Skjoldbruskkirtelsygdomme og humør: Hvad er forbindelsen?

Forstyrrelser i skjoldbruskkirtelfunktionen kan påvirke dit humør på mange måder - læs mere om nogle af dem her!
Skjoldbruskkirtelsygdomme og humør: Hvad er forbindelsen?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Skjoldbruskkirtlen er en lille, sommerfugleformet kirtel i din hals. Den er ansvarlig for at producere, lagre og sende vigtige hormoner, der er nødvendige for kroppens funktion. En forstyrrelse i processen kan have store konsekvenser. I dag skal vi tale om forholdet mellem skjoldbruskkirtelsygdomme og humør.

De fleste mennesker er klar over, at skjoldbruskkirtlen påvirker stofskiftet. Færre mennesker ved, at den også styrer hjerterytmens hastighed. Og næsten ingen ved, hvordan sygdomme i skjoldbruskkirtlen påvirker humøret. Forholdet er meget komplekst, men i de følgende afsnit vil vi forklare det for dig med letforståelige idéer.

Skjoldbruskkirtelsygdomme og humør

Kvindes skjoldbruskkirtel er rød

Før vi dykker ned i, hvordan skjoldbruskkirtelsygdomme og humør hænger sammen, skal vi først afklare nogle generelle idéer. Skjoldbruskkirtelsygdomme er en gruppe af tilstande, der udvikles, når der er en ændring i den pågældende kirtel. De mest almindelige er følgende:

Find ud af mere her: 6 tegn på hypothyroidisme

Betændelse i skjoldbruskkirtlen (thyreoiditis) anses også for at være en almindelig tilstand. Medmindre vi henviser til en bestemt tilstand, henviser vi til dem alle, når vi taler om forholdet mellem skjoldbruskkirtelsygdomme og humør.

Når alt dette er sagt, har årsagsforholdet mellem skjoldbruskkirtelsygdomme og humørsvingninger været kendt i omkring 200 år. Caleb Hillier Parry var i 1825 en af de første til at dokumentere nerveforstyrrelser hos skjoldbruskkirtelpatienter. I dag er der lægelig konsensus om, at skjoldbruskkirtelsygdomme påvirker humøret. Lad os se på nogle eksempler.

Depression

Ifølge en artikel offentliggjort i 2012 i Journal of Thyroid Research udvikler skjoldbruskkirtelsygdomme en række neuropsykiatriske manifestationer indimellem. Depression er en af de mest almindelige, som kan påvirke mellem 31% og 69% af patienterne (svinger med alder og andre variabler).

Depression som følge af skjoldbruskkirtelsygdomme ledsages også af irritabilitet, generel dysfori, følelsesmæssig labilitet og endda nedsat koncentrationsevne. Tilfælde af depression i forbindelse med subkliniske diagnoser af hypothyreose og hyperthyreose er mindre almindelige, så disse er relateret til diagnosens sværhedsgrad.

Det er ikke ualmindeligt, at patienter søger hjælp for depression og i processen opdager, at de har en skjoldbruskkirtelforstyrrelse. Ifølge American Thyroid Association er op til 60% af de syge ikke klar over, at de har denne tilstand.

Der er tegn på, at skjoldbruskkirteldepression og humørsvingninger også kan opstå under graviditeten. Disse manifesterer sig under og efter graviditeten, og de kan påvirke moderens forhold til sit barn.

Angst

Angst er et andet problem, der er forbundet med skjoldbruskkirtelforstyrrelser. En undersøgelse offentliggjort i Social Psychiatric and Psychiatric Epidemiology i 2015 fandt en sammenhæng mellem ubehandlet hypothyreose og udvikling af angstepisoder.

Det er derfor, at nogle eksperter har fundet en sammenhæng mellem patienter, der lider af panikanfald, med skjoldbruskkirtelsygdomme og angst. Som beviserne påpeger, forekommer øget angst også ved subkliniske diagnoser af hypo- og hyperthyreose.

Angst for skjoldbruskkirtelsygdomme er en realitet, som påvirker patienterne uanset sværhedsgrad (selv om den er større i alvorlige tilfælde). Af alle disse grunde opfordrer specialister til at foretage skjoldbruskkirtelfunktionstest for patienter, der lider af social fobi, panikforstyrrelser og generaliseret angstlidelse.

En anden artikel, du ikke bør gå glip af: Sådan ved du, om skjoldbruskkirtlen ikke fungerer optimalt

Kognitiv svækkelse

En bekymret ældre kvinde

En anden del af forholdet mellem skjoldbruskkirtelsygdomme og humør findes i kognitiv svækkelse. Forskning viser, at både hypothyroidisme og hyperthyroidisme er forbundet med nedsat kognitiv funktion. Sidstnævnte er dog forbundet med en højere risiko for demens.

