Immunterapi mod kræft: Hvad du behøver at vide

Immunterapi omfatter en række behandlinger, der har til formål at udnytte forskellige egenskaber ved immunsystemet til at bekæmpe kræftceller. Få mere at vide om immunterapi mod kræft i dagens artikel.
Immunterapi mod kræft: Hvad du behøver at vide
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Et velfungerende immunsystem er en af de vigtigste faktorer for overlevelse i forbindelse med en sygdom som kræft. Generelt kan dette system registrere, når celler lider af ændringer som dem, der fører til kræft, og har evnen til at ødelægge dem. Men har du hørt om immunterapi mod kræft?

Lad os først og fremmest huske på, at kræft opstår som følge af en ændring af adfærd og struktur af de celler, der udgør et organ. Når disse ændringer opstår, kan kroppen finde den pågældende celle og iværksætte en lang række forsvarsprocesser.

Takket være disse processer er den i stand til at få den pågældende celle og andre celler, der lider af den samme lidelse, til at forsvinde. Problemet med kræft begynder imidlertid, når det lykkes kræftcellerne at omgå de førnævnte forsvarssystemer. Derefter giver dette dem mulighed for at fortsætte med at vokse overdrevent meget.

Heldigvis er vores forståelse af den immunologi, der gennemsyrer kræftsygdomme, i de seneste år blevet dramatisk forbedret. Dermed er der opstået nye terapeutiske metoder som f.eks. immunterapi mod kræft.

Nedenstående fortæller vi dig mere om det.

Hvad er immunterapi?

Immunterapi er en terapeutisk strategi, der bruges til at optimere immunsystemet, så cellerne øger deres evne til at bekæmpe kræft indefra vores krop. Den virker grundlæggende gennem to mekanismer til at bekæmpe kræft:

  • Ved at stimulere eller styrke immunsystemet til at være mere intelligent og aggressivt i forhold til at finde og angribe kræftceller.
  • Ved at fremstille stoffer, der ligner de molekyler, som vores immunsystem bruger. Dette bidrager således til at genoprette eller forbedre dets funktion.
Immunsystemet bekæmper kræftceller
Grundlæggende er immunterapi en terapeutisk strategi, der anvendes til behandling af kræft.

Typer af immunterapi mod kræft

Det er vigtigt at forstå, at immunterapi er et begreb, der bruges til at henvise til mere end én behandling. Hver af disse behandlinger virker dog ved at udnytte forskellige egenskaber ved immunsystemet.

Samlet set kan vi blandt typerne af immunterapi finde:

Kræftvacciner

For det første er vacciner stoffer, der indføres i kroppen. De udløser grundlæggende set en reaktion i vores immunsystem mod visse sygdomme.

Vi er vant til at tro, at vacciner gives til raske mennesker for at hjælpe med at forebygge infektioner. Men nogle vacciner kan hjælpe med at forebygge eller behandle kræft.

Onkolytiske vira

Dernæst er dette en ny form for behandling, der anvender genetisk modificerede vira til at inficere og dræbe kræftceller.

Læs desuden: Hvad er kemohjerne?

Immune checkpoint inhibitorer

Kræft indeholder genetiske mutationer, der gør det muligt for vores krop at genkende den som en fremmed enhed. Dette hjælper kroppen med at angribe disse celler. I nogle tilfælde har kræft trods alt evnen til at blokere responsen fra de celler, der er ansvarlige for at forsvare os.

Immune checkpoint inhibitorer virker ved at omstrukturere responsen på kræftceller. Det giver derfor kroppen mulighed for at reagere og eliminere kræft.

T-cellebehandling med kimærisk antigen-receptor (CAR)

I denne behandlingsform indebærer behandlingen, at kræftpatientens T-celler udsættes for en genetisk modificeret virus. Denne eksponering har til formål at lære T-cellerne at opdage og angribe kræftceller.

Monoklonale antistoffer

Grundlæggende er monoklonale antistoffer syntetiske proteiner. De efterligner immunsystemets. Generelt er disse antistoffer designet til at ramme proteiner, der findes på kræftcellers overflade. Denne form for immunterapi hjælper i bund og grund immunsystemet med at ødelægge kræftceller.

Kræftpatient skal til at gennemgå immunterapi
Overordnet set findes der flere forskellige former for immunterapi mod kræft. Valget mellem den ene eller den anden mulighed afhænger dog af kræfttypen. Det afhænger også bl.a. af dens progression og patientens helbredstilstand.

Bivirkninger af immunterapi

Enhver behandling medfører bivirkninger. I tilfælde af immunterapi opstår disse bivirkninger således i høj grad på grund af stimuleringen af immunsystemet, så det kan angribe. Med andre ord angriber immunsystemet således sunde celler og organer.

Samlet set er de mest almindelige bivirkninger følgende:

Hvad man bør huske på om immunterapi

Afslutningsvis er immunterapi en innovativ kræftbehandlingsstrategi, der søger at udnytte den menneskelige krops evne til at opdage og angribe kræftceller. Der findes forskellige former for immunterapi. De virker dog alle ved at fremme genoprettelsen og forbedringen af kroppens medfødte forsvarssystem.

Det kan interessere dig ...
Hvorledes immunsystemet kan bekæmpe kræft
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorledes immunsystemet kan bekæmpe kræft

Immunsystemet er i stand til at identificere og bekæmpe sine egne cellekomponenter, når de er unormale. Læs, hvordan immunsystemet kan bekæmpe kræf...    • Dalotto-Moreno, T., Blidner, A. G., Girotti, M. R., Maller, S. M., & Rabinovich, G. A. (2018). INMUNOTERAPIA EN CÁNCER. PERSPECTIVAS ACTUALES, DESAFÍOS Y NUEVOS HORIZONTES. 13.
    • Farkona, S., Diamandis, E. P., & Blasutig, I. M. (2016). Cancer immunotherapy: The beginning of the end of cancer? BMC Medicine, 14(1), 73. https://doi.org/10.1186/s12916-016-0623-5
    • Malvicini, M., Puchulo, G., Matar, P., & Mazzolini, G. (2010). INMUNOTERAPIA DEL CANCER. IMPORTANCIA DE CONTROLAR LA INMUNOSUPRESION. 6.
    • American cancer society. (s. f.). Immunotherapy. Recuperado 27 de febrero de 2020, de https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy.html

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.