Hürthle-cellekræft: Årsager, symptomer og behandling

Palpabel forstørrelse af skjoldbruskkirtlen samt tilstedeværelsen af en enkelt knude (eller flere) bør give anledning til mistanke om skjoldbruskkirtelsygdomme. Blandt disse er Hürthle-cellekræft.
Hürthle-cellekræft: Årsager, symptomer og behandling
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 17 november, 2022

Hürthle-cellekræft er en tumor i skjoldbruskkirtlen. Den kan have en godartet adfærd eller i mindre grad være ondartet, når den invaderer nabovæv eller spreder sig til andre organer.

Denne tumor stammer fra onkocytterne i skjoldbruskkirtlen. Hürthle-cellekræft er normalt asymptomatisk, men kan forårsage synlig vækst af skjoldbruskkirtlen. Behandlingen er kirurgisk fjernelse, så en diagnose er nødvendig.

Oprindelsen af Hürthle-cellekræft

Hürthle-cellekræft er opkaldt efter Hürthle, som i 1984 først beskrev sygdommen med teorien om, at den kommer fra C-cellerne eller de parafollikulære celler i skjoldbruskkirtlen.

Senere, i 1898, beskrev Askanazy de oxyfiliske celler, og i 1919 var det Ewing, der fastslog, at tumoren kom fra de follikulære celler i skjoldbruskkirtlen. Derfor kaldes Hürthle-cellekræft også for “oxyfil tumor”, “onkocytom”, “mitokondriom” eller “Askanazy celletumor”.

Hürthle-celler er store og polygonale, kendetegnet ved syreholdigt cytoplasma, fine granula indeholdende talrige mitokondrier og en stor, mørkfarvet kerne.

En type skjoldbruskkirtelkræft

Hürthle-cellekræft er en cytologisk variant af follikulært thyroideakarcinom, men mere aggressiv. Den anses for at være den mest aggressive, fordi der er større lymfatisk involvering, der fører til lymfeknudeudbredelse eller metastase ud over hæmatisk spredning. På den anden side reagerer de normalt dårligt på radiojodbehandling.

Askanazycelletumor udgør 3 til 4 % af alle skjoldbruskkirtelkræftformer og 25 % af de follikulære karcinomer. I litteraturen betragtes det som en tumor af intermediær grad, fordi 20-33 % af Hürthle-cellekræft har malign adfærd, der fremgår af invasiv vækst og evnen til at metastasere på afstand.

Forekomsten af Hürthle-cellekræft er lav

Skjoldbruskkirtel og stetoskop

Eksperter påpeger, at Hürthle-cellekræft er sjælden, og at dens højeste forekomst er hos personer i alderen mellem 50 og 70 år. Det er også hyppigere omkring 75-årsalderen, forholdet mellem kvinder og mænd er 3:1.

Den eneste behandling er kirurgisk. Der foretages således en subtotal eller total thyreoidektomi. Prognosen afhænger af graden af invasion.

I første omgang asymptomatisk

Hürthle-cellekræft er normalt asymptomatisk. Den giver normalt ingen symptomer, før den bliver stor og komprimerende.

Det er normalt et tilfældigt fund under rutinemæssig fysisk undersøgelse, når der er en knude eller en dominerende masse i skjoldbruskkirtlen. Når knuden i skjoldbruskkirtlen er stor nok, kan den forårsage kompression i halsen, hvilket fører til andre kliniske manifestationer, f.eks:

Der opstår synke- og vejrtrækningsbesvær, fordi massen komprimerer fordøjelseskanalen (spiserøret) og luftrøret. På den anden side kan andre mulige komplikationer ved Hürthle-cellekræft omfatte spredning af kræftceller til andre væv eller organer, hvilket forværrer prognosen.

Tilknyttede risikofaktorer

Risikofaktorer forbundet med Hürthle-cellekræft er:

  • Alderdom.
  • At være kvinde.
  • En familiehistorie med kræft i skjoldbruskkirtlen.
  • Tidligere strålebehandlinger af hoved eller hals.

Diagnose af Hürthle-cellekræft

Skjoldbruskkirtelonkocytom er normalt et tilfældigt fund i forbindelse med en forstørret skjoldbruskkirtel eller en enkelt knude ved en fysisk undersøgelse af en hvilken som helst grund.

Ud over at identificere tilstedeværelsen af denne anomali bør dens størrelse og form analyseres, ligesom de omkringliggende lymfeknuder bør analyseres for inflammation og/eller lymfespredning.

På den anden side bør stemmebåndene undersøges ved laryngoskopi, når Hürthle-cellekræft forårsager stemmeforandringer eller symptomer, der tyder på stemmebåndspåvirkning.

Den endelige diagnose stilles imidlertid ved en histologisk undersøgelse ved biopsi, hvor der udtages en prøve af skjoldbruskkirtelvævet til analyse. Dette tages med en fin nål, der føres gennem huden på halsen styret af ultralydsbilleder.

Behandling

Læge holder sløjfe for kræft

I første omgang er behandlingen af Hürthle-cellekræft kirurgisk. Der foretages en operation for at fjerne skjoldbruskkirtlen med total eller næsten total fjernelse (total eller subtotal thyreoidektomi).

Ved mistanke om spredning til de omkringliggende lymfeknuder vil det være nødvendigt at fjerne dem. Efter thyreoidektomi er den fysiologiske produktion af skjoldbruskkirtelhormoner undertrykt, så de skal suppleres dagligt hele livet igennem. Levothyroxin er et af de vigtigste hormoner for en korrekt metabolisk funktion.

Desuden er der risici forbundet med thyreoidektomi:

  • Tilfældig skade på den nerve, der styrer strubehovedet (recurrent laryngeal nerve), hvilket resulterer i midlertidig eller permanent dysfoni og endda tab af stemme.
  • Overdreven blødning på indsnitsstedet.
  • Indgreb i biskjoldbruskkirtlen, som ligger bag skjoldbruskkirtlen og regulerer calciumniveauet i blodet. Hvis der er mistanke om dette, skal det, som det er tilfældet med levothyroxin, administreres dagligt hele livet igennem.

Efter operationen anbefales normalt radioaktiv jodbehandling for at ødelægge eventuelt tilbageværende skjoldbruskkirtelvæv, der kan indeholde spor af kræftceller. Det hjælper ikke kun med at ødelægge det resterende væv, men også celler, der spredes til andre dele af kroppen.

Behandlingen består af en pille med radioaktivt jod og har midlertidige bivirkninger som f.eks. mundtørhed, let smagsløshed, ømhed i halsen, kvalme og træthed.

Hvis ovenstående behandling ikke virker, vil man anvende strålebehandling med kraftige strålinger som f.eks. røntgenstråler eller protoner til at ødelægge kræftcellerne. Dette er normalt det ideelle alternativ i tilfælde af metastaser.

Forstørrelse af skjoldbruskkirtlen kræver lægelig vurdering

Hürthle-cellekræft samt andre typer af skjoldbruskkirtelkræft kan være asymptomatisk og ikke vise nogen symptomer. Når læger finder en forstørret skjoldbruskkirtel eller tilstedeværelsen af en enkelt knude, bør dette derfor kræve en histologisk undersøgelse af vævet for at afgøre, om der er kræftceller til stede.

Det kan interessere dig ...
Symptomer og behandling af skjoldbruskkirtelkræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer og behandling af skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft er en type kræft, som påvirker skjoldbruskkirtlen. Det bliver ofte opdaget, når en smertefri knude dukker op foran på halsen...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.