5 sætninger til at stoppe et skænderi med din partner

Parforhold kan være sunde diskussioner, men det er ikke altid tilfældet. Vil du vide, hvad du skal gøre, når temperamentet begynder at blusse op? Det vil vi fortælle dig.
5 sætninger til at stoppe et skænderi med din partner
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 05 oktober, 2022

Det er vigtigt at vide, hvordan du kan stoppe et skænderi med din partner i tide, så dit forhold ikke bliver skadet i det lange løb. Dette er vigtigt, især når konfrontationer forekommer meget regelmæssigt.

Det er normalt at skændes med en partner, da et forhold er dannet af mennesker, der er forskellige. Men hvis det sker hver dag, eller hvis der er konstant slid, tyder det på, at vi skal lære at stoppe skænderierne på en bedre og sundere måde.

Måske er det en god idé at glemme almindelige myter som “at skændes betyder, at den anden person kan lide dig”. Det normaliserer skænderier og kan gøre dem til noget dagligt og usundt.

Selv om skænderier nogle gange kan være konstruktive, er det bedre at kende og lære nogle sætninger udenad, der kan hjælpe med at stoppe dem, før de løber løbsk. Vi vil dele nogle af dem med dig i denne artikel.

Er det muligt at skændes på en sund måde?

Svaret på dette spørgsmål er et rungende “ja!”. Når et par skændes og nedgør eller endog fornærmer hinanden, er der tale om et usundt skænderi. Dette er et rødt flag, som vi ikke bør ignorere, for det er meget muligt, at forholdet er giftigt, hvis dette sker.

De tilfælde, hvor skænderier kan have et positivt aspekt, er imidlertid de tilfælde, hvor medlemmerne af forholdet deler deres forskellige synspunkter om en given situation. De kan blive oprevet og hæve stemmen lidt, hvis de bliver for ophidsede, mens de forklarer, hvordan de ser på forholdene, men der er aldrig nogen foragt.

De lytter altid til hinanden og søger efter et fælles grundlag. Det vil sige, at de forhandler.

Det er ikke let at opretholde sunde diskussioner, fordi de referencer, vi normalt har, ikke altid er de bedste eksempler. F.eks. er de diskussioner, som vores forældre måske har spillet hovedrollen i, eller som vi kan se i fjernsynet, på ingen måde sunde modeller.

Du kan dog altid gøre et personligt arbejde for at ændre dette og lære at diskutere på en sundere måde.

Par skændes i sofa

Som par kan I diskutere baseret på respekt og konfrontere jeres forskellige holdninger for at nå et fælles mål.

De bedste sætninger til at stoppe et skænderi med din partner

Når du ikke ved noget om, hvordan du kan stoppe et skænderi med din partner, kan følgende sætninger, som vi vil dele med dig, hjælpe dig. Derefter vil hver person med tiden lære sine egne sætninger og teknikker.

Disse udtryk vil formå at berolige stemningen, når skænderierne begynder at føles usundt. Derfor kan vi begynde at bruge dem i fremtidige diskussioner for at se deres virkning.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Kunsten at bevare fatningen i et skænderi: 5 vigtige pointer

1. “Jeg synes, det her er det bedste, men hvad synes du?”

Mange diskussioner synes aldrig at få en ende, fordi personerne i forholdet ønsker, at det, de synes eller tror, automatisk skal accepteres af den anden person uden at lytte til, hvad den anden person faktisk har at sige.

Når du siger denne sætning, køler skænderiet imidlertid ofte af, da din partner får mulighed for at udtrykke sit synspunkt for at nå til enighed.

Dette er en meget passende sætning til at stoppe stridigheder på en sund måde. Du giver plads og stemme til den anden person ved at sige denne sætning.

2. “Jeg er enig/du har ret i det her”: En god sætning til at stoppe et skænderi

Dette er et andet udtryk, der ofte stopper diskussioner, der er ved at løbe løbsk. Mange gange kan vreden over skænderiet få os til at benægte dette og forværre situationen.

Ligesom vi kan sige: “Jeg er ikke enig. Det her er min måde at se tingene på”, kan vi også sige det modsatte. Det er ikke et tegn på svaghed.

3. “Det sårer mig, når du siger eller gør det”

En anden måde at stoppe stridigheder på er at udtrykke sine følelser og emotioner assertivt. Vi kan ikke lade det være op til den anden person at gætte, hvad der føles godt eller skidt.

Derfor skal vi lære at udtrykke vores følelser, og hvordan det, vores partner har sagt eller gjort, har påvirket os. Dette er især nyttigt, hvis vi har en tendens til altid at starte skænderier af de samme grunde. Assertiv dialog er nøglen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

4. “Skal vi tage en pause og fortsætte senere?”

Denne sætning til at stoppe et skænderi er meget interessant, når temperamentet bliver for varmt. Hvis vi opdager, at tonen bliver aggressiv, og at vi bebrejder eller angriber den anden, er en god løsning at tage en pause og vende tilbage til emnet senere.

Det giver os mulighed for at indtage et andet synspunkt, reflektere og lede diskussionen hen imod noget konstruktivt. Der er næsten altid tid til at køle ned.

Par er uvenner

At holde en pause i samtalen for at køle ned er en rigtig god taktik. Temperamenterne falder til ro på denne måde, og vi vender tilbage til samtalen med en anden indstilling.

5. “Hvorfor ender vi altid med at skændes om dette?”

Denne sidste sætning er meget stærk, da den vil hjælpe med at afklare årsagerne til, at et skænderi er opstået til at starte med. Vi kan komme frem til den konklusion, at vi er generet af visse vaner, som den anden person har, og at der ved ikke at kommunikere dette på en assertiv måde udløses en række beklagelser og skænderier.

Man kan stoppe et skænderi, hvis man lærer at håndtere sine følelser

Det er ikke let at stoppe et skænderi med disse sætninger, hvis vi ikke har lært at håndtere vores følelser på en sund måde. Heldigvis findes der specialister, som kan hjælpe os.

Alt det, vi lærer af en terapeut, coach eller psykolog, vil også hjælpe os i vores forhold til venner og arbejdskolleger. I sidste ende handler det hele om at forbedre menneskelige relationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Enriquez, A. L. G., Escobedo, M. M. R., Estrada, R. J., Vaquera, A. R. S., & Bustillos, F. D. L. V. (2017, October). Asertividad ante la dependencia en los conflictos de pareja. In [2018] Congreso Internacional de Ciencias Sociales.
  • Hernando-Gómez, Á., Maraver-López, P., & Pazos-Gómez, M. (2016). Experiencias positivas y negativas en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista de psicología (Santiago), 25(2), 01-19.
  • Rodríguez, F., & Córdova, L. (2009). Violencia en la pareja: manifestaciones concretas y factores asociados. Espacio abierto18(2), 323-338.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.