5 tips til at tilbringe mere kvalitetstid som par

De daglige forpligtelser gør det svært at tilbringe kvalitetstid som par. Men at gøre det er den bedste garanti for lykke på lang sigt. Her er tips til at gøre det!
5 tips til at tilbringe mere kvalitetstid som par
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når vi møder en person, som vi godt kan lide, gør vi alt for at finde tid til at ses. Derefter har vi dog en tendens til at tage forholdet for givet og forsømme det. At formalisere et forhold betyder dog ikke, at vi må ignorere det og bare lade det følge sit eget forløb. Tværtimod skal vi dyrke det. Derfor foreslår vi nogle tips til at tilbringe mere kvalitetstid som par.

Dette er et grundlæggende element, for at båndet kan trives, og for at begge medlemmer kan være tilfredse. Det er også takket være tid tilbragt sammen, at der skabes følelsesmæssig nærhed, intimiteten øges, og at to mennesker vokser tættere sammen. Disse øjeblikke tjener til at forbinde os og hjælpe os til at kunne løse problemer og uenigheder.

Det er muligt, at hver partners personlige forpligtelser gør det svært at finde øjeblikke alene i hverdagen. Selv hvis I begge bor sammen, er den tid, I deler, sandsynligvis ikke af den kvalitet, den burde være. Nogle tips kan dog hjælpe.

1. Beslut dig for at tilbringe mere kvalitetstid som par

Dette er et grundlæggende første skridt, som vi ofte overser. At arbejde på forholdet er en daglig beslutning.

Hvis vi lader os rive med af inerti, er det muligt, at vi aldrig finder plads i vores dagsordener til den date eller den samtale, som vi har udskudt. Derfor er nøglen til at blive bevidst om vigtigheden og nødvendigheden af at bruge tid sammen.

Når du først prioriterer din partner og jeres forhold og bliver bevidst om, at du skal pleje den kærlighed dagligt, bliver det lettere at finde tid til det. Vent ikke, til rutinen forringer båndet så meget, at det er for sent.

Par skåler i vin og nyder kvalitetstid som par

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du forføre din partner

2. Etablér rutiner

Rutiner kan blive gode allierede i forhold til det foregående mål. Hvis visse planer eller aktiviteter er integreret i jeres daglige rutiner, vil det således ikke være nødvendigt at gøre en indsats for at finde tid til at være sammen.

Husk på, at selv om vi søger at tilbringe tid sammen, er kvantitet også vigtig. At dele hverdagen skaber og styrker bånd, og det er en rigtig god idé at vide, hvordan man udnytter denne mulighed.

I kan f.eks. beslutte jer for at spise middag sammen hver dag eller tage en afslappet snak i et stykke tid, inden I går i seng. Selv om det kun er et par minutter, dedikerer I dem til hinanden, og det vil gøre en forskel.

Derudover er det vigtigt at gå ud eller planlægge dates mindst en eller to gange om måneden. Disse tidspunkter bør være beregnet til at afbryde jeres rutiner, tage afstand fra forpligtelser og skabe forbindelse til jeres partner. Selv hvis I har børn, skal I forsøge at opfylde dette mål, for det er meget almindeligt, at forældreskab påvirker og fremmedgør par.

3. Tilbyd opmærksomhed og nærvær

Hvis I ønsker at tilbringe mere kvalitetstid som par, er der en maksime, I bør følge: Ingen distraktioner. Når I er sammen, skal I slukke for fjernsynet og mobiltelefoner og fokusere al jeres opmærksomhed på hinanden. Det er trist at se så mange par spise middag sammen og sidde klistret til skærmene uden at sige et ord til hinanden.

Under disse omstændigheder er det ikke særlig nyttigt at dele tiden med hinanden, da vi har brug for at føle os set og hørt af vores partner.

Selv om der ikke er noget at sige, gør det hele forskellen, hvis du tilbyder din tilstedeværelse og din fulde opmærksomhed i tiden sammen. Et blik, et smil eller et kærtegn er langt mere værdifuldt end flere timer sammen i total følelsesmæssig afstand.

4. Før kvalitetssamtaler

Selv om de tilbringer hele dagen sammen, føler mange par ikke, at de har fået kontakt med hinanden. Det skyldes den dårlige kvalitet af de samtaler, de har.

Det er ikke væsentligt at tale om vejret, børnene og hvad man skal spise næste dag, når det handler om at skabe intimitet. For at opnå dette skal der være sårbarhed, selvafsløring og dybde.

Hvis du ønsker at komme tættere på din partner, skal du dele dine drømme og ønsker og også din frygt og bekymringer. Del dine forventninger og holdninger. Vis dig selv, som du er – dit sande jeg. Gør det, selv om det skræmmer dig.

Vær villig til at kende, forstå og omfavne hinandens væsen. Lyt omhyggeligt, stil relevante spørgsmål, tilbyd støtte og anerkend deres følelser.

Det er denne dynamik, der styrker kærligheden og gør det muligt for jer at forstå, forhandle og indleve jer i hinanden. Undgå derfor hverdagens overfladiske emner, og vær ikke bange for at gå dybere.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er de fem kærlighedssprog?

5. Vælg passende aktiviteter for at tilbringe mere kvalitetstid som par

Som det sidste er det en god idé ikke at forsømme de aktiviteter, som I skal investere jeres fælles tid i. Ethvert hverdagsøjeblik (en middag, en snak eller blot at gå på indkøb sammen) kan, hvis det opleves med nærvær, blive et kvalitetsrum. Det er dog tilrådeligt, at planerne er varierede og stimulerende.

I kan således tage på en kort tur sammen, tilmelde jer et kursus, som I er interesserede i, gå ud og lytte til musik eller dyrke sport i det fri. Alt skal afhænge af jeres begges smag. Der skal selvfølgelig være plads til begge jeres præferencer.

Når vores partner er interesseret i vores hobbyer og opfordres til at dele dem, får det os til at føle os specielle, værdsatte og anerkendte. På samme måde viser vi dem, hvor meget vi holder af dem, når vi gør det samme for dem.

Ved at lave sjove og fornøjelige aktiviteter med vores partner forbinder vi dem med disse positive følelser. Derfor vil vores affinitet øges, og vi vil få mere og mere lyst til at tilbringe tid sammen med dem.

Et par løber sammen

At dele aktiviteter, der er behagelige for jer begge, er en måde at styrke jeres bånd på.

Der er altid tid til kvalitetstid som par

Kort sagt er det at tilbringe mere kvalitetstid som par en beslutning og et mål, som I begge bør arbejde for at nå. Det vil ikke altid være let, og nogle gange vil det være fristende at lade sig rive med af inerti.

Fejlen med at tro, at “vi er sammen, og det er alt, hvad vi behøver”, er almindelig. Men at fortsætte med at dyrke lidenskab og intimitet er den bedste garanti for langsigtet tilfredshed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Contreras, A. U., García, M. T. I., & González, R. A. M. (2019). Diseño y validación de la Escala del Tiempo Compartido en la Pareja (TCP). Psychology, Society & Education11(2), 165-175.
  • Domínguez Folgueras, M. (2012). La división del trabajo doméstico en las parejas españolas. Un
    análisis de uso del tiempo. Revista internacional de sociología, 70(1), 153-179. doi:
    10.3989/ris.2009.08.26
  • Sánchez, R. (2017). Auto-divulgación: Medición en la pareja mexicana. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología10(2), 11-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6642553

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.