Ved du, hvordan du kan forebygge forkølelse?

Hvem vil ikke gerne vide, hvordan man forebygger forkølelse?
Ved du, hvordan du kan forebygge forkølelse?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vi skal gøre vores bedste for at forebygge forkølelse og influenza samt andre typer af luftvejsinfektioner, da de påvirker vores helbred. Generelt resulterer de alle i en høj dødelighed og et betydeligt forbrug af sundhedsressourcer.

Mange af dødsfaldene skyldes dog, at forkølelse og influenza fører til hjerte- og luftvejskomplikationer. Selv om forkølelse og influenza er problemer, der højst varer en uge, er de et folkesundhedsproblem.

Hvordan spredes forkølelse og influenza?

Det spredes gennem luften ved hjælp af virusholdige dråber. Disse dråber kommer fra næsesekret, bronkialsekret eller spyt, hvilket gør, at de spredes meget hurtigt. Den vigtigste faktor, der bidrager til spredningen af virus, er de kolde vintertemperaturer.

Kolde vintertemperaturer hæmmer vores immunsystem. Kulden gør også næseslimhinden mere tør og mindre beskyttet. Andre faktorer, der fremmer smitte, er:

 • Træthed.
 • Stress.
 • Allergiske tilstande i næse og svælg.
 • Menstruationscyklus.
Forkølet kvinde i sofa med tæppe

Influenza og forkølelse: Er det vigtigt at kende forskellen?

Både influenza og forkølelse er akutte virale sundhedsproblemer, der normalt varer ca. syv dage. I begge tilfælde er symptomerne imidlertid ens. Det er sundhedsproblemer med en høj forekomst, og behandlingen består af at lindre symptomerne.

De mest karakteristiske symptomer på forkølelse er, at der ikke er feber, men at der er betændelse i de øvre luftveje, øjne og ører. Desuden ledsages alle disse symptomer af utilpashed og mangel på appetit.

Forkølelsesprocessen manifesterer sig med nysen, tilstoppet næse og kløe i halsen. Efterhånden som dagene går, bliver næsesekretet dog tykkere og har undertiden et purulent udseende eller konsistens.

De karakteristiske symptomer på influenza omfatter derimod kulderystelser, sved og pludseligt indsættende feber. Du kan også opleve generelt ubehag, muskelsmerter, hovedpine, ondt i halsen og tør hoste.

Symptomer på feber og muskelsmerter varer normalt i flere dage, og helbredelsen er generelt længere. Du kan føle dig utilpas og have hoste i op til 2 uger.

Du bør forebygge forkølelse og influenza

Forebyggelse af forkølelse og influenza omfatter foranstaltninger, der bør træffes for at undgå og reducere spredningen af virus fra person til person. Disse omfatter følgende:

 • Undgå kontakt med personer, der lider af sygdommen, i hvert fald i de første dage. Hvis det er dig selv, der føler dig utilpas, har feber eller andre influenzalignende symptomer, skal du isolere dig selv og forsøge at opretholde en god generel hydrering.
 • Vask dine hænder ofte med vand og sæbe eller håndsprit. Undgå lukkede områder eller overfyldte steder.
 • Hold dig for næse og mund, når du hoster eller nyser. Prøv også at undgå rygning og alkoholforbrug, da begge dele forringer dit immunsystems funktion og belaster dine luftveje.
 • Indtag C-vitamin i doser på 1 g om dagen.
 • Undgå stress så vidt muligt, da det er en faktor, der svækker immunsystemets aktivitet.
Kvinde hoster i seng

Løsninger til at forebygge forkølelse og influenza

Der findes i øjeblikket løsninger til forebyggelse af forkølelse og influenza, men ikke i alle tilfælde er der videnskabeligt belæg for det. Løsningerne er baseret på stoffer, der findes i grøntsager og svampe, og disse stoffer bidrager til at styrke immunsystemet.

Svampe, såsom sæksvampe og basidiesvampe, giver fordele på grund af deres indhold af germanium.

Echinacea-rod og rhizom indeholder forbindelser, der forårsager immunstimulerende aktivitet. Der er også beviser for effektiviteten af ethanolekstrakt af roden fra pelargonium sidoides mod virale infektioner i luftvejene.

Du er måske også interesseret i: Frankincense æterisk olie har utrolige virkninger

Konklusion

Det er vigtigt at forebygge forkølelse og influenza. Ikke kun på grund af deres indvirkning på sundhedssystemet, men også fordi det er en af de hyppigste årsager til sygefravær i skolen og på arbejdspladsen.

Det kan interessere dig ...
Tag propolis ved de første symptomer på forkølelse og influenza
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tag propolis ved de første symptomer på forkølelse og influenza

Propolis er et fremragende naturligt antibiotikum til en person, der lider af de tidlige forkølelses- og influenzasymptomer. Læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Libano, R. U. (2013). Tratamiento del catarro. Evidencia científica. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(13)70138-0
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.