hukommelsestab i parforholdet kan føre til konflikter for parret.

Hvad er årsagerne til hukommelsestab i parforholdet?

Årsagerne til hukommelsestab i parforholdet er ikke altid de samme. For at forstå, hvor det kommer fra, er det nødvendigt at analysere anden adfærd og dynamik i forholdet for at guide os i den ene eller den anden retning. Alligevel er her de mest almindelige årsager.

Forskellige perspektiver

Dette er en af de hyppigste årsager til hukommelsestab i parforholdet: Hver partner bearbejder, føler og oplever begivenhederne på sin egen måde. Af samme grund er deres erindringer ikke de samme. Det betyder, at det, der for den ene person er en vigtig samtale eller begivenhed, måske ikke er så vigtigt for den anden.

Hver person kan værdsætte og prioritere forskellige øjeblikke eller endda fortolke den samme situation forskelligt. På den måde vil begge huske forskelligt, og det kan føre til skænderier. Måske har ingen af dem (eller begge) ret i deres udlægning, da de hver især har oplevet det på deres egen måde.

Manglende opmærksomhed og engagement

Nogle gange kommer den manglende hukommelse af manglende interesse. Hvis forholdet er blevet en rutine, hvis personen lever det automatisk og med tankerne et andet sted, så er det sværere at indkode minderne i hans/hendes sind, da han/hun ikke vil være opmærksom.

Det har også vist sig, at følelser spiller en grundlæggende rolle i konsolideringen af minder. Information, som vi forbinder med en intens følelse, er lettere at lagre og genfinde.

Af denne grund, hvis personens følelser er forsvundet, og han/hun kun lever sin tid med sin partner som en vane, så vil hans/hendes hukommelse svigte oftere.

Personlighedstræk

At have forskellige personligheder er også forbundet med hukommelsestab i parforholdet. I tilfælde, hvor den ene person har en tendens til at huske alt, og den anden har en tendens til at glemme, er det almindeligt, at førstnævnte har neurotiske træk, og sidstnævnte lever meget i nuet.

For førstnævnte er det vigtigt at huske hvert ord og hver oplevelse. Han/hun vil tage det som en fornærmelse, hvis partneren ikke gør det. Tværtimod vil den anden være mere fokuseret på daglige aktiviteter og lægge mindre vægt på, hvad der skete i fortiden.

Utilfredshed i parforhold og neuroticisme hænger dog sammen, så akavetheden vil blive tydelig indenfor kort tid.

Følelsesmæssig manipulation

Som det sidste kan vi ikke udelukke, at denne tilsyneladende mangel på hukommelse er en strategi for følelsesmæssig manipulation. At påstå, at man ikke kan huske noget, kan være et redskab til at undgå ansvar, ugyldiggøre det, den anden person siger, eller opnå en anden form for fordel.

Hvis det praktiseres systematisk, kan det desuden føre til, at partneren ender med at tvivle på sin egen dømmekraft og være prisgivet den anden. Dette er kendt som gaslighting.

Kvinde ser mistænksomt på mand
I nogle forhold lader en af partnerne som om, han eller hun ikke kan huske relevante begivenheder med det ene formål at manipulere den anden.

Læs mere om dette vigtige emne lige her: Sådan kan man løse problemer i et parforhold

Hvad er konsekvenserne af hukommelsestab i parforholdet?

Konsekvenserne af hukommelsestab i parforholdet er forskellige for hver partner. Den, der normalt husker, kan føle sig fornærmet, såret og foragtet over den andens glemsomhed. Han/hun kan føle, at partneren ikke tager hensyn til ham/hende og ikke sætter pris på eller værdsætter tiden sammen. Han/hun kan også føle, at han/hun ikke er en prioritet i partnerens liv.

På den anden side kan den, der har hukommelsestab, føle sig presset, overbebyrdet og chikaneret af den andens konstante bebrejdelser. Beskyldninger om manglende kærlighed eller engagement fra partnerens side kan være smertefulde og krænkende, hvilket også fører til mange konflikter og skænderier.

Hvad kan vi gøre ved det?

De foranstaltninger, der kan træffes i dette tilfælde, afhænger af, hvad årsagen er. For at identificere årsagen er det nødvendigt at overveje den bredere kontekst. Hvis det er mangel på opmærksomhed eller engagement, vil denne holdning være synlig i andre facetter af forholdet. Det vil også være gældende i tilfælde af manipulation.

I disse situationer er det tilrådeligt at vurdere situationen og overveje at forlade forholdet for at beskytte sin integritet. At søge professionel hjælp er nøglen til at finde ud af, hvad de bedste muligheder er.

På den anden side, hvis hukommelsestab i parforholdet skyldes, at de to har forskellige personligheder eller perspektiver, vil andre aspekter af parforholdet fungere tilfredsstillende. I dette tilfælde vil kommunikation og fleksibilitet være afgørende.

Det er vigtigt at huske på, at det faktum, at din partner ikke husker de samme begivenheder eller øjeblikke som dig – eller ikke husker dem på samme måde – ikke betyder, at han eller hun ikke elsker dig eller ikke værdsætter jeres bånd. Så vores sidste råd til dig er ikke at tvinge den anden person til at bearbejde, fortolke og føle, som du gør. Du bør være så forstående, som du kan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (1997). Neuroticism, marital interaction, and the trajectory of marital satisfaction. Journal of personality and social psychology72(5), 1075.
  • Tyng CM, Amin HU, Saad MNM, Malik AS. The Influences of Emotion on Learning and Memory. Front Psychol. 2017;8:1454. Published 2017 Aug 24. doi:10.3389/fpsyg.2017.01454
  • Johnson VE, Nadal KL, Sissoko DRG, King R. “It’s Not in Your Head”: Gaslighting, ‘Splaining, Victim Blaming, and Other Harmful Reactions to Microaggressions. Perspect Psychol Sci. 2021 Sep;16(5):1024-1036. doi: 10.1177/17456916211011963. PMID: 34498522.
  • Logatt, C. A. (2016). ¿Cómo influyen las emociones en el aprendizaje? Descubriendo el cerebro y la mente – AE, 83, 6–7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.