Hvad betyder hvidt udflåd før menstruation?

Hvidt udflåd før menstruation er et tegn på god reproduktiv sundhed. Derfor bør det ikke give anledning til bekymring. Men nogle tegn kan advare om et problem.
Hvad betyder hvidt udflåd før menstruation?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvidt udflåd før menstruation anses for at være en helt normal hændelse. Det skyldes hormonelle ændringer i forbindelse med menstruationscyklussen. Det bør ikke give anledning til bekymring, med mindre der er andre usædvanlige kendetegn ved det.

Vaginalt udflåd er til stede hele måneden og ændrer sig, efterhånden som cyklussen skrider frem. Hvidt udflåd før menstruation er en almindelig ændring.

I dagene op til din menstruation eller under graviditet stiger progesteronniveauet. Det er det, der forårsager udflådets hvidlige udseende.

Hvordan er normalt hvidt udflåd før menstruation?

Et hvidt vaginalt udflåd er kendt som leukoré og består af væske og bakterier fra skeden. Det forekommer normalt hver dag, men har nogle ændringer under ægløsning og før og efter menstruation.

Leukoré anses for at være enten normalt eller patologisk. Navnet definerer kun farven på udflåd. Andre tegn og omstændigheder afgør, om der er tale om en lidelse eller ej.

Det er normalt at have hvidt udflåd før menstruation. Resten af måneden er dette udflåd hvidt eller klart, men mere flydende i konsistensen. Før menstruationen bliver det cremet og tykt.

Det er også normalt, at denne type udflåd har et let gulligt skær. Det forekommer normalt lige før menstruationen, men det er også muligt at få det et par dage før. Hvis det er normalt, vil der ikke være nogen symptomer som smerter eller kløe i området.

Årsagerne til hvidt udflåd før menstruation

Hvidt udflåd før menstruation er normalt en normal virkning af menstruationscyklus, som vi allerede har forklaret. Det er dog også muligt, at det kan være en konsekvens af en lidelse (patologisk leukoré).

Menstruationscyklus

Den grundlæggende årsag til et hvidt udflåd før menstruation er hormonerne i menstruationscyklus. Den øgede produktion af progesteron får udflåd til at blive tykkere og grumset eller hvidligt. Dette sker både i begyndelsen af menstruationen og i slutningen.

Denne type udflåd er hvidt i farven og har en cremet konsistens. Det har ingen lugt og er ikke ledsaget af andre symptomer, såsom underlivssmerter, kløe eller lignende ubehag.

Læge taler med patient om menstruationscyklussen

Fysiologisk leukoré anses for at være et tegn på normalitet i enhver kvindes regelmæssige cyklus.

Hormonelle præventionsmidler

Brugen af hormonelle præventionsmidler kan medføre, at udflåd fra skeden ændrer sig, så det bliver tykkere og mere hvidt. Dette sker på grund af ændringer i koncentrationen af hormoner i kroppen. Det er mere almindeligt, at dette sker, når en kvinde begynder at tage et nyt præventionsmiddel.

Bakteriel vaginose

Bakteriel vaginose er en anden årsag til hvidt udflåd før menstruation. I dette tilfælde er der også en ildelugtende lugt, der minder om fisk, og kløe eller svie ved vandladning.

Udflåd kan have en grønlig eller grålig farve. Det opstår, når der er en ubalance i de bakterier, der er til stede i skeden.

Candidiasis

Candidiasis er en svampeinfektion, dvs. forårsaget af svampe. Især af svampen Candida albicans.

Det anslås, at op til 75 % af kvinderne oplever det en gang i deres liv. Ud over et hvidt udflåd forårsager det rødme, kløe og svie i det vaginale område.

Vaginitis

Vaginitis er betændelse i skeden og livmoderhalsen. Det er forårsaget af svampe, bakterier eller andre mikroorganismer.

Et af symptomerne er hvidt udflåd før menstruation, som ledsages af en ubehagelig lugt, hævelse og røde eller hvide prikker på slimhinden i skeden eller på livmoderhalsen. Sidstnævnte kan kun ses af en læge med en kolposkopi.

Seksuelt overførte sygdomme

Næsten alle seksuelt overførte sygdomme forårsager ændringer i farven og konsistensen af udflåd i skeden. Det kan blive hvidt eller gulligt, nogle gange med en meget ubehagelig lugt.

De mest almindelige infektioner er klamydia, gonoré og trichomonas-infektion. Nogle gange er der andre symptomer, f.eks. kløe, smerter eller blødning uden for menstruation.

Graviditet

Nogle gange er hvidt udflåd før menstruation et tegn på graviditet. I dette tilfælde er der også en stor stigning i progesteron, og dette medfører, at udflådets karakteristika ændrer sig. Der er ingen lugt, men udflåddet har en tykkere konsistens end normalt.

Hvad skal man gøre ved hvidt udflåd før menstruation?

Som vi allerede har antydet, er hvidt udflåd før menstruation normalt og kræver derfor ingen behandling. Det, der kan gøres, er at udføre regelmæssig pleje for at forebygge ubehag og tilknyttede sygdomme.

Mange eksperter anbefaler brug af probiotiske kosttilskud for at fremme og opretholde en sund vaginalflora.

Følgende foranstaltninger er tilrådelige:

 • God hygiejne. Intimområdet skal forblive rent og tørt.
 • Undertøj af bomuld. Syntetiske fibre fremmer vaginale infektioner.
 • Tørring skal ske fra for til bag. Dette forhindrer bakterier i at passere fra anus til skeden.
 • Undgå douching. Douching kan øge risikoen for infektion.
 • Undgå duftende produkter til skeden. Deodoranter eller duftende vådservietter kan forårsage irritation.
 • Dyrk sikker sex. Brug af kondom forhindrer spredning af seksuelt overførte sygdomme.
Kvinde med tampon i hånden

Tamponer fremmer urinvejsinfektioner, hvilket kan føre til vaginitis og ændringer i udflåd.

Hvornår skal man gå til lægen i tilfælde af hvidt udflåd før menstruation?

Tilstedeværelsen af hvidt udflåd giver kun anledning til lægekonsultation, hvis det fortsætter eller ledsages af generende symptomer. De vigtigste tegn på, at der kan være et sundhedsproblem, er følgende:

 • Smerter i bækkenet, når du tisser eller under sex.
 • Smerter eller svie i eller i nærheden af skeden.
 • Skummende eller klumpet udflåd.
 • Sår eller udslæt.
 • Blødning.
 • En ildelugtende lugt.

De fleste kvinder oplever en eller anden form for vaginal infektion i løbet af deres liv. Et af tegnene er ændringer i udflåd, så det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle ændringer.

Det kan interessere dig ...
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?

Brun udflåd fra skeden indikerer typisk ikke et problem. I denne artikel, vil vi fortælle dig om de mulige årsager og hvornår man bør gå til en læg...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sánchez-Hernández, J. A., Castellanos-Vázquez, S., & Rivera-Tapia, J. A. (2013). Leucorrea como signo de infecciones cérvicovaginales. Revista Costarricense de Salud Pública, 22(1), 56-60.
 • Síntomas, A. Z. Picazón y flujo vaginal en mujeres adultas y adolescentes.
 • Duncan, J. G., Béjar, V., Cáceres, A., & Valencia, E. (2000). Variedades de Candida en mujeres con flujo vaginal anormal. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 61, No. 1, pp. 51-54). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.