Du kan bekæmpe forkølelse derhjemme uden medicin

Du kan overvinde almindelige forkølelser derhjemme med nogle enkle tips og naturlige midler. Læs med her for at finde ud af mere.
Du kan bekæmpe forkølelse derhjemme uden medicin
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

I denne artikel vil vi gerne dele vores seks tips til at bekæmpe forkølelse derhjemme uden medicin. Du kan lindre disse almindelige virusinfektioner ved at følge nogle enkle retningslinjer, det valgte hjemmemiddel og frem for alt meget tiltrængt hvile.

Betændelse i dine øvre luftveje kan forårsage en masse smerter og ubehag, mens du er forkølet. Så her er nogle tips, der hjælper dig med at lindre dine symptomer og fremskynde helingsprocessen.

Seks tips til at bekæmpe forkølelse derhjemme

1. Hold dig væk fra antibiotika

Først vil vi gerne sikre, at du ved, at en forkølelse er en virusinfektion, så det vil være nytteløst og endda skadeligt at tage antibiotika. Disse er kun nyttige til behandling af bakterielle infektioner.

Hvis du imidlertid ikke er sikker på, om du har en virus eller en bakterieinfektion, skal du sørge for at se en læge.

Når det er sagt, er det primære symptom på en forkølelse betændelse i de øvre luftveje. Det kan påvirke næsen, halsen, luftrøret, strubehovedet, bihulerne og endda ørerne. Således bør de hjemmemidler eller medikamenter, du skal tage, lindre ubehag i luftvejssystemet.

Læs også: De iboende risici ved antibiotika

2. Væsentlige ingredienser til at bekæmpe forkølelse derhjemme

Citron, honning og hvidløg til at bekæmpe forkølelse

Nogle naturlige midler kan hjælpe dig med at bekæmpe forkølelse derhjemme. Disse helbredende midler skiller sig ud, enten for deres antivirale eller slimløsende egenskaber eller som midler mod tilstoppelse:

 • Ingefær har slimløsende egenskaber, der også bringer en masse varme til kroppen og fremmer heling af infektionen.
 • Du kan knuse, tygge eller skære hvidløg for at fremstille allicin, og det er her, dens immunforstærkende egenskaber er. Dette er et kraftigt middel mod vira.
 • Ceylon kanel er slimløsende, anti-inflammatorisk og antiviralt.
 • Citron og kalk indeholder meget C-vitamin og er kraftfulde midler mod kongestion.
 • Cayennepeber i små mængder styrker immunforsvaret og er også et middel mod tilstoppelse.
 • Honning lindrer din hoste ved at løsne og lette udvisning af slim.
 • Lakrids er slimløsende og antiviralt, lindrer hoste og også betændelse og irritation.

3. Hydrering er vigtig for at bekæmpe forkølelse derhjemme

En anden vigtig ting, du skal gøre for at overvinde forkølelse derhjemme, er at holde dig godt hydreret. Det hjælper dig med at løsne slim og derfor lindre tilstoppelse.

Ud over at drikke vand kan du også indtage nogle infusioner ved hjælp af en af ​​de planter, vi har nævnt ovenfor. Hvis du ikke bare ønsker at drikke vand og te, kan du også øge dit indtag af væske ved at spise frisk frugt, supper og saft.

4. Hold luftvejene fugtige

Mand laver dampbad til at bekæmpe forkølelse

Et andet tip til at bekæmpe forkølelse derhjemme er at holde luftvejene fugtige. Dette er meget nyttigt, når du har tør hoste og irritation i halsen.

En måde at gøre det på er at bruge en luftfugter. Nogle af disse giver os endda muligheden for at tilføje æteriske olier. De, der fungerer bedst, er eukalyptus, citron, fyr og oregano.

En anden måde at gøre dette på er ved at holde hovedet over en gryde eller et fad med kogende vand for at åbne, rydde og fugte dine luftveje direkte.

5. Hvile

En forkølelse er et tegn på, at dit immunforsvar er svagt, og at du er nødt til at hvile. Du kan gennemgå det, uden at det er en stor ulejlighed. Tænk på det som en rensende proces, din krop udfører en gang imellem.

Når du tvinger dig selv til at opretholde din sædvanlige rutine, vil du bare forværre dine symptomer og forlænge din forkølelse. Du udsætter dig selv for en højere risiko for yderligere komplikationer.

Brug din tid til at slappe af og nyde din “mini-ferie” så meget som muligt. Drik urtete, hold dig varm og undgå ændringer i temperaturer. Hvil så længe, som din krop har brug for det. Prøv at lade være med at gå ud og lad være med at drikke alkohol eller ryge, hvis du normalt gør det.

Læs også: Find ud af, hvordan influenza påvirker kroppen

6. Gå til lægen, hvis…

Kvinde i sofa hoster
 • …Personen med forkølelse tilhører en højrisikogruppe såsom gravide kvinder, spædbørn, børn under 5 år og patienter med HIV/AIDS samt nomadiske befolkningsgrupper og rejsende.
 • Du ikke kan trække vejret.
 • Slimet, du udskiller, er gult, grønt, lyserødt eller anden farve end hvidligt.
 • Du føler smerter eller ubehag i dine ører.
 • Der er feber over 39° C, især hvis den varer mere end fire dage eller dukker op igen, efter at den allerede var væk.
 • Du har flere symptomer end almindelig forkølelse eller oplever stort ubehag.
 • Din hoste ikke forsvinder med tiden eller bliver kraftigere.

Du bør være i stand til at bekæmpe forkølelse derhjemme, hvis du følger disse enkle tips, mens du tillader din krop at hvile. Naturlige midler kan hjælpe dig med at komme dig i løbet af et par dage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.