Hvad betyder de forskellige farver på slim?

Bihulerne er beskyttet af slim. Når slimets viskositet og farver ændrer sig, skal du måske gå til lægen.
Hvad betyder de forskellige farver på slim?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Slim beskytter luftvejene mod aggressive eksterne faktorer som f.eks. virus, pollen, røg og andre stoffer. Farver på slim kan variere, uden at der sker nogen alvorlig proces i kroppen. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvad farveændringerne kan betyde.

Virusinfektioner i luftvejene er de hyppigste lidelser hos børn, som fremhævet af tidsskriftet Pediatría Integral. Ligeledes skal patienter med medicinske tilstande relateret til luftvejene være opmærksomme på bakterielle forandringer, der viser sig gennem næsesekret.

Blandt disse tilstande nævner Practical Primary Care-bulletinen akut bronkitis, lungebetændelse og akutte forværringer af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Hvad er slimets funktion?

Slim er en blanding af vand, immunoglobuliner, mukopolysakkarider, glykoproteiner og lipider, som dannes for at skabe en immunbarriere, der beskytter os mod patogener eller allergener. Det produceres af epitelcellerne i næse, mund, bihuler, svælg, bronkioler og bronkier.

Slimet har til opgave at filtrere, fugte og opvarme den luft, der indåndes gennem næseborene. Slimet fugter luftvejene for at fjerne tørhed.

Ud over slimens farver siger konsistensen meget om dit helbred. Denne egenskab er kendetegnet ved vandighed, og hvordan det flyder.

Pige med løbende næse

Overskydende slim: Tilstoppet næse

Af og til lider folk af tilstoppet næse, som skyldes hævede blodkar og væv med overskydende væske, som Mayo Clinic forklarer. I en udgivelse i Clinical Otolaryngology konkluderes det imidlertid, at tilstoppet tjener som en forsvarsmekanisme mod luftvejsvira.

For at lindre den tilstoppede følelse er der flere anbefalinger:

  • Puds næsen, så meget du har brug for. Hvis du foretrækker det, kan du vippe hovedet til den ene side.
  • Undgå irriterende stoffer og pollen.
  • Hvis du arbejder med støv, skal du bruge en maske.
  • Drik rigeligt med vand.
  • Sprøjt saltvandsopløsning i næseborene. For spædbørn foreslår den spanske forening af børnelæger næseskylning.

Du er måske interesseret i: Ved du, hvordan du kan forebygge forkølelse?

Slimets konsistens og farver giver fingerpeg om, hvad der foregår i dit åndedrætssystem. Selv om de ikke giver en endelig diagnose, hjælper de specialisterne med at træffe beslutninger vedrørende behandlinger ved at kontrollere vævet, når du har pudset næse.

Her er, hvad de forskellige farver på slim repræsenterer.

Klar slim

Farveløst slim antages at være normalt. Det anses også for at være et tegn på forkølelse eller allergisk rhinitis. Det er ikke farligt. Det, der er uregelmæssigt, er en overdrevet løbende næse, hvor slimet kan sive ned i halsen.

Når sekretet er allergi-relateret, er den symptomatologi, du oplever, baseret på nysen, rindende øjne, hoste, træthed, en kløende næse og ondt i halsen. Selv om det ikke altid er tilfældet, kan gravide kvinder opleve klart næseflåd på grund af slimhindebetændelse og hormonelle ændringer.

Farver på slim: Gult slim

Virusinfektioner viser sig som gulligt slim. Farven skyldes det forsvar, som cellerne udøver for at bekæmpe sygdommen.

Ubehaget varer normalt op til to uger, hvor farven bliver lidt mørkere. Det betyder, at kroppen har gjort sit arbejde med at dræbe bakterierne.

Hvidt slim

Hvidligt slim er tegn på forstoppelse, betændelse eller hævelse i næsen. Efterhånden som næseborene bliver tilstoppede, bliver slimen tykkere og uklar.

Dette sker som følge af forkølelse eller infektioner, der viser symptomer op til tre dage efter udsættelse for det forårsagende substans . Kroppen føler sig utilpas, og patienten får ondt i halsen, nysen, hovedpine, lette muskelsmerter, hoste og feber.

Farver på slim: Grønt slim

Bakterielle bihuleinfektioner udskiller tykt grønt slim. Denne form for sekret kaldes mukopurulent. Slimen indeholder hvide blodlegemer, der er ansvarlige for at bekæmpe bakterier og virus, og i processen danner de jernholdige enzymer, hvilket resulterer i det grønne sekret.

Grønligt næseflåd kan skyldes kronisk bihulebetændelse. Sammen med andre tegn, såsom feber, smerter i brystet på siden og gul ophostning af slim, vil grønt slim være forbundet med lungebetændelse.

Opdag mere i denne artikel: Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Brunt slim

Der er tre muligheder for betydningen af brunt slim. Denne farve kan opstå ved indånding af pulver, tobak eller noget med en rødbrun farve. Det kan også være gammelt blod, der forlader kroppen. En sidste mulighed er en luftvejsinfektion, hvis den er ledsaget af dyspnø, høj feber, utilpashed og hoste.

Farver på slim: Rød

Lyserødt eller blodigt slim skyldes faktorer som f.eks. at man pudser næsen meget eller har fået et slag på denne del af kroppen. Katarr, næseblod og en irritation af svælget forårsager blodig slim. Det samme sker ved mere alvorlige patologier som tuberkulose eller lungekræft.

Det er vigtigt at gå til lægen, hvis du har svært ved at trække vejret, bløder mere end en skefuld blod, eller hvis blødningen ikke stopper efter en halv time.

Kvinde med næseblod, hvilket er en af de gængse farver på slim

Sort slim

Svampeinfektioner i næsen afsløres ved hjælp af sort slim. Rygere og stofmisbrugere, minearbejdere eller personer, der indånder røg i stærkt forurenede områder, er tilbøjelige til at få mørkt sekret.

Hvornår skal man gå til lægen?

At være syg i mere end 10 dage med forkølelse er et tegn på, at man skal gå til lægen. Hvis det er en bakterieinfektion, vil ubehaget blive værre i løbet af den tid. Hold øje med feber, hovedpine, øjensmerter, opkast eller lysfølsomhed.

Hvis slimmen øges eller farver på slim ændrer sig i løbet af dagen, må du ikke vente med at gå til lægen. Det er at foretrække at udelukke en simpel lidelse frem for at forværre en alvorlig tilstand.

Det kan interessere dig ...
Hvad er næseslim, og hvad gør det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er næseslim, og hvad gør det?

Næseslim er et tegn på, at kroppen fungerer korrekt. Disse tyktflydende og klæbrige substanser spiller en vigtig rolle i vores forsvar.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.