Hvad betyder hoste med grønt slim?

Farven på det slim, som kommer med hoste, kan til dels hjælpe med at diagnosticere de forskellige sygdomme i luftvejene. I denne artikel kan du finde ud af, hvad hoste med grønt slim kan betyde.
Hvad betyder hoste med grønt slim?

Sidste ændring: 25 februar, 2021

Hvad sker der, når man har hoste med grønt slim? Er det altid en infektion, som bør blive behandlet med antibiotika?

Denne kropsvæske bliver udskilt af slimhinderne i luftvejene og ifølge bibliografiske kilder er dets funktion at opretholde fugtigheden i luftvejene. Slim fanger og faciliterer også udskillelsen af fremmedlegemer fra kroppen. Fordi det også indeholder lysozymer (antibakterielle substanser) og antistoffer, kan vi sige, at det har antimikrobielle egenskaber.

Hvor besynderligt det end kan lyde, kan farven på slimet afsløre patientens sygdom. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad det betyder, og i særdeleshed når slimet er en grønlig farve. Vi vil også forklare, hvilke trin man bør tage.

De forskellige farver på slim

Uanset hvor ubehageligt det end kan synes, er det essentielt at forstå, hvor slimets farve kommer fra, og hvorfor denne farve ændrer sig, så man kan opdage forskellige lidelser.

Medicinske organisationer opsummerer betydningen af disse variationer:

 • Grøn eller gul: Indikerer bronkitis, cystisk fibrose, lungebetændelse og bihulebetændelse.
 • Brun: Indikerer bronkitis, cystisk fibrose, lungebetændelse (pus i lungerne), pneumokoniose (infiltration af minerale substanser i lungerne).
 • Hvid: Indikerer bronkitis, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), kongestiv hjertesvigt eller gastroøsofageal reflukssygdom.
 • Sort: Et tegn på en svampeinfektion (svamp i luftvejene), lungebetændelse, pneumokoniose og forbrug af tobak.
 • Rød: Et tegn på lidelser, som involverer indre blødninger i luftvejene såsom dem, der allerede er blevet beskrevet, som pus, tuberkulose og lungekræft.

Som vi har set, viser slimets farve, hvad immunsystemet prøver at udskille fra kroppen. Hoste ledsaget af brunt slim kan for eksempel betyde, at en patient har indåndet skidt eller minerale komponenter i en længere periode. Det kan også indikere, at der er tørt blod i nogle dele af luftvejene.

På den anden side kan en rød farve indikere en alvorlig sygdom i nogle tilfælde. Det kan vise, at der er blod i nogle dele af kroppen, som er i kontakt med næsehulen og munden.

I det nedenstående afsnit vil vi forkusere på emnet for denne artikel: Hvad hoste med grønt slim betyder.

Her er svaret.

Mand har ondt i halsen og hoste med grønt slim

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan lindrer du bronkitis med disse 5 tips

Hoste med grønt slim: Hvad betyder det?

Som vi allerede har nævnt, indikerer tilstedeværelsen af grønt slim ved hoste, at kroppen bekæmper en infektion. Paradoksalt nok kan det være, at denne grønne farve er på grund af et stort antal af døde hvide blodlegemer og andre substanser, som kommer fra kampen mod virus eller bakterier.

De mest gængse infektioner, som fører til denne slim, er de følgende.

Akut bronkitis

Ifølge forskning er akut bronkitis den mest gængse årsag til diagnose hos personer med hoste, som tager til lægen. I dette tilfælde taler vi om en infektion af viral oprindelse, eftersom rhinovirus (som forårsager almindelig forkølelse) er årsagen i 90% af tilfældene.

Selvom det ikke er så gængs, bør vi også pointere, at nogle tilfælde af bronkitis er forårsaget af bakterier. Ifølge kilden citeret ovenstående er 32% af patienter med en hoste, som varer mere end to uger, smittet med Bordetella pertussis bakterien.

Nogle yderligere symptomer er som følger:

 • Ubehag i brystet.
 • Udmattethed.
 • Feber.
 • Stakåndethed og hvæsen.

Cystisk fibrose

I dette tilfælde står vi overfor en meget mere aggressiv og alvorlig sygdom end den ovenstående, eftersom den er forbundet med en vis risiko for at dø (op til 1,33 per million mennesker ifølge studier). Cystic Fibrosis Foundation (CFF) rapporterer, at denne sygdom er arvelig og er kendetegnet ved en funktionsfejl i de eksokrine kirtler.

I en normal situation producerer kirtlerne slim, spyt og andre væsker, som hjælper kroppen med at fungere normalt. Hos patienter med cystisk fibrose er denne slim for tyk, så den tilstopper lungerne og tarmene. Hoste med vedvarende grønlig slim prøver at komme af med denne tykke, dysfunktionelle slim.

Andre vigtige fakta om denne sygdom er, at:

 • Det ikke smitter.
 • Det til dags dato ikke har nogen kur.
 • Det opstår hos en ud af hver 3.200 babyer.

Lungebetændelse

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er lungebetændelse ansvarligt for 15% af alle dødsfald hos børn under fem år. Det er en sygdom forårsaget af en infektion, enten en virus, bakterie eller svamp. Hoste med grønlig slim er igen et tegn på en immunologisk kamp mod disse mikroorganismer.

Nogle af sygdommene, som forårsager det, er bakterien Streptokokker penumoniae, Haemophilus influenzae type b, den patogene svamp Pneumocystis Jiroveci og respiratorisk syncytial-virus. Det får patientens alveoler i lungerne til at fyldes med væske og pus. Det gør dermed vejrtrækningen smertefuld og begrænser optagelsen af ilt.

Bihulebetændelse kan forårsage hoste med grønt slim

Hoste med grønligt slim er typisk for bihulebetændelse af bakteriel oprindelse.  Ifølge statistiske studier udført i USA rammer denne lidelse omkring 31 millioner patienter hvert år.

I dette tilfælde sætter den patogene bakterie sig i bihulerne, hvilket forårsager en tilstoppet næse, udskillelse af slim og smerte eller trykken i områderne omkring næsen og øjnene.

Kvinde med tilstoppet næse

Denne artikel vil måske interessere dig: Bekæmp din bihulebetændelse på kun 5 dage

Hvordan håndterer man hoste med grønt slim?

Som du har set, kan hoste med grønt slim være et tegn på en reaktion i immunsystemet forårsaget af en infektion eller en arvelig sygdom såsom cystisk fibrose. Mange naturlige midler kan hjælpe med at lindre irritation i halsen, men afhængig af hvor alvorlig lidelsen er, kan medicinsk behandling måske være nødvendigt.

I mange tilfælde er behandling af luftvejene ikke essentielt, eftersom de er selvhjulpne. Det betyder, at patientens immunsystem kan håndtere invasionen af sig selv. Kroppen vil typisk være fri for symptomer indenfor en uges tid.

I andre tilfælde kan det være nødvendigt at bruge antibiotika, inhalatorer til at åbne snævre luftveje i lungerne og endda kirurgiske indgreb. Beslutningen vil blive taget af en specialist, der tager sig af disse lidelser.

Det er derfor, det er vigtigt at gå til en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.