Denne tese støttes af andre undersøgelser. De fleste tilfælde af kognitiv svækkelse er reversible, selv om tilfælde af demens ikke er det. Der er f.eks. beviser for, at der er en sammenhæng mellem skjoldbruskkirtelfunktion og Alzheimers sygdom.

I denne henseende skal vi huske på den procentdel af patienterne, der ikke er klar over, at de har en skjoldbruskkirtelforstyrrelse: 60%.

Selv om ikke alle tilfælde kan forklares på denne måde, udvikles mange af diagnoserne af kognitiv svækkelse og Alzheimers blandt andre tilstande på grund af manglende behandling af nedsat skjoldbruskkirtelfunktion.

Hvorfor er skjoldbruskkirtelsygdomme og humør forbundet?

Det faktum, at skjoldbruskkirtelsygdomme påvirker humøret, understøttes af videnskabelige beviser. Diagnosens sværhedsgrad bestemmer i høj grad manifestationen samt selve tilstandstypen. Men hvordan regulerer skjoldbruskkirtelfunktionen vores humør?

Der er en stor debat om dette, og den er langt fra afsluttet. Nogle forskere mener, at samspillet mellem skjoldbruskkirtelsystemerne og nogle neurotransmittere (noradrenalin og serotonin) kan spille en afgørende rolle.

For ikke at nævne, hvordan skjoldbruskkirtelhormoner interagerer med andre neurotransmittersystemer. F.eks. dopamin post-receptorprocesser. Som du måske ved, er dopamin, noradrenalin og serotonin vigtige substanser i reguleringen af vores humør.

Hvis du ofte lider af angst, depression, irritabilitet, kognitiv svækkelse osv., ville det være godt at udelukke en mulig skjoldbruskkirtelfunktionsforstyrrelse. Gør dette især, hvis du udvikler disse episoder sammen med andre klassiske skjoldbruskkirtelsymptomer (vægtøgning, træthed, forstoppelse, kuldefølsomhed osv.).

Det kan interessere dig ...
6 tegn til at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn til at identificere problemer med skjoldbruskkirtlen

Problemer med skjoldbruskkirtlen finder oftere sted hos kvinder end mænd. Vi vil fortælle dig om advarselstegnene, og hvordan man identificerer dem...  • Aubert, C. E., Bauer, D. C., da Costa, B. R., Feller, M., Rieben, C., Simonsick, E. M., … & Health ABC Study. The association between subclinical thyroid dysfunction and dementia: the Health, Aging and Body Composition (Health ABC) Study. Clinical endocrinology. 2017; 87(5): 617-626.
  • Basraon, S., & Costantine, M. M. Mood disorders in pregnant women with thyroid dysfunction. Clinical obstetrics and gynecology. 2011; 54(3): 506-514.
  • Bauer, M., Goetz, T., Glenn, T., & Whybrow, P. C. (2008). The thyroid‐brain interaction in thyroid disorders and mood disorders. Journal of neuroendocrinology. 2008; 20(10): 1101-1114.
  • Gönen, M. S., Kisakol, G., Cilli, A. S., Dikbas, O., Gungor, K., Inal, A., & Kaya, A. (2004). Assessment of anxiety in subclinical thyroid disorders. Endocrine journal. 2004; 51(3): 311-315.
  • Hage, M. P., & Azar, S. T. The link between thyroid function and depression. Journal of thyroid research. 2012.
  • Ittermann, T., Völzke, H., Baumeister, S. E., Appel, K., & Grabe, H. J. Diagnosed thyroid disorders are associated with depression and anxiety. Social psychiatry and psychiatric epidemiology. 2015; 50(9): 1417-1425.
  • Kikuchi, M., Komuro, R., Oka, H., Kidani, T., Hanaoka, A., & Koshino, Y. Relationship between anxiety and thyroid function in patients with panic disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry. 2015; 29(1): 77-81.
  • Ritchie, M., & Yeap, B. B. Thyroid hormone: Influences on mood and cognition in adults. Maturitas. 2015; 81(2): 266-275.
  • Simon, N. M., Blacker, D., Korbly, N. B., Sharma, S. G., Worthington, J. J., Otto, M. W., & Pollack, M. H. Hypothyroidism and hyperthyroidism in anxiety disorders revisited: new data and literature review. Journal of affective disorders. 2002; 69(1-3): 209-217.
  • Tan, Z. S., & Vasan, R. S. Thyroid function and Alzheimer’s disease. Journal of Alzheimer’s Disease. 2009; 16(3): 503-507.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.