Sunde supper: opskrifter du skal prøve denne vinter

Udover at være super nemt og lunt er supper også perfekt til når du er syg, da de varmer, nærer og hydrerer din krop.
Sunde supper: opskrifter du skal prøve denne vinter

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Vinteren er på vej og vejret er ved at blive koldere. Det er den tid på året, hvor du kommer iskold hjem fra arbejde og bare gerne vil have noget der kan varme dit forfrosne kadaver op. Det du trænger til på sådan en dag er en skål varm suppe – så her får du nogle opskrifter på nogle rigtig lækre og sunde supper.

Suppe er rigtig hyggeligt at spise, når vinden rusker udenfor, når det er tid til at sidde indenfor og nyde at du ikke behøver at gå ud mere i dag.

Suppe er også super sundt. I hvert fald hvis du laver den rigtigt. Læs med her for at finde ud af, hvorfor suppe er så populært, og hvordan du kan lave sunde supper.

 

Hvorfor er sunde supper så populære?

Uanset om du er syg, har brug at varme kroppen, eller forsøger at bringe din familie sammen omkring middagsbordet… der er masser af fordele ved suppe! Her er et par:

Det er en tradition

grøntsagssuppe

Generation efter generation har suppe fortsat været en af de mest anvendte retter i verden. Vidste du, at den første henvisning til suppe daterer sig helt tilbage til stenalderen? Beviser fra indgraveringer i de franske huler af Les Eyzies de Tayac lader til at repræsentere en gruppe mennesker, som laver suppe.

Men du behøver ikke at gå så langt tilbage i tiden. Suppe er en af de ting, de fleste mennesker er blevet serveret utallige gange i deres barndom.

Det er godt for alle

Spædbørn, børn, voksne og ældre… alle har gavn af en skål grøntsagssuppe! Det er en varmende ret og en fantastisk måde at bekæmpe det kolde vejr.

Det er derfor suppe ofte er den første ret på bordet til middagen. Du kan endda sige, at en god suppe samler forældre, børn og søskende sammen.

Det er nærende

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt giver suppe en masse vitaminer og proteiner. En suppe er ofte lavet med grøntsager, men kan også indeholde oksekød, kylling, fisk, pasta og ris. Det er en fantastisk måde at samle alle de store fødevaregrupper i ét måltid.

Det er hydrerende

supper

Når du for eksempel er syg, anbefaler læger ofte, at du spiser suppe. Takket være dens høje indhold af væske og mineraler, hjælper det kroppen med at forblive hydreret.

Det er lavt i kalorier

En suppe med grøntsager og vand er meget mættende, men indeholder kun få kalorier. Grøntsagssupper giver meget få kalorier i forhold til deres volumen hvis bare du ikke tilføjer pasta, kød eller andre “snydeingredienser”.

Sunde supper har et lavt kalorieindhold, fordi det mætter, og holder dig fra at spise mellem måltiderne.

Det er let at fordøje

Eftersom mange af ingredienserne allerede er skåret i tern eller blandet, er suppe let at fordøje. Dette er specielt godt for spædbørn og ældre.

Det er medicinsk

bønnesuppe

En righoldig suppe kan hjælpe med at forhindre forkølelse og influenza i løbet af vinteren. Hønsekødssuppe er især et fantastisk eksempel. Hønsekødssuppe indeholder antibakterielle og anti-inflammatoriske ingredienser, hvilket gør den så effektiv.

Det er billigt

Sunde supper er lette at lave, og ingredienserne er ofte allerede i dit køleskab. Nogle gange er alt du skal gøre at tage et hurtigt overblik over hvad du har i dit køleskab og på dine hylder, tilsætte lidt vand og koge det sammen.

Hvad skal du gøre for at lave den perfekte suppe?

Der er tusindvis af opskrifter på supper, og de fleste af dem har en lang tradition. Vi vil give de “grundlæggende” opskrifter her.

Ingredienser

 • Løg
 • Rød eller grøn peberfrugt
 • Gulerod
 • Selleri
 • Porre
 • Hvidløg
 • Persille

Derefter kan du tilføje lige hvad du har lyst til:

 • Tomat
 • Kartoffel
 • Zucchini
 • Fennikel
 • Sølvbede
 • Spinat
sunde supper og brød

Glem ikke krydderierne:

 • Salt
 • Timian
 • Oregano
 • Laurbærblad
 • Olivenolie

Eller de valgfrie tillæg:

 • Ris
 • Pasta
 • Kød
 • Kylling
 • Fisk
 • Svampe

Der er mange forskellige måder at lave en suppe:

 

Julienne

Navnet på denne opskrift stammer fra den måde, du skærer grøntsagerne. Det er en farverig skål, der er fuld af vitaminer, fibre og kalcium.

Kog grøntsagerne med lidt bouillon indtil alt er mørt. Du kan også tilføje ris eller pasta.

Creme

En cremesuppe går gennem en simpel proces, før du tilføjer alle ingredienserne til din gryde. Først behandles grøntsagerne i en blender. Du kan for eksempel tilføje lidt mælk. Nogle mennesker tilføjer også semuljemel.

Læs for eksempel denne artikel:

5 lækre og cremede supper til vægttab

Sauterede

svampesuppe

Efter du har skåret dine grøntsager, sauter dem i lidt olivenolie. Vand eller bouillon tilsættes derefter indtil alt er grundigt kogt.

Enkel ingrediens

Disse kan være cremede eller hakket i større stykker, men alle er baseret på én enkelt ingrediens. Nogle eksempler kan være græskar, tomat eller kartoffel.

Kold suppe

kyllingsuppe

Dette er en perfekt opskrift til om sommeren og en god løsning til suppe elskere, der ikke kun vil have sunde supper om vinteren. Du kan lave dem med forarbejdede rødbeder og agurk, som så koges som sædvanlig. Bare lad dem afkøle og så er de klar til at spise.

Og hvad med bouillonterninger?

Der er en masse forskellige meninger om, hvorvidt bouillon er godt eller dårligt for dig, når den er føjet til en suppe.

Det faktum at de indeholder en masse natrium, kan ikke benægtes. Men det er også sandt, at de tilføjer en anden smag til dine retter (ikke kun supper).

Nogle mennesker vælger at udelade bouillon og erstatter smagen med forarbejdede eller tørrede grøntsager. Du kan altid spørge din læge, hvad de anbefaler, hvis du har forhøjet blodtryk eller nyreproblemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yong Zhu y James H. Hollis, “Soup Consumption Is Associated with a Reduced Risk of Overweight and Obesity but Not Metabolic Syndrome in US Adults: NHANES 2003–2006”, PLoS One. 2013; 8(9): e75630.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.