Skizofreniform lidelse: Lær alt om denne lidelse

Generelt er de væsentligste egenskaber ved skizofreniform lidelse identiske med skizofreni. Der er dog to store forskelle.
Skizofreniform lidelse: Lær alt om denne lidelse
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Skizofreniform lidelse er en type skizofreni med lignende symptomer. Typisk udvikles mellem 60 og 80% af disse patienter til skizofreni. Lær mere her!

Skizofreniform lidelse er kendt som en type skizofreni og har som sådan lignende symptomer. Imidlertid varer disse symptomer altid mere end én måned, men mindre end seks måneder i deres respektive prodromale, aktive og resterende faser.

Når en patient har symptomer på skizofreni, men de ikke har været til stede i de seks måneder, der kræves til diagnosen af denne tilstand, lider de af, hvad der er kendt som skizofreniform lidelse. Typisk udvikles mellem 60 og 80% af disse patienter til skizofreni. I nogle situationer lider patienter af bipolære eller skizoaffektive lidelser.

For at en patient bliver diagnosticeret med skizofreniform lidelse, må deres symptomer ikke være forårsaget af medicin, rekreative stoffer, medicinske eller andre psykologiske problemer.

Skizofreniform lidelse

En kvinde med skizofreniform lidelse

Samlet set er varigheden af denne sygdom, hvad der skelner det fra skizofreni. Derudover har den ikke nogen anden underliggende årsag eller forklaring.

Epidemiologi

Samlet set kan mennesker fra alle kulturer udvikle denne lidelse, med en størstedel af tidligere skizoid personlighedsforstyrrelse i 50% af tilfældene. Nye undersøgelser estimerer, at mindre end 1% af befolkningen lider under denne lidelse.

Når forældre har en skizofrenisk lidelse, er der 20-40% chance for, at deres børn lider under det. Denne lidelse kan også udvikle sig til skizofreni.

Selvom det manifesterer sig i både mænd og kvinder, er det normalt mere almindeligt hos yngre mænd. 30% af patienterne får ikke tilbagefald efter den første episode. De resterende 70% får dog tilbagefald eller har tendens til kronisk skizofreni.

Symptomer på skizofreniform lidelse

Generelt er de væsentligste egenskaber ved skizofreniform lidelse identiske med skizofreni. Der er imidlertid to store forskelle:

For det første er lidelsens varighed anderledes. Som nævnt ovenfor skal den vare i mindst én måned, men mindre end seks måneder. Ligeledes påvirker lidelsen typisk ikke patienten socialt eller erhvervsmæssigt.

En kvinde sidder på sofaen, verden snurer rundt, for hun lider af skizofreniform lidelse

Generelt er symptomer på skizofreniform lidelse opdelt i to: Positive og negative.

En patient kan opleve hallucinationer og paranoia (positive symptomer) og apati (negative symptomer).

Positive symptomer

De vigtigste er:

  • Hallucinationer. Følelser, som patienten oplever i nogen af de fem sanser uden nogen ekstern stimulering. Det mest almindelige eksempel er at se eller høre ting eller ikke-eksisterende mennesker.
  • Vrangforestillinger. Forvrængede ideer, som patienten er overbevist om. De kan ofte forårsage ubehag eller bekymring. Den mest almindelige vrangforestilling er ikke-eksisterende forfølgelse.
  • Uorganiseret tale og tanker. Der er tab af logiske forbindelser i tankerne. Patienten manifesterer uorganiseret tale.
  • Uorganiseret opførsel. Patienten manifesterer opførsler som rangerer fra stor irritation, for eksempel som at skrige uden nogen mening til ulogisk opførsel, som at have varmt tøj på om sommeren.

Negative symptomer

Negative symptomer påvirker patientens personlighed. De vigtigste er:

  • Flad effekt. Patienten oplever en manglende evne til at føle en række følelser. For eksempel ser de ikke mennesker i øjnene og kan have en monoton tale.
  • Apati og sløvhed. Apati er en mangel på interesse for ting, mens sløvhed er mangel på energi. For eksempel kan patienten have en dårlig hygiejne.
  • Anhedonia og social isolation. Anhedonia er en manglende evne til at opleve glæde ved de ting, som patienten kunne lide at lave før.
  • Alogi. Fattigdom i tale, der ofte betragtes som en form for afasi.

Behandling med skizofreniform lidelse

En kvinde sidder med en psykolog

Psykoterapi

Generelt giver behandling med psykoterapi og psykotrope medikamenter gode resultater. Cirka halvdelen af patienter, der er diagnosticeret med skizofreniform lidelse, udvikler sig til skizofreni. Den nøjagtige årsag til lidelsen er dog ukendt.

Behandlingen ligner skizofreni. Psykoterapi og antipsykotika er grundlaget for behandling af skizofreniform lidelse. Igen er det vigtigt at nævne, at skizofreniform lidelse ikke burde have været forårsaget af en anden medicinsk sygdom eller stofmisbrug for at være en korrekt diagnose.

Imidlertid kan kognitiv adfærdsterapi måske hjælpe patienter, især med at forstå deres lidelse og tilbyde praktiske måder at tackle det på. Andre terapier og metoder kan også give gode resultater.

Hvis voldelige eller selvdestruktive symptomer manifesterer, kan det være nødvendigt med indlæggelse på hospitalet. Familieterapi bør ikke overses, da det hjælper patienter med at tackle deres lidelse i et behageligt miljø, hvor de føler sig trygge.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.