Hvad bruges opioider til?

Opioider er en type medicin, der bruges til at lindre smerter. De kan opdeles i flere kategorier, som vi vil se nærmere på i denne artikel.
Hvad bruges opioider til?
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

At forsøge at dæmpe smerter har været en af ​​menneskehedens mest konstante bestræbelser. Som mange andre medikamenter er opioider lægemidler, der kan give smertelindring.

I denne artikel skal vi se nærmere på brugen af ​​disse typer medicin.

Klassificering af opioider

Opioider i pilleform ved siden af blomster

Opioider grupperes efter deres naturlige måde at oprette forbindelse til modtagere på. De kan være:

 • Rene agonister.
 • Blandede agonister/antagonister.
 • Partielle agonister.
 • Rene antagonister.

Rene agonister

Opioider, der er rene agonister, binder direkte til type µ-receptorer. På grund af denne interaktion udløser de virkningerne af analgesi, eufori, åndedrætsdepression, forstoppelse, kvalme, opkast og urinretention.

På grund af den store række bivirkninger, der skal opstå for at aktivere disse receptorer, er det ikke så almindeligt at behandle smerter med disse lægemidler.

For eksempel er morfin en ren agonistprototype opioid. Jo højere dosering af dette lægemiddel, jo større er den smertestillende effekt. Men det giver også en masse skadelige bivirkninger.

Derudover er heroin også et potent smertestillende middel. På grund af at det er meget vanedannende, tillader de fleste lande ikke brugen.

Kort sagt, rene agonister er opioider, der opfører sig som agonister og giver en masse aktivitet. De bruges hovedsageligt til behandling af visse typer smerter, som dem der kommer fra:

 • Post-kirurgi.
 • Alvorlig kronisk smerte, der er resistent over for andre smertestillende midler.
 • Kræft.
 • Forbigående smerte med svær intensitet.
 • Smerter forbundet med hjerteinfarkt.

Læs også: Foleykateteret: Anvendelse og teknik

Opioider: Blandede agonister/antagonister

Kvinde med ondt i ryg og mave har brug for opioider

Denne gruppe af opioider er ikke specifik, hvilket betyder, at de kan udøve en delvis agonist og antagonist. De kan interagere med µ-modtagere såvel som κ-modtagere.

Aktivering af κ-modtagere producerer også analgesi. Handlingen er imidlertid mindre stærk end aktiveringen af ​​µ-modtagere. I dette tilfælde opnår lægemidlet en smertestillende effekt gennem aktiviteten af ​​begge modtagere.

Det sæt effekter, som disse lægemidler producerer, inkluderer ikke respirationsdepression. De producerer imidlertid også en række uønskede bivirkninger, såsom hallucinationer , angst og opkast.

De kan også føre til afhængighed, men dette er ikke forbundet med rene agonist stoffer fra µ-modtagere.

I denne gruppe kan vi finde pentazocin, der giver en moderat smertestillende effekt, der er tre gange mindre potent end blandt andet morfin og nalbuphin.

Generelt er hovedanvendelsen af ​​disse lægemidler beregnet til behandling af middel til svær smerte.

Læs også: Sternotomi: Komplikationer og restitution

Delvise agonister

Delvise agonistopioider viser en affinitet til opioidreceptorer med en indre aktivitet, der er lavere end aktiviteten af ​​rene agonister. Derfor kan en af ​​sidstnævnte også opføre sig som antagonister.

Et eksempel på denne gruppe er buprenorphin, der har en smertestillende styrke 20-30 gange større end morfin. Det interagerer som flere typer receptorer, hvilket gør dens virkning langsommere, når der udvikles en afhængighed.

Følgende er de vigtigste anvendelser for opioider, der fungerer som delvise agonister:

 • Middel eller svær smertebehandling.
 • Pre- eller post-operativ analgesi.
 • Behandling af afhængigheden af ​​andre opiater såsom heroin.

Opioider: Rene antagonister

Antagonister kan give dig mulighed for at vende din afhængighed af visse medikamenter, som læger bruger til anæstesi ved operationer.

Disse lægemidler er opiater, der viser en affinitet for opioidmodtagere, men har en mangel på iboende aktivitet. Derudover strækker deres affinitet sig til de tre hovedtyper af opioidmodtagere.

I denne gruppe kan du finde naloxon. Dets vigtigste anvendelse er til medicinsk nødsituation til at vende virkningen af ​​en opioid overdosering, der kan bringe patientens liv i fare.

Naloxon kan også bruges efter operation for at vende virkningen af ​​opioider, der administreres under en operation. En anden anvendelse af opioider injicerer dem i nyfødte for at reducere virkningen af ​​opioider, som den gravide mor får før fødslen.

Det kan interessere dig ...
Almindelig klassifisering af smertestillende medicin
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Ordet analgesi betyder "mangel på smerte." Derfor er det også den samlede betegnelse for smertestillende medicin. Læs mere her om de forskellige ty...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.