Ting, man skal huske på ved omplantning af planter

Selvom det ikke er svært at omplante en potteplante, er der en procedure, du skal følge for at holde planten sund. Her er nogle tips, der hjælper dig med at omplante dine potteplanter.
Ting, man skal huske på ved omplantning af planter

Sidste ændring: 09 august, 2022

Selvom omplantning af planter kan synes enkelt, er der et par ting, du skal huske på, for at holde planten sund.

Husk, at omplantning af planter ikke er noget naturligt for planten, og at det kan være skadeligt for den at ændre dens beholder eller sted. Husk, at de i deres naturlige habitat aldrig ville blive omplantet.

Derfor er omplantning af en plante en stor ændring for den, og hvis det ikke gøres godt, kan det svække en plante kraftigt. I nogle tilfælde kan planten blive stærkt påvirket, og den kan dø. Læs med for at få nogle anbefalinger til, hvordan du bedst omplanter dine planter.

Tips til omplantning af planter

Årstiden er afgørende ved omplantning af planter

Planter klar til at blive plantet

For at omplante en nyligt købt plante, uanset om du omplanter den i en potte eller i jorden, betyder det ikke noget, hvilken årstid det er. Omplantning af nyindkøbte planter kan udføres når som helst på året uden at skade planten for meget. Disse planter kan omplantes med det samme.

Hvis du derimod omplanter en plante fra jorden i en potte, kan årstiden gøre en forskel. Dette skyldes, at denne proces involverer at skade rødderne, så det er bedst at vente, indtil plantens vegetative aktivitet er minimal. Derfor er det bedste tidspunkt at gøre dette på om vinteren.

Læs også: Gør planter i hjemmet dig sundere?

Hvis du imidlertid flytter en plante fra en potte ud i jorden udenfor, skal du overveje vanding. Derfor er det bedst at omplante disse planter i løbet af sommeren. Dette sikrer, at planten får mere vand, for ellers vil den tørre meget let ud.

Vælg, hvilken potte du vil bruge

Et af de vigtigste aspekter ved omplantning af en plante er at vælge en god potte. En potte, der er for lille eller for stor, vil skade planten. Potter, der er for små, har ikke nok plads til, at rødderne kan vokse og udvide sig, men en potte, der er for stor, afholder planten fra at få nok vand.

Det er derfor nødvendigt at observere plantens udvikling og vælge en potte, der tillader planten at fortsætte med at vokse sundt. For at gøre dette skal potten have et overskud på nogle få centimeters dybde og bredde fra planten. Husk, at hvis planten stadig vokser og vil fortsætte med at gøre det, skal den muligvis omplantes igen.

Med hensyn til, hvad potten skal være lavet af, har både ler- og plastikpotter deres fordele og ulemper. Plastpotter er meget lette og er billige, så de er økonomiske og lette at transportere.

En af ulemperne ved plastikpotter er, at solen med tiden svækker plasten, og at de har tendens til at revne eller gå i stykker. Et andet problem er, at plast ikke er et porøst materiale, hvilket kan påvirke plantens rodsystem.

Lerpotter er meget elastiske og giver rødderne mulighed for at udvikle sig ordentligt. De er også uden tvivl pænere end dem af plastik. De er dog dyrere, og hvis de vælter eller noget rammer dem, går de i stykker.

Udvinding af planten

De tidspunkter, hvor planten udvindes og omplantes, er langt de mest følsomme øjeblikke

Ekstraktionen af ​​planten er den mest sarte del af omplantningsprocessen, især hvis den omplantes fra en potte til en anden. Du skal fjerne planten med stor omhu, så bunden af planten, hvor den mødes med jorden, ikke falder fra hinanden. Hvis dette sker, vil planten have større vanskeligheder med at tilpasse sig sit nye miljø.

Læs også Farlige planter: Syv, du ikke bør have hjemme

Vanding er en anden meget vigtig del af omplantning. Når jorden er våd, skal du banke på potten for at hjælpe jorden med at løsne sig fra den. Til sidst, træk forsigtigt planten ud ved hjælp af dens stamme eller stilk.

Placering af planten i dens nye miljø

For at introducere planten i en ny potte, er det vigtigt at sikre, at planten befinder sig i midten af ​​potten – at den hverken er for høj eller for lav eller for langt fra kanten. Til sidst skal du fylde området med jord ved at trykke med en knytnæve, så jorden forbliver kompakt.

Det er vigtigt at forberede jord på forhånd i henhold til, hvad din plantes behov er. Dette vil også hjælpe planten med at tilpasse sig sit miljø og hjælpe med at give den næringsstoffer, den har brug for for at leve sundt.

Det kan interessere dig ...
Eddike mod mel- og bladlus på planter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Eddike mod mel- og bladlus på planter

Bladlus på planter er meget generende og skadelige. Istedet for at gribe til kemikalier, giver vi dig tips til, hvordan du kommer af med dem med ed...